Recenze: Jak zkrotit svůdníka

Autor: Evie Dunmore

Název originálu: A Rogue of One´s Own

Počet stran: 456

Série: Rebelky z Oxfordu

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2022



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:
V srdci Londýna se schyluje k bitvě mezi rozumem a citem. Lady Lucie zuří. S pomocí skupinky oxfordských sufražetek se jí konečně podařilo nashromáždit dostatek jmění, aby mohla ovládnout jedno z hlavních londýnských nakladatelství, a to s jediným cílem: využít ho ke vzpouře proti parlamentu. Kdo by však mohl tušit, že jedinou osobou, která stojí v cestě úspěchu, je její dávný nepřítel lord Ballentine? Tristan je ochoten předat jí většinový podíl v nakladatelství, ale jen za nehoráznou cenu – za noc v jeho posteli.
Lucie přitahuje Tristana jako žádná jiná žena. Spaluje ho svou prudkostí a odhodláním pokaždé, když se střetnou. Jejich souboj rozdmýchává plameny náklonnosti a výřečný svůdník riskuje, že se chytí do vlastní pasti.
Zatímco se Lucie snaží Tristana přelstít na všech frontách, v nakladatelství i v ložnici, brzy zjistí, že platí známé tvrzení: ve válce a v lásce je dovoleno všechno...
Moje hodnocení:

Kniha Jak zkrotit svůdníka je v pořadí druhým dílem ze série Rebelky z Oxfordu. Jedná se o propojení historické tématiky a prostředí, boje za práva žen a k tomu samozřejmě nesmí chybět romantická linka. 

Jistě nejedná se o stoprocentně věrnou publikace z viktoriánského období, a ani to tak být nemá. Je to romantický historický román, pro všechny, kteří milují prostředí dob dávno minulých a romantické (možná i maličko erotické) příběhy.

Hlavní postavou je dobře známá Lady Lucinda/Lucie, která se objevila již v minulém díle (Jak svrhnout vévodu). Je to sufražetka, bojovnice za ženská práva. Stojí v čele hnutí žen a vede boj za své i obecně ženské ideály, zásady a aspoň malé zlepšení postavení žen ve společnosti. Ona sama je žena se zásadami a ve společnosti je označována kvůli svým názorům za divnou, zároveň se nebojí veřejně vyjádřit, což je další pomyslný hřebíček do rakve. Bojuje za volební právo pro ženy, právo na majetek a právo v manželství, aby žena nebyla pouhou věcí manžela, ale měla sama aspoň malá práva. Věc bohulibá, ovšem v tehdejší společnosti neoblíbená. Paradoxně i u řady žen. Lucie se prezentuje jako odvážná idealistka, která touto věcí žije a z velké části je to i pravda. Je smířená, že se s jejím bojem neslučuje vztah a rodina a nemá potřebu ji mít. Minimálně do chvíle, kdy se v jejím životě začnou dít nové věci a přichází známý a neoblíbený lord Tristan Ballentine. 

Tristan je svůdník, prostopášník, který se vrátil z války a za svou odvahu a statečnosti byl oceněn Viktoriiným křížem za zásluhy. Zároveň je to fešák, chytrý, vtipný, oblíbený u žen. Vražedná kombinace. Zvláště, když si je všeho tohoto velmi dobře vědom. Ani on ale není jen takový a skrývá pod povrchem řadu dalších stránek své osobnosti. Někdy dost nečekané.

Oba by nemohly být rozdílnější, a přesto je k sobě něco nezadržitelně táhne. Z jeho strany je to už dlouho, co něco takového pocítil. U Lucie je to zcela nový pocit, do teď si totiž myslela, že Tristana nenávidí. Ale nenávist a láska mají velmi tenkou hranici, která se dá snadno překročit.

Celkově je jejich vztah plný kotrmelců, nečekaných překážek, boje s konvencemi a tajením svého rodícího se vztahu, což je zajímavá situace. Možná překvapivě se v knize objeví i několik erotických scén, samozřejmě jen decentně popsaných. Myslím, že se do děje hodí a dodávají příběhu na reálnosti. 

Samotný příběh je propojením historie, romantické linky a boje za ženská práva. Sama autorka v závěru zmiňuje, že se v některých datech nepatrně odchýlila od skutečnosti, ale není to patrné. Stejně tak chování některých postav je podle mě na danou dobu lehce nerealistické...ale je to romantická kniha zasazená do historického prostředí, ne naučná literatura.

Jak už jsem zmiňovala dříve, autorka umí psát. Kniha se čte téměř sama, a ačkoliv má dost stran, není to poznat. Drží se kvality prvního dílu a můžu říct, že jsem opět nadšená.

Obálka knihy se mě osobně líbí. Celkově styl celé série mi přijde zajímavý, originální, dobře zapamatovatelný.  A hlavně jsem ráda, že se nejedná o historickou romanci, kde je na obálce zobrazený polonahý muž, takových už je víc než dost a často dávají špatné smíšené signály, co se obsahu týče.





Knihu Jak zkrotit svůdníka si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

1 komentář:

Děkuji za každý váš komentář.