Recenze: Hořící kříž


Autor: Diana Gabaldon

Název originálu: The Fiery Cross

Počet stran: 1 488

Série: Cizinka

Díl v sérii: #5

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2018


Oficiální anotace:
Píše se rok 1771 a válka je na spadnutí.
Manželka Jamieho to tvrdí také. A Jamie jí chtě nechtě musí věřit, neboť jeho žena ví to, co mohou znát jen cestovatelé časem.
Claire se narodila v roce 1918 a během druhé světové války pracovala jako sestra a jako Cizinka putovala drsnou skotskou vysočinou. Anglická dáma se ocitla na míst
ě, kde by žádná lady v roce 1743 neměla být. Jedinými Angličany ve Skotsku totiž tehdy byli pouze vojáci armády krále Jiřího.
Claire – manželka, matka a sestra – je stále Cizinkou, putující časem, a jejím jediným záchytným bodem je láska k milovanému Jamiemu. Její znalost budoucnosti už Jamiemu několikrát pomohla, ale uvrhla ho i do mnoha nebezpečí. A revoluce se blíží... Shoří jejich životy jako papír, nebo budou dál plát jak velký oheň?

Moje hodnocení:

V pořadí již pátý díl ze série Cizinka, který ani po mnoha stránkách textu, zápletkách a skocích v čase, neztratil nic ze své čtivosti a nápaditosti.

Stejně jako v předchozích dílech, i tentokrát sledujeme ústřední dvojici Jamieho a Claire. Oba jsou již starší, mají děti, vnoučata... ale stále jsou plní síly a odhodlání vybudovat z Fraserova hřebene místo pro klidný a bezpečný život. Daří se jim to velmi dobře, Hřeben se pomalu rozrůstá a stává se v podstatě soběstačným. Právě kvůli tomu, kde se děj z velké části odehrává je věnována pozornost každodennímu obyčejně neobyčejnému životu. Denní úkoly, jako je vaření, úklid, lov dravé zvěře, obstarávání domácnosti a dobytka, uskladňování potravin... ale také obchod a ubránění se okolním indiánským kmenům. Velká pozornost je věnována Claiřině léčitelství. Snaží se "vyvinout" nové léky, používá různé bylinky, které popisuje, ale také praktikuje skutečnou chirurgii - odřezává končetiny a obecně řeže do lidí.

Velký prostor je věnován také Brianně, Rogerovi a jejich malému Jemmymu. Právě díky nim vidíme typický rodinný život tehdejší doby. Roger i Brainna se oba stávají plnohodnotnými součástmi společenství, konečně se zabydlují a nacházejí smysl svého života v nové době. Roger je konečně jako charakter lépe popsán a věřím, že mnoho čtenářů konečně pochopí jeho pohnutky a myšlenkové pochody a přestanou ho nesnášet.


Protože se jedná o zatím nejtlustší díl, je velmi obsáhlý. Kromě hlavního příběhu je zde velké množství odboček a odchylek od příběhu a děje se vše na co si lze jen vzpomenout. Dobrodružství, napětí, detektivní linka při hledání viníka vraždy a při rozplétání záhadných událostí z minulosti, částečně rozuzlení případu mrtvého muže s plombami  z minulého dílu, válečná část s boji  koruny proti kolonistům (Zatím jen malé roztržky, válka za nezávislost ještě nezačala. Začne zhruba za 4 roky). Nebyla by to Cizinka bez romantické linky, oproti minulým dílům se neobjevují téměř žádné erotické scény, jedná se čistě o citovou a emocionální složku lásky.


Zásadními místy, kde se děj odehrává je Fraserův hřeben, River Runu u tety Jocasty, některá místa v okolí a v začátku knihy také skotské shromáždění. Právě na něm se dozvídáme nové informace o zvycích a tradicích Skotů v Novém Světě, poslechneme si staré tradiční písně, dozvíme se něco o vztazích mezi jednotlivými klany i osobami.

Kromě mnoha dobře známých postav jako jsou Fergus a Marsali, teta Jocasta a Duncan, Bonnett... se objevuje i velké množství postav nových. Některé se jen nenápadně mihnou, jiné mají zásadnější úlohu.

Jak je autorčiným dobrým zvykem, všechna místa, pocity, charaktery a vzhled postav jsou dopodrobna popsány. Díky jejímu osobitému stylu psaní, jsou ale i dlouhé popisy zajímavé a čtivé a nelze se u nich nudit. I tentokrát spojením fikce a skutečných historických reálií dosáhla autorka něčeho úžasného. Popisuje a upřesňuje události z dějin, o kterých má běžný čtenář jen povrchní, nebo vůbec žádné znalosti. Kromě čtení krásného příběhu se tak i něco dozví.


Jediné co bych knize vytkla, a za co autorka nemůže, jsou velmi slaboučké tenoučké stránky papírů. V některých případech dokonce text prosvítá z druhé strany, což při čtení není příliš ideální. Chápu, že téměř 1500 stran je opravdu hodně, ale takhle "šetřit" nebylo vhodné řešení.

Obálka knihy, stejně jako název, zaujme na první pohled. Poselství hořícího kříže se v průběhu knihy stane naprosto jasným, přesným a pochopitelným.

12 komentářů:

  1. Wow, to je opravdu bichle. Jak dlouho ti trvalo knihu přečíst? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrozně moc stran, nejvíc co jsem kdy četla. :) Vybrala jsem si dobu, kdy jsem neměla žádné velké povinnosti a mohla jsem jen v klidu číst - díky tomu se mi ji podařilo přečíst zhruba za 14 dní. :))

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) To je pořádná bichle. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :-) Já nad čtením Cizinky pořád přemýšlím, ale myslím, že už se to začíná lámat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Cizinku mám hrozně ráda, bohužel jsem se zasekla u druhého dílu a zatím se nedostala k pokračování, tak snad brzy :) Pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Ono si chce vyčlenit čas na čtení, přeci jen jsou to poměrně hodně obsáhlé knihy. Já mám taky trošku skluz. :)

      Vymazat
  5. V tejto sérii som zatiaľ prečítala prvé štyri diely, takže tento ma ešte iba čaká a dosť sa naň teším :D Len si niekedy nájsť čas a uvažujem, či zvoliť radšej e-book alebo papierovú knihu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím časem souhlasím, je potřeba si vyčlenit nějakou dobu. :) Já osobně mám radši papírové knihy (u e-knih se hůř soustředím), ale na druhou stranu, zrovna Cizinka je opravdu objemná a těžko si ji vezmeš s sebou třeba do autobusu. :))

      Vymazat
  6. Pro me to byl zatim nejslabsi knizni dil. Ale musim rict, ze jsem se v tom nejak ztracela a az ted se serialem konecne prichazim nekterym castem na kloub :-) Tak si to nekdy budu muset zopaknout...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tuhle řadu seriálu ještě neviděla, chtěla jsem napřed přečíst knihu. Uvidíme, co si budu myslet po zhlédnutí...

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.