Recenze: Egypt - V nitru pyramidy

Autor: Veronika Válková

Název originálu: Egypt - V nitru pyramidy

Počet stran: 176
 
Série: Kouzelný atlas Putování časem
 
Díl v sérii: #7
 
Nakladatelství: Bambook

Rok vydání v ČR: 2013
 

Oficiální anotace:

Tentokrát atlas poslal Báru do minulosti sice za dne, ale zato ji šoupl skoro doprostřed Nilu, ve kterém se proháněli hladoví krokodýli. Ještě že byl poblíž šťastnou náhodou lovec Maimose! Nebo to snad nebyla náhoda? Je možné, že Maimose na místo přivedla kočičí bohyně Bastet, aby si na Báře krokodýli nepochutnali? Ať tak či onak, zdá se, že Bastet má s Bárou určité plány. Když totiž Bára v jejím chrámu usne, zelenooká bohyně jí ve snu předá tajemný vzkaz: Ušlechtilé srdce a síla lva nechť duši Réovu doprovodí k bílým zdem - zesnulý Velký bůh nesmí zemřít! Sachmet tě volá! Pátrání po smyslu vzkazu přivede Báru, Maimose a jeho bratra Neferiba nejen na stopu spiknutí proti egyptskému králi Menkauréovi (to je další dějepisný švindl, Egypťané vůbec neznají slovo faraon!), ale nakonec až do samého nitra pyramidy.


Moje hodnocení:

Kniha Egypt - V nitru pyramidy je v pořadí sedmým dílem ze série Kouzelný atlas Putování časem, v níž se dostáváme do různých časových období a k různým historickým událostem.

Přestože se jedná o sedmý díl není třeba číst předchozí knihy, případně netřeba číst jednotlivé díly popořadě. Každá kniha je v podstatě uzavřený a ucelený příběh. Není nutná hluboká znalost přechozích dílů a souvislostí, na začátku knihy je totiž dvojstrana jakéhosi shrnutí zásadních událostí o hlavní hrdince Báře a o tom, jak se dostala ke kouzelnému atlasu a proč cestuje časem.

Jak už jsem zmínila, hlavní hrdinkou je mladá dívka Bára, které právě začíná sedmou třídu základní školy. Je to sympatická a přátelská dívka a také silná osobnost, ve které jistě mnoho čtenářů najde spřízněnou duši, nebo se v ní částečně uvidí. Kvůli stěhování, novému místo bydlení, nové škole a spolužákům, si dělá ze začátku školního roku starosti. Nakonec začátek roku skutečně proběhne zhruba tak, jak Bára očekávala. Naštěstí má jedinečnou možnost utéct na chvíli z reality všedního dne a myslet na něco jiného. Již po několikáté se za pomoci kouzelného atlasu schovaného na půdě, přenáší do daleké minulosti. Tentokrát je to starověký Egypt.


První chvíle v minulosti prožije Bára trochu netradičním způsobem, setkáním s krokodýlem. Díky němuž potkává další hlavní postavy Maimose a jeho bratra Nefriba, kteří jsou rodilý Egypťané a Báru vidí jako neobvyklou a tajemnou cizinku. Díky bratrům se můžeme lépe seznámit s prostředím  a životem obyčejných lidí, ale i bohatší vrstvy a faraona. Také předávají informace o historii Egypta a bozích, kteří sehrávají zásadní roli v každodenním životě každého Egypťana.

Bářino pátrání po tajích egyptské společnosti je propojeno s napínavou dobrodružnou linkou, ve které se je třeba zachránit panovníka/faraona. Díky němu a dlouhé cestě po Egyptě si užijeme mnoho krásných popisů egyptské přírody a v závěru také pohledu do nitra pyramidy.

Všechny tři hlavní postavy jsou opravdu sympatické a příjemně se o nich čte. Je snadné se s nimi, alespoň částečně, ztotožnit. Navíc z každého slova dýchá silná atmosféra starověkého Egypta a horkého pouštního vzduchu.

Stejně jako u předchozích knih, i tentokrát musím velice ocenit autorčin styl psaní. Dokáže spojit historické reálie a skutečnosti s napínavým čtivým příběhem. Zábavnou formou se tak člověk dozvídá informace o historii. Jasně se tak ukazuje, že i dějepis, který mnoho žáků nesnáší, nemusí být vůbec tak nudný, jak se na první pohled může zdát.
 
V textu se objevuje poměrně velké množství cizích slov, nebo názvů a jmen, které nemusí být známé všem čtenářům. I s tím autorka počítá a vše náležitě a podrobně vysvětluje. Není tak problém se v příběhu orientovat a pochopit, o čem jednotlivé postavy mluví.

Ačkoliv je kniha primárně napsaná pro mladší čtenáře, jsem si jistá, že i dospělí si knihu můžou přečíst a budou s ní spokojení. Každý si najde to své a věřím, že i starší čtenář se něco nového dozví.

Co musím vyzdvihnout je krásné grafické zpracování a obálka knihy. V průběhu knihy se objevuje celá řada ilustrací, které jsou podle mě povedené a dodávají knize spád. Samotná obálka na mě působí mile, zajímavě a na první pohled z ní sálá egyptská atmosféra.

4 komentáře:

  1. tato série se mi vážně líbí :) zábavným způsobem nejen děti vzdělává :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to si myslím také. :) Dějepis a historie je pro spoustu dětí/lidí nudná, ale v této formě je podána zábavně a zajímavě na pozadí dobrodružného příběhu. :)

      Vymazat
  2. Nádherná obálka a téma Egypt? To je něco pro mě 😍

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.