Recenze: Téměř zapomenuté recepty 2

Autor: Michaela Smolová

Název originálu: Takmer zabudnuté recepty 2

Počet stran: 176

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Grada

Rok vydání v ČR: 2022



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada!


Oficiální anotace:

Klenoty rakousko-uherské kuchyně.
Ten čas jsme sami nezažili, ale přesto ho podvědomě důvěrně známe... z chutí, vůní, od babiček i ze starých knížek.

Posaďme se spolu s autorkou a sběratelkou starých receptů Michaelou Smolovou ke kávičce a nechme se zanést do počátku minulého století. K vídeňským dortům, uherským řezům, kř
upavým pagáčkům nebo lákavým perníčkům.

Téměř zapomenuté recepty přinášejí tentokrát všechny klenoty rakousko-uherské kuchyně a my si je můžeme vychutnat i po století znovu.

V knize najde recepty na sladká i slaná jídla, dobroty z kynutého těsta, likéry i šťávy.

Moje hodnocení:

Kniha Téměř zapomenuté recepty 2 s podtitulem Klenoty rakousko-uherské kuchyně je velmi zajímavou kuchařkou. Volně navazuje na předcházející Téměř zapomenuté recepty, které se zaměřovaly na zapomenuté recepty našich babiček. Tentokrát je to podobné, ovšem dostáváme se do vzdálenějšího časového období.

Kniha je rozdělena na několik částí: Sváteční recepty, Chléb, pečivo a slané recepty, Drobné zákusky, Moučná jídla, Na kafíčku, Tradiční kynuté recepty, Ovocné recepty a Pochoutky. Každá část je zaměřena na určitý druh receptů. 


Jednotlivé části obsahují vždy několik receptů. Vždy obsahují název, krátký popis, potřebné přísady a postup přípravy. Často nechybí krátké doplnění/rada/tip ze strany autorky. U každého recepty je vždy nádherná fotka. Při pohledu na ní se hned sbíhají sliny. U složitějších receptů, typu vánočka je připojeno také několik fotografií postupu pletení vánočky, což se hodí. 

Tato kuchařka je opravdu krásně graficky zpracována. Převládající barvou je tmavě zelená, která procházejí celou knihou. Od obálky knihy, po nadpisy, až k barevným oddělovačům. Použit je pevnější papír, díky čemuž působí kuchařka kvalitněji, a to i ve spojení s pevnými deskami. 

V závěru je připojen seznam literatury a stránek, ze kterých autorka čerpala a následně několik volných stran s nadpisem Kulinární klenoty naší rodiny, kam si vlastník knihy může napsat své vlastní staré rodinné zapomenuté recepty

Vzhledem k tomu, že se jedná o recepty z Rakouska-Uherska je skvělé zaměřit se na některé názvy receptů - Sedmihradské koláče, Korutanský reinling, Císařská bábovka, Starovídeňský jablečný koláč...

Obálka knihy je ladně do zelena a jak už jsem zmiňovala, ve spojení s obsahem působí velmi vkusně. Myslím, že pokud člověk hledá zajímavou kuchařku s neotřelými nápaditými recepty, je tato kniha přesně tím pravým.

 

 

Knihu Téměř zapomenuté recepty 2 si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

 

       

        

      

6 komentářů:

  1. Kniha se ke mně nakonec nedostala, pošta mi knihu zašantročila. Což mě teď mrzí, protože vypadá moc zajímavě. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi taky jednou stalo. Že knihy prostě nedorazily, balíček zmizel a nikdo nic neví... :/ Snad se ti nakonec najde.

      Vymazat
  2. Vypadá dobře, ale mě nezaujala ani ta předešlá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je svým zamřením dost specifická, stejně jako ta předchozí.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.