Deset knižních dní / Sedm filmových verzí

Tohle téma se dá pojmou různými způsoby. Já jsem se rozhodla. že vyberu sedm filmů které se mi líbily, četla jsem jejich knižní předlohu a vyhodnotila jsem je jako povedené věrné zpracování.
Řazení jako vždy podle abecedy.




1. LES MISÉRABLES / BÍDNÍCI (Victor Hugo)
Už je to dávno co jsem četla knihu a naprosto se do ní zamilovala. Staré filmy na motivy knihy jsem neviděla, ale když se objevil filmový muzikál LES MISÉRABLES ještě s mými oblíbenými herci... Musím říct, že skvělé zpracování a zachovaná věrnost knižní předlohy udělaly z filmu něco neskutečně skvělého.

2. CIZINKA / CIZINKA (Diana Gabaldon)
Přestože se nejedná o film, ale o seriál, musela jsem do seznamu Cizinku zařadit. Zatím jsem viděla a vlastně i četla jen první řadu/knihu, a jsem z ní nadšená. V podstatě díl seriálu = kapitola knihy. Nic podstatného není vynecháno a i jednotlivý herci v podstatě odpovídají mým představám.

3. HARRY POTTER / HARRY POTTER (J.K. Rowlingová)
Co by to bylo za filmový seznam bez Harryho Pottera. Já jsem na filmech i knihách o něm v podstatě vyrostla a navždy budu tuhle sérii mít hluboko v srdci, jako vzpomínku na dětství. V tomhle případě se asi nedokážu rozhodnout co je lepší. Filmy i knihy mají své klady a zápory, ale skvělé jsou oboje.

4. KRUH / KRUH (Dave Eggers)
Dystopický příběh o velmi snadno zrealizovatelné budoucí „nadvládě“ technologií nad životem člověka. V tomto případě musím na stoprocent uznat, že film se s knihou nedá srovnávat. Mnohé informace ve filmu chybí a hlavní hrdinka působí jako nijaká postava bez názoru, což je v knize úplně jinak. Na druhou stranu ale ten kdo nepřečte knihu a jen se podívá na film, bude nejspíš hodnotit kladně a mé poznámky nebude chápat.

5. LÍDA BAAROVÁ / ÚTĚKY (Lída Baarová)
Kdo by neznal slavnou herečku Lídu Baarovou a její pohnutý životní osud. Jak v knize tak ve filmu se dozvídáme informace o jejím dětství, mládí, úspěchem u filmu, aférou s Goeblesem a nakonec i tvrdé přistání v realitě. Obě verze jsou skvěle vykresleny a ani není poznat, že jde o hereččinu autobiografii.

6. NEŽ JSEM TĚ POZNALA / NEŽ JSEM TĚ POZNALA (Jojo Moyesová)
Bestsellerový počin autorky je další ze známých filmů/knih. Silné téma spojené s romantikou, nadějí a hledáním sebe sama, jsem si užila v obou provedeních. Samozřejmě v knize je příběh ještě více dojemnější a propracovanější.


7. RUBÍNOVĚ ČERVENÁ / RUDÁ JAKO RUBÍN (Kerstin Gierová)
Příběh o cestování v čase plný lásky ale i akce a napětí. Sérii Drahokamy netřeba představovat, ale to že je i filmy mnoho lidem uniklo. První díl se ještě drží předlohy, proto jsem ho vybrala zbylé dva už zas tolik ne. Stejně jsem si je ale užila, herci se mi líbili a celkové zpracování knihám nedělá ostudu. Jediné s čím jsem měla problém byla filmová němčina, samozřejmě jsem sledovala film s titulkami, ale trvalo mi nějaký čas než jsem se srovnala s poslechem němčiny. :)

8 komentářů:

  1. Rudou jako rubín mám moc ráda :) A Cizinku taky :) Skvělý výběr :)

    OdpovědětVymazat
  2. Z filmů znám jen poslední jmenovaný a musím říct, že se mi taky líbil (knihy znám taky). Obsazení a výprava byly skvělé, pořád mám v hlavě ty puntíky. Viděla jsem ale jen první díl, na další se nějak nedostalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zbylé svá díly jsou taky moc dobré, jen už je vidět jistá odchylka od knižní předlohy... :)

      Vymazat
  3. Viděla jsem akorát zfilmované Bídníky, když nepočítám Harryho Pottera :-) Ráda bych shlédla Než jsem tě poznala, ale bojím se, že film nedosáhne kvalit knihy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nejspíš ne, ale na to jaká jsem měla očekávání je film moc povedený. :)

      Vymazat
  4. Cizinku si momentálně pouštím, je skvěle zpracovaná. :) Harry Potter tak to je jasná věc a Než jsem tě poznala je moje srdcovka. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.