Recenze: Dívka na útěku


Autor: Joanna Reesová

Název originálu: The Runaway Daughter

Počet stran: 480

Série: Dívka na útěku

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!



Oficiální anotace:

Píše se rok 1926 a Anna Dartonová je na útěku před hrozným zločinem, který byla přinucena spáchat. Osamělá a vyděšená přijíždí do Londýna, kde k ní přichází záchrana v podobě Nancy, sebevědomé americké tanečnice v neblaze proslulém nočním klubu. Anna si změní jméno na Vitu Caseyovou a začne také vystupovat. Tím se ocitá se v nevázaném světě tance, večírků, nekonvenčních žen a módy. Když se seznámí s elegantním Archiem Fenwickem, pohřbí výčitky svědomí a uvěří jeho slibům, že ji bude za všech okolností milovat. Neuvědomuje si však, že ji rychle dohání skrývaná minulost, a když kvůli tomu začínají trpět její nejbližší, musí se postavit minulým skutkům čelem, nebo riskovat, že ztratí vše, co je jí drahé.


Moje hodnocení:

Kniha Dívka na útěku je prvním dílem z připravované trilogie a nasazuje poměrně vysokou laťku.

Sledujeme příběh mladé dívky Anny Dartonové, která po neblahém incidentu a dlouhodobých útrapách utíká z domu do zářící metropole Londýna. Mění si jméno a celou svou image a stává se z ní sebevědomá revuální tanečnice Verity Caseyová. Její nový život se liší od toho starého naprosto ve všem. Spolu s ní může prozkoumávat londýnské prostředí divokých 20. let, plné zábavy, alkoholu, barů a tanečnic s pery a šaty s třásněmi.


Kromě popisů divokých večírků a tehdejší zábavy se objevuje také trocha historie. Prostředí homosexuálů, kteří se ve strachu musejí skrývat, feministické boje za ženská práva a svobodu, nebo stávka horníků a následně dalších dělníků, která poznamenala tvář Londýna. K tomu všemu jsou přidány živé popisy všemožných míst, které přímo evokují onu nevázanou atmosféru těchto let.

Je zajímavé sledovat velkou proměnu Anny/Vity, to jak se postupně stává sebevědomější a přestává se bát pronést svůj názor, nebo se zachovat jinak, než podle předepsaných konvencí.

V knize se objevuje také velké množství dalších postav. Jsou to hlavně dívky z klubu, kde Vita pracuje. Nejvýraznější jsou zlá Edith a Nancy, které figuruje jako někdo, kdo Vitu zasvěcuje do tajů a záhad londýnského nevázaného života. Z mužských postav stojí za zmínku Archie, typický představitel tehdejší vyšší společnosti, který se z ní nemůže vymanit, i když by chtěl a Percy, muž který čelí strachu z odsouzení společností. Postav je zde samozřejmě mnohem víc a i když se třeba jen mihnou, působí věrohodně.


Zmínka je samozřejmě i o původním životě Anny/Vity. Mezi kapitolami ze současnosti se čas od času objeví retrospektivní vsuvka. Tyto vsuvky pomalu osvětlují to, co se vlastně před jejím útěkem stalo.

Co mě hodně překvapilo, jsou opravdu hodně krátké kapitoly. Každá má zhruba 2 - 3 strany. Což je pro mě osobně trochu nezvyk. Mám raději, když jsou kapitoly delší. Právě z důvodu krátkých kapitol jich má kniha víc jak sto. Určitě se ale díky tomu kniha rychleji čte, člověk potřebuje vědět, jak to bude dál.

S knihou jsem opravdu velmi spokojená. Jedná se o příjemné odpočinkové čtení, které zaujme a předá i nějaké informace z historie. Jako vhled do tehdejší společnosti a prostředí je to ideální. Co se atmosféry týče, evokuje ve mě kniha Velkého Gatsbyho, takže všem milovníkům můžu doporučit.

Obálka knihy se mě osobně líbí. Přestože nejsem zastánce postav na obálkách, u téhle knihy se to hodí. Dívka na obálce a její vzhled krásně evokuje dobu 20. let minulého století a svým podmanivým pohledem vybízí ke čtení.




Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. I když Gatsbyho nijak extra nemusím, tvoje recenze mně na knihu velice zaujala. Určítě si ji připíšu na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsemá ráda, že tě kniha zaujala. :) Podobnost s Gatsbym je spíše v celkovém prostředí a naládě, co se příběhu týče podobnost mizí. :)

      Vymazat
  2. Hezká recenze, kniha vypadá opravdu zajímavě, ale myslím že to nebude nic pro mě. :(

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi som sa tešila na tvoju recenziu na túto knihu a som taká rada, že si ťa získala...myslím, že by si získala aj mňa, presne moja šálka kávy!♥ Skvelá recenzia! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, jsem ráda, že tě moje recenze i samotná kniha zaujala. :) Pokud, stejně jako já, miluješ tenhle druh knih, věřím, že budeš nadšená. :)

      Vymazat
  4. Nice post, I follow your blog # 75 , would you like to follow back?

    https://insandfashion.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, to vypadá na dobrou knihu. Píšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc dobrá kniha. Jsem ráda, že tě zaujala, určitě stojí za to. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.