Recenze: Lord John a důvěrná záležitost


Autor: Diana Gabaldon

Název originálu: Lord John and the Private Matter

Počet stran: 288

Série: Lord John Grey

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
Píše se rok 1757. Je jasné červnové ráno a Lord John Gray právě v bouřlivém stavu vychází z londýnského klubu Biftek. Náš John Gray, šlechtic a vysoce postavený důstojník v armádě Jeho Veličenstva, byl právě svědkem něčeho šokujícího. Jeho snaha vyhnout se skandálu spojeným s touto událostí, která by mohla zničit jeho rodinu, je však přebita něčím ještě důležitějším. Je pověřen, aby vyšetřil brutální vraždu svého druha z armády, jenž byl možná zrádce. 

Nucen sledovat dvě vyšetřování zároveň, octne se major Grey v pavučině intrik a zrad, které se dotýkají všech vrstev anglické společnosti – a ohrožují vše, co je mu drahé.  Lord John sleduje mlhavé stopy zmizelého pěšáka a ženy v zeleném sametu, jež mohou mít klíč ke všemu – a nebo také ne...

Moje hodnocení:

Ocitáme se v Anglii v 18. století, v době kdy se v Londýnských ulicích stává jedna vražda za druhou. Přesně ta se stane i teď, tuhle je ale třeba důkladně prošetřit. Zabit byl totiž člen armády podezřelý ze zrady, je proto třeba zjistit, kdo ho zabil a proč. Na vyšetřování je povolán ten nejpovolanější ze všech a to:

Lord John Grey, důstojník v anglické armádě, který právě tuto vraždu svého druha z armády vyšetřuje, jehož tělo bylo nalezeno na břehu řeky znetvořené skoro k nepoznání.
Nic není tak jednoduché jak na první pohled vypadá a lord John se do případu stále více zamotává.
Vyvstávají nové skutečnosti, výpovědi svědků si protiřečí... 
K tomu všemu je třeba, aby vyšetřil osobní záležitost ohledně snoubence jedné ze svých sestřenic, který je nejspíš namočen do něčeho nekalého. Postupem vyšetřování se oba případy začínají propojovat a zapadat do sebe. Odkrýváme tak napínavý a komplikovaný případ z ulic Londýna.

Lord John Grey jakožto důstojník v armádě Jeho Veličenstva a vysoce postavená šlechtic, zná v Londýně kdekoho a má jisté konexe, které mu jsou při vyšetřování ku prospěchu. Z války je zvyklý na ledacos, a tak ho ani pohled na mrtvolu nijak nerozhodí. Své vyšetřování vede s rozume a ani ten nejmenší detail jeho oku neunikne.

Na vyšetřování samozřejmě není sám. Harry Quarry, nadřízený lorda Johna se snaží co mu síly stačí, aby se vyřešila vražda zavražděného člena armády a hlavně, aby se k němu dostaly důležité dokumenty, které měl mít mrtvý u sebe.
Tom Byrd nový sluha lorda Johna se také stane důležitým článkem vyšetřovacího týmu, díky svým znalostem poměrů v chudších částech Londýna a ochotou splnit jakýkoliv příkaz.

Trevelyan, snoubenec sestřenky, který je hlavním vyšetřovaným, zamotá dějem, i když na první pohled nevypadá jako důležitá postava, velmi výrazně a hlavně díky němu se všechno nakonec vysvětlí.

V knize je velké množství postav a všechny z nich jsou dokonale a uvěřitelně vykresleny. Autorka dokázala do knihy vnést atmosféru tehdejšího Londýna a tísnivý pocit při rozplétání zapeklitého případu.
V promluvách postav je poměrně velké množství vulgarismů a historismů, kvůli autentičnosti a plynulosti knihy je to ale pochopitelné a není to nic, co by se nedalo vydržet.

Žánrově bych knihu zařadila jako historický detektivní román. Pro milovníky napětí, historie a Anglie je kniha naprosto ideální.

Já sama jsem si knihu užila a s napětím a očekáváním otáčela každou stránku a spolu s lordem Johnem zkoušela přijít na pachatele záhadné vraždy.

Obálka knihy se mi moc líbí. Krásná světle modrá barva a dvě lahvičky, kdoví s čím, mě na knihu ještě víc nalákaly a ke knize se podle mě hodí.




Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

6 komentářů:

  1. Tuhle knihu si chci přečíst a tvá recenze mne v tom je utvrdila! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za chválu, to si určitě přečti, já jsem z ji nadšená ještě pořád... :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Vypadá to hodně zajímavě, tak jen doufám, že mě kniha také tolik nadchne :) Z Paniců jsem byla totiž spíše zklamaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, já jsem měla taky celkem strach jaká kniha bude, nakonec jsem ale byla mile překvapená...a verim, že ty budeš taky :))

      Vymazat
  3. Jsem ráda,ze se ti také libila. Jak uz víš, pro mě ta detektivní zápletka nebyla nic moc. Já bych raději řešila v té době něco ve stylu Jacka Rozparovace než vojáky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase to bylo originální, :) i když je pravda, že Jack Rozparovač by se tam úplně vyjímal...

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.