Recenze: Neviděla jsem tě přicházet

Autor: Hayley Doyleová
 
Název originálu: Never Saw You Coming
 
Počet stran: 384
 
Série: -
 
Díl v sérii: -
 
Nakladatelství: Metafora
 
Rok vydání v ČR: 2020
 
 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!

 
Oficiální anotace:
Někteří lidé hledají lásku. Někteří do ní rovnou nabourají.

Zara Khoury věří na lásku. A to tolik, že vyrazí – se všemi svými věcmi (včetně nepostradatelného mopu) – na cestu z Dubaje do Liverpoolu, aby byla s mužem, kterého sotva zná. Je to riskantní, ale ona si je jistá, že spojit svůj život s Nickem ve městě, kde nikoho
jiného nezná, je přesně to, co potřebuje. Stěhování je pro ni snadné – celý život se přesouvala z místa na místo, takže vlastně ani neví jakou zemi opravdu nazývá domovem. Ví jen, že vila v Dubaji, kde žije se svým otcem, nevlastní matkou a bratrem to opravdu není.

Jim Glover je zaseklý na místě. Od doby, co mu zemřel otec, odložil stranou své sny a zůstává v rodném Liverpoolu, aby se staral o matku. Pracuje na místě bez perspektivy jako výběrčí mýta a vypadá to, jako by pro něj veškeré dobrodružství skončilo. Dokud mu nezazvoní telefon a on se nedozví, že se mu možná právě změnil život – v soutěži v rádiu vyhrál zbrusu nové BMW. Jim má náhle pocit, že získal nový směr. Může prodat auto a vzít matku na Floridu za svou sestrou a jejími dětmi. Může konečně seknout s prací a najít si takovou, která by ho opravdu bavila.

Zara a Jim by se, z hlediska pravděpodobnosti, nikdy neměli setkat, ale štěstěna tomu chce jinak, a když se jejich osudy střetnou, začíná cesta, která jim změní život.
Krásný příběh o odvaze riskovat a žít život naplno.

 

Moje hodnocení:

Kniha Neviděla jsem tě přicházet je jednou z dalších z romantické edice 7lásky.
 
Setkáváme se se dvěma hlavními postavami Zarou a Jimem. Tito dva jsou každý naprosto odlišní, narození v odlišném prostředí, s jinými životními zkušenostmi... a přesto je něco na první pohled neviděného spojuje. Možná určitý pohled na svět? Jejich osudy se střetnou tak trochu neobvyklým způsobem, poté co Zara nedopatřením do Jima narazí. Není tedy žádným překvapením, že se nejprve nesnáší a nemůžou se ani vidět, hlavně Jim. Pod vlivem okolností a delší času stráveného pohromadě, se ale jejich vztah začíná pomalu proměňovat. 
 
 
Vzhledem k tomu, že Zara pochází z Dubaje a Jim z Liverpoolu, jsou tyto dvě destinace hlavními místy, kde se příběh odehrává. Je zajímavé sledovat, jak rozdílné může být chování lidí, jejich charakter a náhled na svět pod vlivem místa, kde žijí.

Ve vyprávění se vždy po kapitole střídají pohledy Zary a Jima, kteří na sebe ve vyprávění plynule navazují. Právě přehazování úhlu pohledu dvou odlišných osobností vytváří objektivnější a ucelenější pohled na celou situaci. Srovnáním dvou subjektivních pohledů těchto dvou se vytváří objektivní pohled.
 
Kniha je rozdělena na několik částí, přičemž začátek je spíše rozvláčnější. Zhruba první třetina mě osobně tolik nebavila, ale poté, kdy se osudy hlavních hrdinů střetli, a příběh se rozjel, už jsem se nemohla odtrhnout.
 
Pozitivním zjištěním bylo, že celý příběh působí reálně. Vztahy mezi rodinnými příslušníky, přáteli a mezi lidmi obecně. Každý si najde něco, v čem se najde. Zajímavé je, že se vůbec neobjevuje tělesná láska. Jistý náznak tu je, ale jinak je vše čistě platonické a nevyřčené. Což je příjemné osvěžení, oproti jiným romantickým knihám. Navíc je kniha opravdu čtivě napsaná, stránky ubíhají v podstatě sami. Postavy jsou příjemné a lze se s nimi aspoň částečně ztotožnit.
 
Závěr mi připadal uvěřitelný a reálný. Není to klasický sladký konec, jak bývá v tomto žánru obvyklé, spíše je ukázána realita samozřejmě trochu "šmrncnutá" romantikou. 

 
V podstatě je to příběh o jednom náhodném setkání/jedné cestě, která ve výsledku řekne více, než některé sáhodlouhé propracované romány. Myslím, že vše tak jak má být. Spíše oddechové nenáročné čtení s neobvyklým námětem, povedeným zpracováním. Ale nejedná se o klasický románek, spíše naopak. Je to spíše o putování a náhodách, které se může stát a následně změnit celý dosavadní život.
 
Obálka knihy a grafické zpracování je krásné, jako pokaždé u knih z této edice. Tentokrát ještě vše podtrhuje výrazný odstín modré. Na začátku každé kapitole je kromě jména toho, kdo je vypravěčem, je také malá postavička z obálky knihy, což mi přišlo kouzelné a dobře vymyšlené. 

 
 
 

Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

4 komentáře:

  1. To zní moc dobře. Určitě si knihu přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky jsi to napsala, kdybych už knihu nečetla, určitě bys mě na ní touhle recenzí nadchla. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.