Recenze: Vánoce na skotském hradě


Autor: Donna Ashcroftová

Název originálu: Christmas in the Scottish Highlands

Počet stran: 288

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2023



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:

Jednoho dne Belle v chumelenici podklouzne kolo a ona narazí do stařičké paní a zraní jí kotník. Když zjistí, že Edina na nedalekém hradě žije úplně sama, rozhodne se k ní nastěhovat a postarat se o ni, dokud se neuzdraví, a připravit jí nezapomenutelné Vánoce. Jakmile se právník Jack dozví, že u jeho babičky bydlí cizí člověk, hned se za ní rozjede. Belle je mu od začátku podezřelá a on jí také. Vzájemně se sledují a dumají, co má ten druhý za lubem. Jenže i přes oboustrannou nevraživost je to k sobě neodolatelně přitahuje

Moje hodnocení:

Kniha Vánoce na skotském hradě je knihou, kterou doporučuje moje velmi oblíbená autorka Julie Caplinová. Proto jsem po ní také sáhla a vím, že to rozhodně nebyla chyba. Styl psaní i tematika obou těchto autorek je totiž na podobné vlně.

Ocitáme se v malebné malé vesničce ve Skotsku v předvánočním období. Všude jsou závěje sněhu, všichni nadšení z blížících se Vánoc. Na první pohled je jasně patrná vánoční atmosféra a při čtení je úplně cítit chlad čerstvě napadaného sněhu.

Hlavní postavou je mladá žena Belle. Je to velmi milá a obětavá osoba, která do vesnice neodmyslitelně patří díky své neutuchající pozitivitě a snaze pomoci každému, kdo se zrovna ocitne v nouzi. Je učitelkou ve druhé třídě základní školy a hlavním úkolem je uspořádat vánoční besídku a vytvořit žákům co nejkrásnější Vánoce. 

I přes svoji dobrou povahu nedopatřením srazí na kole starou ženu a majitelku hradu/zámku, která se společenskému životu vyhýbá. Tato srážka oběma ženám zcela změní život, a nejen jim. Belle je rozhodnutá to ženě Edine vynahradit a velmi rychle se z nich stávají přítelkyně. 

Druhou důležitou postavou je Jack, vnuk Edine. Ten po mnoha letech přijíždí na hrad, aby se viděl s babičkou a zařídil vše, co je podle něho potřebné. Jack přijíždí jako strohý muž bez emocí, který je poznamenaný svou prací právníka a tvrdou výchovou otce. Postupně se ale otevírá a pod událostmi kolem něj se začíná nepatrně měnit/otevírat světu. Ačkoliv si to sám zakazuje. Vztah Jacka a Belle je nejprve na bodu mrazu, ale nečekaně silně je to k sobě táhne a je jen otázkou času, než se z jejich koexistence vyvine něco víc. Ačkoliv jsou oba dva poznamenaní předchozími vztahy a situací v rodině.

Co se týče rodinných vztahů, je zapracovaná nepatrná ale důležitá linka související právě s nimi. Jak je těžké se otevřít a komunikovat, zároveň že někdy jsou okolnosti proti nám, ať se snažíme sebevíc a to nejdůležitější, že každá událost má dvě strany, dva pohledy, rub a líc, a nelze soudit, pokud neznáme obě dvě.

S tím souvisí téma pomoci a dobrého srdce. Autorka se na postavě Belle snaží nenápadně naznačit, že pomoc druhým je skvělá a důležitá věc, ale je třeba se někdy zaměřit i na sebe a být občas sobecký. Vystavět si svůj svět jen na pomoci druhým, není ideální řešení ani to nefunguje jako útěk od vlastních problémů.

Jak už jsem naznačila, kniha by se neobešla bez romantické linky. Ta je tady pomalá, ale jasně patrná. Díky své nenucenosti a  pomalému tempu je rodící se vztah velmi uvěřitelný a snad každému je jasné, že to je v tomhle případě krok správným směrem. Většina romantických scén je čistě zamilovaná, ale objeví se i dvě o něco odvázanější, přesto decentní a působící dobře.

Kniha je doporučována samotnou Julii Caplinovou, která je moje velmi oblíbená autorka, a proto jsem po této knize sáhla. A neudělala jsem chybu, protože doporučení rozhodně stálo za to. Obě autorky jsou si v mnoha věcech podobné a neubránila jsem se určitému srovnání této knihy a Hradu ve Skotsku od J. Caplinové. Podobné téma, stejné prostředí, romantická atmosféra před Vánoci. Něco mají společného, ale spousta věcí je jinak. Obě knihy stojí za přečtení.

Obálka knihy je krásná a romantické, pozitivní, kouzelná, prostě všechno, co by měla mít. Navíc se skvěle hodí k obsahu a člověk má při pohledu na ni chuť otevřít ji a začíst se. 

(a ano četla jsem knihu v létě, ale na zážitku z četby a nadšení z příběhu to nic nezměnilo)


 



Knihu Vánoce na skotském hradě si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

1 komentář:

Děkuji za každý váš komentář.