Knižní přírůstky #61

Po nějaké době se mi doma nashromáždily tři knihy z Nakladatelského domu Grada, kterému tímto moc děkuji. Jedná se o dvě novinky a jedno doplnění posloupnosti série. Jak je tomu vždy u nových knih, už se na ně opravdu těším.


Jako první je to kniha Řecké štěstí od autorky Kateřiny Panou. Tato knihy obsahuje krátké články, postřehy, příběhu z řeckého prostředí, neboť autorka se do Řecka provdala. Těším se, že na tohle místo nahlédnu z jiného úhlu pohledu. Z pohledu místního, nikoliv turisty. Kniha jako taková vypadá hodně dobře a i hodnocení je zatím vysoké.

Autorka žije už déle než pětadvacet let v řeckém kraji Epirus, provdala se tam, založila rodinu a našla
štěstí. Řecké štěstí. Zemi zná jako málokdo jiný, a protože tradiční Řecko, které ji kdysi okouzlilo,
postupně mizí, rozhodla se o něm psát –⁠ o jeho zvycích, tradicích, historii i legendách, ale také třeba
o jazykový
ch záludnostech a úskalích života v cizí zemi.

Mimo jiné se dozvíte:
- Proč se Řekové zdají tak šťastní a bezstarostní
- Jaká jsou tradiční řecká jídla
- Jaké mají v Řecku vánoční cukroví a recepty na ně
- Jaký mají Řekové vztah ke zvířatům
- Proč mají Řekové Dušičky dvakrát za rok
- Proč Řekové věří na úterý třináctého


Dále je to dvojice knih ze série Pekárna s vůní skořice od autorky Ruth Kvarnström-Jonesové. Konkrétně je to druhá díl, který vyšel někdy v loňském roce, ale já ho z určitých důvodů propásla Pekárna plná života. A nový třetí díl Pekárna svatebních koláčků. První kniha Pekárna s vůní skořice mě nadchla svým tématem, prostředím, verzí ála švédský Romeo a Julie a celkovým vyzněním. Proto mám i od těchto dvou pokračování velká očekávání.

Do Halleholmu, idylického pobřežního maloměsta nedaleko Stockholmského souostroví, dorazil podzim. Život Lovisy Lindegrenové se po událostech knihy Pekárna s vůní skořice konečně ustálil. Se svou Pekárnou má velké plány a slibně se vyvíjí i její vztah s Axelem. Když však do jejich životů zasáhne nemoc, klid a pohoda jsou ty tam.

L
ovisu totiž přese všechno dobré, co v posledních měsících zažila, nepřestávají pronásledovat vzpomínky na sestru Cecílii, která podlehla rakovině. Jak se vypořádá s tím, že by další blízký člověk měl podobně trpět?

Dokáže být svým milovaným oporou? Navíc se zdá, že nejde o jedinou krizi, která má město s blížícím se sněhem postihnout. Podaří se Algotovi, nejoblíbenějšímu halleholmskému důchodci, zdárně najít rodinu na druhé straně zeměkoule? Jak si má Lovisa vysvětlit záhadné chování své nejlepší přítelkyně Rebeccy? A dokáže se konečně vyrovnat se ztrátou Cecílie a napravit vztah s Axelem?

Pekárna plná života je pokračováním vřelého rodinného příběhu, odvíjejícího se v kulisách malebného městečka Halleholm, v němž se tradice a staré křivdy setkávají s moderní romancí a intrikami – to vše nad čerstvými skořicovými šneky a šálkem horké čokolády.

 

Lovisa s Axelem se těší na svatbu a příchod prvního potomka. Dámskou rozlučku se svobodou však naruší nečekané a dramatické okolnosti. V téže době přivedou vlastní problémy zpět do Halleholmu Lovisinu sestru Johannu.

Další pokračování moderní romance.

 

 

 Chystáte se na některou ze zmíněných knih? Jaké novinky přibyly za poslední dobu Vám?

8 komentářů:

  1. nechystám se ani na jednu tuto knihu :) přeji, ať se ti čtou lehce a líbí se ti :)

    OdpovědětVymazat
  2. Všechny knihy jsem četla. Série o Pekárně mě prvním dílem nadchla, druhý byl na mě moc smutný a třetí to zase vylepšil. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhý díl byl smutný? Tak to se na to budu muset připravit.

      Vymazat
  3. Pěkné knihy - na Řecké štěstí jsem také koukala, ale nakonec jsem se pro knihu nerozhodla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím upřímně říct, že jsem čekala asi trochu víc. Ale špatná rozhodně není. :) Pro každého, kdo má Řecko rád.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.