Recenze: Přehlídka mazlíčků


Autor: Linda Chapmanová

Název originálu: The Pet Show

Počet stran: 144

Série: Škola jednorožců

Díl v sérii: #5

Nakladatelství: Bambook

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Bambook!



Oficiální anotace:

Ve Škole jednorožců je pořád spousta legrace. Chystá se přehlídka domácích mazlíčků. Viky se nemůže dočkat, přihlásili se i všichni její kamarádi. Ale Bouřlivák se začíná chovat velmi podivně. Viky si je jistá, že ho něco trápí. Co by to mohlo být?


Moje hodnocení:

Přehlídka mazlíčků je v řadě již pátým dílem ze série Škola jednorožců, jednotlivé díly se dají bez problému číst samostatně. Jsou spojeny hlavními postavami, ale příběh je pokaždé nový.


Tentokrát se  ocitáme přímo ve Škole jednorožců, kde se všichni připravují na velkou událost. Pořádá se přehlídka mazlíčků, takže si každý žák může přivést svého mazlíčka a zúčastnit se s ním v některé kategorii. Například nejhezčí mazlíček, nejrychlejší mazlíček, nejbarevnější mazlíček, překážková dráha... a další. Každý jednorožec musí řešit  zásadní dilema, a to, zda je mazlíček tak dobrý a zajímavý, aby se mu ostatní nesmáli.

Hlavní hrdinové Bouřlivák, Safíra, Viky a Troy jsou nadšení a i také se rozhodnou své mazlíčky přihlásit. Jenomže podlehnou a navymýšlí si mnoho dovedností, které ale mazlíčci neumí. Otázkou je, jak dokážou s touto lží žít?

Kniha je psána opravdu velmi příjemnou formou, vše je jasně a přesně popsáno. U zásadních částí se autorka pozastaví, ale nikdy ne tak dlouho, aby se dětský čtenář začal nudit. V podstatě nelze vytknout snad nic.

Autorka dokázala napsat úžasný, poutavý příběh s kouzelnou magickou tématikou, do něhož dokázala nenásilnou formou přidat problém a ponaučení z něj. A to, že lež má krátké nohy a i na první pohled obyčejná věc/osoba může dokázat něco neobyčejného.

Co je třeba vyzdvihnout je krásné grafické zpracování. Krásná je obálka s lesklými a plastickými prvky, a také vnitřek knihy, kde se objevuje spousty černobílých obrázků, odpovídajících obsahu knihy. Font knihy je větší, což je pro mladší čtenáře ideální, navíc je použita i kurzíva (pro dopisy, nebo plakáty) a tučné písmo pro zvýraznění zásadního slova, které například mění celou situaci nebo pohled na ni. Za zmínku také jistě stojí krásná mapka na začátku knihy, pro lepší orientaci. Já jako milovník mapek a tabulek z ní jsem nadšená.


I přesto, že je kniha určena pro mladší čtenáře, věřím, že i ti starší si ji můžou přečíst a jistě nebudou zklamaní. Já jsem velmi spokojená a kouzlo jednorožců zapůsobilo i na mě.




Stellouškovo hodnocení:

Kniha, se mi líbila hlavně kvůli tomu, že už od dětství miluju koně. Byl to příjemný, roztomilý příběh, ve kterém bylo i nějké to dobrodružství.

Hlavní postavy jsou Viky, Bouřlivák, Troy a Safíra.

Koníci chodí na Školu jednorožců, kde se učí různá kouzla. Samozřejmě mají čas i na nějakou tu zábavu. Jednoho dne se ve škole koná přehlídka mazlíčků. Všichni jsou nadšení, že zase po dlohé době uvidí svoje mazlíčky a dokonce s nimi budou i soutěžit. Musí se ale rozhodnout, do jaké kategorie je přihlásí. Je tam například kategorie nejhezčí mazlíček, nejrychlejší mazlíček, překažková dráha... Všichni ale řeší, jestli je jejich mazlíček dost dobrý a zajímavý.


Další problém je, že se Bouřlivák začně chovat podivně a nikdo neví proč. Samozřejmě, že se jeho kamarádi snaží problému přijít na kloub.

Kniha má krásnou, roztomilou a lákající obálku. Kdybych byla mladší, byla bych úplně nadšená. Mladším dětem než jsem já, se to určitě líbit bude, protože mě se to líbí taky, a to nejsem cílová skupina.



Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.



Pokud chcete Stellouška sledovat můžete tady:

https://www.databazeknih.cz/uzivatele/stellousek-196500
https://www.goodreads.com/user/show/83429926-stellou-ek

2 komentáře:

  1. Musí to být opravdu pěkný příběh. :) Avšak věřím, že mě by moc nechytil, a když už, tak bych na to musela mít tu správnou chuť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný příběh to opravdu je. :) Je mi jasné, že to není kniha, kterou by si člověk jen tak přečetl. Když se mi ale takhle nabídla, moc ráda jsem si ji přečetla a sestra také. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.