Recenze: Letní sázka

Autor: Emily Henryová

Název originálu: Beach Read

Počet stran: 384

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2021



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!


Oficiální anotace:

Augustus Everett je uznávaný autor klasických románů. January Andrewsová píše romantické příběhy. Zatímco její příběhy končí happy endem, jeho knihy vrcholí tragickou smrtí nebo deziluzí všech hrdinů. Pro January byla rodina vždycky oporou, Gusovo dětství nebylo zrovna procházkou růžovým sadem. Jsou jako noc a den (nebo jako leden a srpen). Jenže jsou skutečně všechny věci v životě tak, jak se jeví na první pohled?

January přijíždí do nově zděděného domu na břehu Michiganského jezera v ne úplně dobrém rozpoložení: tíží ji otcova smrt a tajemství, které se po jeho smrti dozvěděla. Navíc se jejím novým sousedem stane právě Gus, bývalý spolužák z vysoké školy, s nímž celé roky studia soupeřila. Rychle ale zjistí, že toho mají společného mnohem víc než jen zážitek z dávného kolejního večírku. Například to, že oba shodně trpí neschopností dopsat svou knihu.

A tak spolu tihle dva jednoho pošmourného večera trochu nečekaně uzavřou sázku, která je má vyvést z autorské krize: Augustus stráví celé léto psaním o něčem se šťastným koncem a January se pokusí napsat velký americký román. Ona ho pro inspiraci bere na výlety do míst, k nimž patří pořádná dávka romantiky, zatímco on s ní objíždí přeživší pamětníky sebevražedného kultu (co jiného by se od něj taky dalo čekat?). Plán je, že oba svou knihu dokončí a nikdo se do nikoho nezamiluje. Vážně.

Moje hodnocení:

Kniha Letní sázka je ideální knihou do teplých letních dní, kdy si člověk potřebuje odpočinout, oddechnout, "vypnout" a neřešit nic stresujícího. Jednoduše, jak už patrné podle názvu, ideální kniha na léto.


Dvěma hlavními postavami jsou January a August. Dva lidé, kteří by nemohli být odlišnější. Na první pohled jsou to jejich jména (leden a srpen, to jsou velké protiklady), jejich odlišný pohled na svět, žánry které píšou... January se zaměřuje na zamilované romány pro ženy, které končí šťastně, naopak August píše realistické, silné příběhy, které nekončí šťastně téměř nikdy, dalo by se říct, že jsou to thrillery.

Po letech se náhodně setkávají a stávají se sousedy bydlícími naproti sobě. Jejich antipatie jsou vzájemné, ale přesto je k sobě něco přitahuje a ačkoliv to není na první pohled patrné, něco mají společného. Ani jeden nemá snadný život a musel si projít nejedním problémem a těžkostí. V současné době January prochází životní krizí, poté co jí zemřel otec a ona objevila jeho velké tajemství o druhém životě. Tato situace se projevuje i na jejím profesním životě. Přichází tvůrčí spisovatelská krize při které není schopna napsat ani čárku. A to má již brzy odevzdat svůj nový román. Jak ale někdo, kdo zanevřel na lásku a city, může napsat romantickou knihu se šťastným koncem?

V tomto bodě přichází hlavní zápletku, kdy tihle dva uzavřou sázku a rozhodnou se vyměnit si žánry. Do konce léta musí napsat knihu v žánru toho druhé, což pomůže k překonání krize, přerovnání priorit, ale také zamyšlení se nad vlastním živote. Mimo jiné se January s Augustem začínají pomalu sbližovat. Každý týden v pátek ukazuje on něco reálného a silného a v sobotu ona něco romantického, jak na svět pohlížet v růžových brýlích. Je krásné pozorovat jak se jejich vztah postupně mění, silí a prohlubuje. Ukazuje se, že vše není tak jak se na první pohled může zdát, a to co se týče citů, osobního i pracovního života.


Výměna žánrů je podle mě naprosto skvělý nápad, a přinese nejednu zajímavou, zábavnou ale i romantickou situaci. V podstatě se jedná o střet dvou světů, dvou pohledů na svět, dvou autorů a odlišných lidí. Ale jak se říká, protiklady se přitahují...

Nejedná se o žádné dramatické čtení s nečekaným rozuzlením, nebo nepochopitelnými situacemi. Je to prostě milé letní čtení, u kterého se člověk nenudí, ale zároveň nemusí řešit žádné těžkosti. Celkově je příběh napsaný příjemnou formou a přímo z něho dýchá letní, romantická atmosféra. Nahrává tomu i krásné prostředí pláže u Michiganského jezera a dvou domů s výhledem na ni.

Co se obálky knihy týče, ta se mě osobně nijak extra nelíbí. Je laděná a stylizované v podobném duchu jako ta zahraniční, která se mi také moc nelíbí. Uměla bych si představit hezčí a k obsahu knihy vhodnější.


 



Knihu Letní sázka si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

8 komentářů:

  1. tak tuhle bych potřebovala :D teď momentálně nic jiného nezvládám číst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo. Já se taky na nic náročnějšího nemůžu ani podívat. :) To je asi tím letním klidem.

      Vymazat
  2. Tuhle si nechám na podzimní dny, abych si mohla připomenout léto. :D
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka mě zaujala už když se mluvilo o jejím vydání. Asi po ní někdy sáhnu 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě také. Už když jsem ji zareistrovala vycházet v angličtině... :D

      Vymazat
  4. Tak tuhle jsem si od Grady nechala taky ujít ... a shodou okolností jsem ji nakonec vyhrála na IG. Myslela jsem, že ji věnuji mamce nebo babičce, ale po tvé recenzi si ji možná předtím přečtu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji vyzkoušej. :) Myslím, že by se ti mohla líbit. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.