3x mini recenze: Rudý teror - Dějiny stalinismu, Slabin snář, Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec

Autor: Jörg Baberowski

Název originálu: Der rote Terror: Die Geschichte des Stalinismus

Počet stran: 224

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Brána

Rok vydání v ČR: 2004


Oficiální anotace:

Vedle fašistického režimu s holocaustem patří stalinismus k nejkrutějším obdobím minulého století. Dvacet milionů lidí přišlo za Stalinovy vlády o život, jeho jméno nese nejkrvavější epocha Sovětského svazu. Přesto náleží léta Stalinovy hrůzovlády k dobám zahaleným až dosud temnotou, která se začíná rozplývat teprve nyní, po otevření ruských archivů. Berlínský historik z nich vychází a podává tak zcela nový a podrobný obraz Sovětského svazu za Stalinova režimu, charakterizuje kremelské špičky a mapuje cesty, jimiž Stalin směřoval k uchopení a posléze k udržení moci v tak obrovské zemi, jakou bylo Rusko a později Sovětský svaz.

Moje hodnocení:

Kniha Rudý teror je, jak už název napovídá, pojednáním o dějinám stalinistického období v Rusku. Skvělým a čtivým způsobem je popisována doba plná hrůz, které se v Sovětském svazu odehrávaly, a to od Stalinova nástupu až do jeho smrti roku 1953. Ne nadarmo jsou tyto roky označovány jako nejkrutější a nejkrvavější za celé minulé století.
Podrobně je rozepsán hisotrický kontext, zejména z ruského úhlu pohledu, myšlenky a názory bolševiků, hlavní cíle strany, které ve své prvotní myšlence nepůsobí úplně bláznivě a lze si představit, že by některé dokonce mohly fungovat a 2. světová válka (Rusy označována jako velká vlastenecká válka). Je děsivé jak autor "hází" desetitisíci a statisíci neprávem odsouzených, zavražděných, mrtvých, nebo neprávem odvlečených do pracovních táborů. A to nejen v centru Ruska, ale i v dalších zemích Sovětského svazu, výrazně je zmiňován Kazachstán a hlavně Sovětská Ukrajina, která měla opravdu těžký úděl. Tzv. "problémy se zásobováním" (krutý hladomor) ve 30. letech jsou něco neuvěřitelného.
Velkým plusem knihy je to, že tato zásadní, důležitá a děsivá fakta jsou předávána čtenářsky přístupnou formou, nepůsobí nudně, právě naopak.
Obálka knihy je jednoduchá a přesto všeříkající. Myslím, že každý okamžitě pochopí, o čem že to kniha pojednává.





Autor: Eva Pelikánová
 
Název originálu: Slabin snář
 
Počet stran: 88
 
Série: -
 
Díl v sérii: -
 
Nakladatelství: Pointa
 
Rok vydání v ČR: 2020
 
 
 
Oficinální anotace: 

Vyměnili si pohled. Byl krátký, těžko by si ho někdo jiný všiml. Nikdy předtím se neviděli, ale ona od té chvíle neviděla nikoho jiného.

Není to tradiční milostný román a není to ani sbírka poezie. Prvotina Evy Pelikánové je příběh ve formě básní, které na sebe volně navazují. Jemné verše vyprávějí o boji se zakázanou lá
skou a touze nebýt „ta druhá“, o slibech, naději i zradě a zklamání.

Moje hodnocení:

Útloučká knížka plná silných veršů. Tak by se dala ve zkratce shrnout tato kniha.
Autorka se ve svých verších snaží vypořádat s láskou, pocitem být druhá a následným zklamáním. I přes nízký počet stran, nebo možná právě proto, ve mně v průběhu čtení postupně narůstaly různé emoce, zejména pocity stísněnosti. Zároveň mi verše rozjitřily emoce. Tato sbírka poezie je v podstatě jedním dlouhým spojením na sebe navazujících básní. S absencí jakýchkoliv oddělovačů, názvů...
Za vydzvihnutí jistě stojí grafická podoba kniha. Zejména krásné barevné ilustrace, kterými jsou verše proloženy a skvěle doplňují vyprávěný příběh. Ilustrace jsou tvořeny s citem v příjemných barvách a na mě osobně působí jako malované vodovými barvami, místy trochu rozpité, malované do ztracena bez přesného ohraničení.
Co se obálky knihy týče, ta mě osobně moc neoslovila. Upřímně si nemyslím, že bych po knize sama od sebe sáhla, což by ale byla velká škoda, protože jsem si ji opravdu užila. Dostala se ke mně v balíčku s knihou, kterou jsem před delším časem vyhrála, ale čas jsem si na ni našla až teď. Navíc je dokonce s podpisem autorky, které alespoň takhle na dálku držím palce v další tvorbě.


 


 

 

Autor: Josef Kajetán Tyl

Název originálu: Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec

Počet stran: 73

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Artur

Rok vydání v ČR: 2012


Oficiální anotace:

V Tylově báchorce z Podkrkonoší se pohádkové motivy snoubí s realistickým příběhem o protivenstvích lásky a jsou zároveň obrazem dobové reality. Krakonoš, zde nazývaný Zlatohlav, nejenže pomáhá hrdinům hry na cestě ke štěstí, ale komentuje i situaci českého národa po bouřlivém roce 1848.

Moje hodnocení:

Drama Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec je jedním z děl dobře známého dramatika (nejen) J. K. Tyla. Konkrétně tato hra vznikla po revolučním roce 1848 a je to na ní poměrně jasně patrné.
Jedná se o útlounkou záležitost, která je přečtená za jedno odpoledne a ani samotný děj není nijak komplikovaný nebo zásadní. V podstatě jde zejména o jednu věc a to předložení vlastenecké myšlenky. Autor do textu zakomponoval nejednu vsuvku, narážku, nebo připomínku. Nechybí ani písňové texty, které celou hru ozvláštnují a dodávají jí rychlost a rázovitost.
Jak jsem zmínila, opravdu se nejedná o nic náročného. Jako milé čtení a seznámí se s autorem z trochu jiného úhlu pohledu je ale knížka ideální.
Co se obálky knihy týče, je to opět další z edice D, která se mně osobně moc líbí. Zvlášť dohromady v různých barevných provedeních vypadají knihy skvěle.


6 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Vážně je to kraťoučká knížka, ale stojí za to. :) Jestli tě zaujala, určitě ji vyzkoušej. :)

      Vymazat
  2. Zajímavé knihy... ta druhá se mi docela zamlouvá.
    Ale mám ráda i historické knihy... má maturitní četba se z nich skládala a bavilo mě to. Ačkoli jsem od té doby tolik takových knih nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tě alespoň některá zaujala. :) Já mám historické knihy také ráda a je pravda, že se mezi nimi častokrát dá najít poklad. :)

      Vymazat
  3. na knihu Slabin snář se také chystám a díky tobě se na ni ještě víc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. :) Budu se těšit, co na něj řekneš. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.