Recenze: Útěk na venkov

Autor: Julie Caplinová 

Název originálu: A Girl's Best Friend 

Počet stran: 368

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2023



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:

Ilustrátorka Ellla odjede z milovaného Londýna na venkov hlídat dům své kmotry Magdy poté, co jí přítel oznámil, že si potřebuje dát pauzu. Chce si tam utřídit myšlenky a přijít na to, co od života doopravdy chce. Magda ale zapomněla zmínit jednu maličkost – že na ni v domě bude čekat fenka Tess, o kterou je třeba pečovat. Jak si Ella poradí se čtyřnohou spolubydlící, s mrzutým veterinářem Devonem a starousedlíky, kterým soukromí moc neříká? Přehodnotí svůj život a dá šanci lásce, i když si slíbila, že se bude mužům vyhýbat?

Moje hodnocení:

Kniha Útěk na venkov je milou romantickou oddechovkou z pera dobře známé autorky, která má na svém kontě celou spoustu knih. U mě konkrétně je velmi často možné vidět díly z její série Romantické útěky, které miluji a proto jsem i do této vkládala velké naděje. Ty byly, jak teď už můžu říct, stoprocentně naplněny. 

Jistá spojitost mezi touto knihou a sérií Romantické útěky samozřejmě je. Jsou na podobném principu, odehrávají se v zajímavém a velmi dobře popsaném prostředí a všemi možnými způsoby chytnou za srdce.

Svým způsobem tu máme také hlavní postavu "útěkářku", která se po nevydařeném vztahu vydává do malé vesničky pohlídat dům rodinné známě. Spolu s ní v domku bydlí také psí kamarádka Tess, se kterou hlavní hrdinka Ella nějakou dobu hledá společnou řeč. Celkově se děj hodně točí kolem čtyřnohých psích miláčků a péče o ně, což je skvělé a sladké.


Ella je umělkyně a malířka, která prožívá krizi sebe, své práce i identity. Má problém se vztahy, v jejím posledním vztahu se stalo něco špatného, něco na co nechce vzpomínat. Proto má také se svým (ex)přítelem Patrikem pauzu a doufá, že pobyt na venkově jí pomůže urovnat myšlenky. Svým typickým městským myšlením odsuzuje vesnici i její obyvatele a má poměrně velké předsudky. Sice jsou začátky těžké, ale postupně zjišťuje, že to místo není zdaleka tak nudné a neživé a obyvatelé jsou skvělí byť si vidí do talíře a jsou někdy poněkud moc přátelští.

Hlavní mužská postava, která hraje také velkou roli je veterinář Devon, který je na první pohled bručoun, mrzout a nechce se přátelit. Ukáže se ale, že je jen obezřetný a uvnitř má velké srdce a chce pomáhat. Navíc je to fešák a mladý muž, za kterým se kdekdo otočí. 

Stejně jako ve všech autorčiných knihách, i tady jsou skvělé popisy prostředí, malování Elly a umělecké tvorby jako takové, a zároveň péče o psího kamaráda a vesnického kulturního vyžití.  Dobrým nápadem je také kontrast města a venkova a srovnání jejich kladů a záporů. (znám to z vlastní zkušenosti, takže dovedu ocenit pro a proti a dokážu pochopit hlavní hrdinku)

Příběh je celkově velmi příjemný, dokonce jsem se místy trochu zasmála a pobavila. Nechybí romantická, kouzelná atmosféra a samozřejmě romantická linka. Ano, je to trochu prvoplánové a není těžké odhadnout, jak vše dopadne, ale i tak je tam několik nečekaných scén, které řadu věcí změní.

Autorka píše skvěle. Její styl mám hodně ráda a všechny knihy se čtou v podstatě sami. Jediná maličká nevýhoda, i když je to věc názoru, jsou delší kapitoly. Na druhou stranu jsou velmi čtivé, takže stránky ubíhají jedna za druhou.

Obálka knihy je krásná. Mně osobně se moc líbí a zaujala mě svou decentností a pozitivitou na první pohled.





Knihu Útěk na venkov si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. já se chystám na Chatu ve Švýcarsku, tak jsem zvědavá :) bude to má druhá zkušenost s autorkou... první úplně dobrá nebyla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem a byla fajn, ale přišla mi celkem slabší o proti jiným dílům

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.