Recenze: Rudá galerie

Autor: Tiffany Reisz

Název originálu: The Red

Počet stran: 232

Série: Rudá

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Red

Rok vydání v ČR: 2020

 

Oficiální anotace:

Mona Lisa St. Jamesová učinila u matčiny smrtelné postele slib, že udělá cokoliv, aby zachránila její uměleckou galerii. Naneštěstí je Rudá galerie nejen vymalovaná červeně, ale topí se i v červených číslech.
Zrovna když Moně dojde, že nemá jinou volbu než galerii prodat, objeví se po zavírací době záhadný muž a učiní jí nab
ídku. Zachrání Rudou galerii, pokud bude Mona souhlasit s tím, že se mu na dobu jednoho roku podvolí.
Ten muž je hezký, Angličan, a nadto neskutečně svůdný. Matka však určitě nezamýšlela, aby se její dcera prodala nějakému cizímu člověku. Na druhou stranu však Mona dala slib, že udělá cokoliv, aby galerii zachránila…

Moje hodnocení:

Knihu Rudá galerie lze snadno na první pohled zařadit do kategorie erotických románů. Realita je ale ještě "divočejší". Nebála bych se knihu označit téměř jako p*rno na papíře. A nejsem jediná, kdo si to myslí. Překvapivě i přesto mě čtení docela bavilo a ve vypjaté době jsem si u knihy odpočinula.

Hlavní postavou je majitelka galerie Mona St. Jamesová. Spolu s velkými dluhy zdědila krachující galerii po matce a je ochotná udělat pro její záchranu cokoliv. Téměř v poslední minutě před rozhodnutím o prodání se objevuje tajemný cizinec, který nabízí zajímavou nabídku. Na rok se z Mony stane jeho sexuální společnice, vždy jednou měsíčně přijde a musí mu splnit všechny fantazie. Za to jí dá peníze na záchranu galerie. Každý měsíc zaplatí v dosud neznámých/málo známých/ztracených skicách významných autorů. 

Téma propojení s uměleckými díly je zajímavé a docela originální. Místy se dokonce objevuje nepatrný popis dané skici, umělce, případně období z něhož pochází. Těchto uměleckých vsuvek bych klidně uvítala více. Stejně tak smlouva dvou hlavních hrdinů. Ti nejsou vyloženě sympatičtí ani nesympatiční, takoví průměrní hrdinové, kteří čtenáře neokouzlí ale ani nerozruší. 

Je třeba počítat s tím, že se opravdu jedná o erotickou literaturu v pravém slova smyslu. Sama jsem (ani po mnoha recenzích) nečekala, jak moc je kniha, řekněme, odvážná. Upřímně jsem něco podobného ještě nečetla. První tři kapitoly jsem byla velmi mile překvapená a příběh i erotické scény mi nepřišly špatné a zaujaly mě. Postupně ale vše začínalo být až příliš fantaskní a neuvěřitelné. A to se mi nelíbilo. Místy jsem byla vážně na rozpacích, co si myslet. Zhruba poslední třetina to zas trochu vylepšila a konec, který většina lidí haní, mě zaujala a přijde mi, že knihu ozvláštnil. Navíc by mě zajímalo pokračování o nově rodícím se vztahu. Hlavně díky posledním scénám.

Autorce se nedá upřít, že píše velmi čtivým způsobem. Stránky utíkají jedna za druhou a člověk si ani nevšimne a je na konci. V tomto případě se ale jedná o velice kontroverzní knihu, na kterou není slyšet příliš chvály. A právě proto jsem ji, já osobně, chtěla a potřebovala vyzkoušet. Abych si mohla udělat vlastní názor. A musím říct, že to nebylo tak strašné, jak jsem čekala. S největší pravděpodobností si ale knihu znovu nepřečtu.  Jako zkušenost a nový čtenářský zážitek a vystoupení z komfortní zóny, byla kniha ideální. 

Bylo to vulgární? Ano. Nereálné? Určitě. Erotických scén více než děje? Stoprocentně. A přesto to nebylo vůbec tak strašné, jak jsem čekala. 

Další díly na nějakou dobu nechám uležet a až budu potřebovat něco nenáročného, nejspíš po nich sáhnu.

Pokud jde o obálku knihy, mně se líbí moc. Vlastně ani nevím proč, protože většinou mě tenhle styl příliš neuchvátí. V tomto případě je to ale jinak, navíc se mi hodně líbí střevíčky, které obálce dominují.


16 komentářů:

  1. já si četla z knihy nějaké úryvky a docela jsem se zasmála, ale nechystám se jí číst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu neznám a ani se na ni nechystám..

    OdpovědětVymazat
  3. Já si jednou za čas ráda erotický román přečtu. Rudou galerii jsem měla v plánu, ale po tvém průměrném hodnocení asi raději sáhnu po jiném díle. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si je jednou za čas také přečtu ráda, ale v tomhle případě nevím, nevím. :D Určitě existují lepší...

      Vymazat
  4. O téhle knize jsem hodně slyšela. Ale teda má strašně kontroverzní kniha. Jakožto já mám vyhlídnutou erotickou sérii - Bratstvo černé dýky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, je o ní hodně slyšet. Ale celkově je velmi kontroverzní. :)
      Bratrstvo mě také docela láká. Ale má hodně dílů, takže plánuji spíše do budoucna... :)

      Vymazat
  5. Jee tak přesně na tu jsem koukala, ale s mým časovým plánem na hodně dlouho dopředu se ke knížce těžko dostanu.. super popis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Úplně tomu rozumím, také mám milion knih, které mě lákají... :)

      Vymazat
  6. No, nečetla jsem a myslím, že mám na nějakou dobu zase erotických románů dost 🤣 ale pěkná recenze 🙂

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám doma všechny tři díly, ale zatím jsem ještě nezačala číst. Tak musím co nejdřív.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy doma všechny nemám, ale přiznávám, že mě ty ostatní celkem lákají. :D

      Vymazat
  8. Heh, já bych přísahala, že jsem sem před pár dny psala komentář a nikde nic. Takže znovu a lépe. Pěkná recenze, ale po svých posledních zkušenostech si dávám od erotických románů pauzu 😁

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.