Měsíční shrnutí #4 /duben 2023

 

 

Duben byl na knihy opravdu hodně naprůměrný. Můžou za to dva fakty. Měla jsem trochu více volna, které jsem využila na čtení a za druhé jsem potřebovala přečíst několik knih do školy. Některé školní knihy byly docela krátké (cca okolo 100 stran), takže se četli velmi rychle. Zároveň i na knihy neškolní jsem měla šťastnou ruku. Kromě jednoho zklamání jsou všechny 5 nebo 4 hvězdičkové. Shrnuto podtrženo tento měsíc se mi dařilo a čtení jsem si užívala. Bohužel květen už tak pozitivní nebude, státnice jsou za rohem...

 


Počet přečtených knih: 15

Počet přečtených stran: 3 172

Nejčtenější nakladatelství: Academia, Cosmopolis, František Borový, Metafora, Městská knihovna (Praha), Odeon, Red, SNKLHU, Tribun EU

 


Autor měsíce: Kirsty Manningová
Proč: Tentokrát bylo strašně těžké vybrat jen jednoho autora, protože jsem četla knihy hned od několika mých hodně oblíbených autorů. Nakonec jsem zvolila Kirsty Manningové, jejiž knihy, které spojují současnou a historickou příběhovou linii, pátrání v minulosti a trochu romantiky, jsou skvělé a každá další, kterou čtu, je o malinko lepší a lepší.



Největší překvapení: Spalovač mrtvol (Ladislav Fuks)
Proč:  Překvapení bylo více, ale musím vyzdvihnout tohle. Spalovači mrtvol jsem se mnoho let vyhýbala a měla jsem k němu odpor. A teď po dočtení vlastně nechápu proč. Je to zajímavý, čtivě napsaný příběh o zvrácené změně charakteru jedné osoby, pod tíhou okolností a nacistické ideologie. Za mě velmi pozitivní překvapení.



Největší zklamání: Počkám na tebe (Marie-Christine Chartier)
Proč: Všechny knihy z edice 7lásky se mi líbily, některé více jiné trochu méně. Ale celkově můžu říct, že jsem se všemi byla spokojená. Bohužel tohle je výjimka. U této knihy jsem se těšila na příběh dvojice kamarádů, kteří se míjí a i když chtějí být spolu, okolnosti jim do nedovolí a dostala jsem to? Ano i ne. Rozhodně ve slabší formě než jsem čekala. Takže pro mě je to opravdu velké zklamání. Snad budou další 7lásky lepší.


Ženská postava měsíce: Mila - Štěstí voní jako chleba (Pauiline Maiová)
Proč: Mila mi byla sympatická od začátku. Její neotřesitelná víra v lásku na první pohled a obecně ve šťastné konce, trable ve vztazích a důvěra ve špatného člověka, který jí vodí za nos... Velmi snadno jsem se s ní dokázala ztotožnit. Co jsem na ní obdivoala je síla a odhodlání postavit se na vlastní nohy, odjet daleko a pročistiti si hlavu. Ve své podstatě je to velmi inspirativní hrdinka.



Mužská postava měsíce: Dominik - Tři drsné lekce (Nikki Sloane)
Proč: Vlastně nevím přesně proč, ale Dominik se mi prostě líbil, po charakterové i po vzhledové stránce.

 

Pár měsíce: Noemi a Joseph -Tři drobné chybičky (Nikki Sloane)
Proč: Od začátku, co jsem zjistila, že půjde o pár s výraznějším věkovým rozdílem a určitými "rolemi" a pravidly ve vztahu jsem věděla, že se mi tihle dva budou hodně líbit. A měla jsem pravdu.


 

Nejlepší obálka: Štěstí voní jako chleba (Pauline Maiová)
Proč: Další velmi těžký úkol. Rozhodovala jsem se hned mezi několika knihami. Nakonec jsem zvolila tuhle, protože mi přijde krásná, pozitivní, příjemná a dobře ladí i s obsahem příběhu. Navíc mi přijde, že při pohledu na ni, má člověk hned lepší náladu.


Nejhorší obálka: Staré ženy (František Halas)
Proč: I tady jsem měla několik adeptů. Vítězem je tahle a myslím, že k tomu není třeba nic dodávat.

 

8 komentářů:

  1. patnáct knih? páni :) jsem ráda, že sis čtení užívala :) přeji hodně štěstí se státnicemi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama nechápu, jak se to stalo. :)) Jinak moc děkuji, štěstí bude potřeba.

      Vymazat
  2. Také přeji hodně štěstí, ať státnice zvládneš. :) Stihla jsi toho přečíst opravdu hodně. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, zvládla jsi toho přečíst hodně 🙂 a trošku nemůžu uvěřit tomu, že bylo neco horšího, než Chlap snů 😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se překvapivě Chlap snů docela líbil. Nenáročná oddechovka, místy trochu přitežená za vlasy.... :D

      Vymazat
  4. Fíha, třináct je super číslo - pro mě dosti nedostižné. Tak gratuluji. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.