3x mini recenze: Magorovy labutí písně, Posvátné ohně, První světová válka a česká otázka

Autor: Ivan Martin Jirous

Název originálu: Magorovy labutí písně

Počet stran: 86

Série: -

Díl v sérii: -

Nakldatelství: Torst

Rok vydání v ČR: 2006


Oficiální anotace:
Pro velký zájem čtenářů vydává nakladatelství Torst samostatné knižní vydání jedné z nejvýznamnějších českých básnických knih druhé poloviny 20. století. Dnes již klasické a v mnoha případech zlidovělé verše napsané v 80. letech ve věznicích v Litoměřicích, Ostrově a Valdicích propašoval z valdického vězení na motacích Jiří Gruntorád. Nové vydání je doplněno barevnou kresbou svatého Huga od Juliany Jirousové a ukázkami faksimilí původního Jirousova rukopisu.

Moje hodnocení:

Kniha plná krátkých básní a veršů inspirovaných autorovým životem ve Valdickém vězení. Autor je velmi známý politický vězeň, spisovatel a umělec, v jehož básních se snoubí víra v Boha a náboženství vs. silné vulgarismy. Překvapivě toto spojení není vůbec špatné a vznikají tak zajímavý text, který slouží k zamyšlení nad životem a tehdejší politickou situací. Několikrát jsou v básních zmiňovány významné osobnosti, jako je například T. G. Masaryk, Oscar Wilde, Bondy, Weil... a mnoho dalších, také jsou často zmiňování svatí, z nichž nejvýznamnějším je sv. Hugo. Z jednoho prostého důvodu, sv. Hugo je mimo jiné zakladatelm kartuziánského řádu, a vězení ve Valdických je na místech bývalého kartuziánského kláštera.
Sbírka básní není příliš dlouhá a je rozdělená do několika čátí. Zajímavostí je, že jednotlivé básně a verše nejsou pojmenováné, je mezi nimi vždy jakási pomlčka. Budí tak dojem určité kusosti, náhodných výňatků. Opravdu velmi příjemně se čtou, díky své jednoduchosti a snadné formě. Jsem si jistá, že i pro ty, kdo nejsou fanoušky poezie, nebude tato kniha sáhnutím vedle.
Obálka knihy. V podstatě na ní není co hodnotit. Je celá bílá - název je labutí písně, takže symbolika je více než jasná. Jediné co onu bílou barvu rozbíjí, je červenohnědý název knihy.






Autor: Jiří Karásek ze Lvovic

Název originálu: Posvátné ohně

Počet stran: 190

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Rudolf Šimek

Rok vydání v ČR: 1921


Oficiální anotace:
Sbírka legend Jiřího Karáska ze Lvovic.

Moje hodnocení:

Sbírka obsahující několik krátkých legend pod vlivem uměleckého směru dekadence. Dekadence obecně je umělecký směr, který nesedne každému. Jejími hlavními motivy jsou pocity zmaru, zhnusení, ošklivosti, velmi často se vyskytují náboženské motivy a zázraky a děj je obvykle zasazen do orientálního prostředí. Tyto legendy a krátké povídky tudíž nejsou pro každého a určitě se nejedná o snadné čtení.
Mezi legendy obsažené v knize patří Genenda, o krásné židovské dívce, která učaruje španělskému mladíkovi takovým způsobem, že ho v podstatě přivede do náruče smrti. Smrt Salominina o taničnice Salome, jež při svém tanci zázračně omládne, Večeře svaté Kláry o životě svaté Kláry z Assisi a jejím učarování svatým Františkem z Assisi, Legenda o kouzelníku Šimonovi a Růže svatého Šebestiána, který je pro svou víru v křesťanství ochoten zemřít.
Všechny legendy jsou svým způsobem velmi zajímavé a donutí čtenáře k zamyšlení.
Obálka knihy působí starobylým dojmem. Není se čemu divit, do ruky se mi dostalo vydání z roku 1921, což je naprosto úžasné. Malé, krásné a velmi dobře zachované vydání, díky němuž pro mě čtení dostalo zcela jiný rozměr.






Autor: Robert Kvaček

Název originálu: První světová válka a česká otázka

Počet stran: 162

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Triton

Rok vydání v ČR: 2003


Oficiální anotace:
Vznik Československa jako součást společenského pohybu vyvolaného mocenskými přesuny v období 1. světové války. Česká otázka v kontextu evropské politiky.
Rozložení mocenských sil v Evropě na konci 19. stol. Trojspolek a Trojdohoda. Koloniální ambice velmocí, ohniska neklidu a lokální konflikty. Válka a strategie. Situace na frontách
. Zisky a ztráty. Česká společnost a válka. Hlavní proudy české politiky. Realisté a projekt samostatného čs. státu. Masarykova zahraniční akce. První odboj. Česká otázka a velmocenské plány na poválečné uspořádání světa. Čs. legie. Celospolečenská krize jako důsledek války. Vznik ČSR. Pařížská mírová konference a základy versailleského mírového uspořádání.

Moje hodnocení:

Kniha popisující celosvětový válečný konflikt známý jako 1. světovou válku, zejména se zaměřuje na český národ a jejich snahy o vytvoření samostatného Československého státu. Na první pohled kniha nepůsobí příliš poutavě, sama jsem si o ní uvažovala jako o suchopárné knize plné faktů. O to víc jsem ale byla překvapena. Kniha je plná faktických informací, letopočtů, jmeno... ale vše je napsáno velmi poutavě a hlavně pochopitelně. Autor vše vysvětluje dopodrobna a počítá s tím, že čtenář k jeho knize přichází téměř jako nepopsaný list, což je skvělé. Samozřejmě je kniha i přesto odborná a informacemi nabytá. Rozdělena je na kapitoly, které nejsou příliš dlouhé a vždy řeší určitou otázku. 
Vzhledem k tomu, že je kniha zaměřena převážně na českou otázku, dozvěděla jsem se mnoho nových informací, které jsem do té doby nevěděla. Díky své čtivosti je kniha ideální v případě, že se člověk chce něco dozvědět, ale nechce v průběhu četby usnout. Což se bohužel někdy stává.
Obálka knihy se mě osobně příliš nelíbí, k obsahu knihy se ale hodí a ve výsledku přesně vystihuje to, co se v knize odehrává.

4 komentáře:

  1. První světová válka a česká otázka vypadá dobře. Hlavně, když ji lehce mám, co se týká předmětů. Takže určitě si knihu zapíšu, kdyby náhodou by jí bylo jednou třeba. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V případě, že se o tomhle tématu potřebuješ dozvědět něco podrobnějšího záživnou formou, můžu knihu doporučit. :)

      Vymazat
  2. Magorovy písně si chci přečíst od té doby, co jsem se je musela učit ke státnicím :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.