Recenze: Kolotoč

Autor: Paulina Świst

Název originálu: Karuzela

Počet stran: 264

Série: Kolotoč

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Red

Rok vydání v ČR: 2020


Oficiální anotace:

Dva mladí advokáti – Piotr a Olka – se přátelí už od dob společného studia na vysoké škole. Oba mají naprosto nevydařená manželství: Olčin manžel propadl hazardu a rozfofrovává její peníze jako posedlý, Piotrova manželka se léčí po nervovém zhroucení. Mezi Olkou a Piotrem přeskočí jiskra a začíná románek, který jejich už tak dost složitou situaci zkomplikuje ještě víc.
Ovšem aby bylo jasno – ani jeden z nich není bez poskvrny. Olka má problém s návykovými látkami a Piotr zase velice snadno podléhá půvabu děvčat, která se kolem něj motají. Oba však spojuje nejen citové pouto, ale také chuť vydělat pořádný balík. Využijí své právnické znalosti a styky ve zločineckém podsvětí a roztočí kolotočový podvod s DPH.
Peníze se jen hrnou, všechno jde jako po másle – ale jen do určitého okamžiku. Někdo něco práskl, prokecl nebo začal spolupracovat s policií. Olku zavřeli a Piotr se skrývá ve Slezsku. Sny o bohatství se rozplynuly… Nebo snad ne? Vždyť se toho může stát ještě hodně, zejména když do hry vstoupí Lilka a Kinga…

Moje hodnocení:

Kniha Kolotoč je prvním dílem z nové série od známé polské autorky, která se se svými knihami z právnického prostředí a plnými erotiky, prosazuje i u nás. Pro mě bylo tohle první setkání a musím říct, že jsem mile překvapená. 


Sledujeme dvojici hlavních postav, a to právníky Piotra a Olku. Oba jsou uvězněni v nevydařeném manželství, mají lukrativní práci, luxusní život... a rozhodnou se uskutečnit obrovský podvod s DPH, spojit se se zločineckým podsvětím a vydělat ohromné množství peněz. Jako právníci přesně vědí, na co si dát pozor a jak se v tomhle prostředí pohybovat. Proto se zdá, že se nic nemůže pokazit. Upřímně mi ani jeden z hlavních hrdinů k srdci nepřirostl. Zajímalo mě, co se s nimi bude dít a jak se ze všeho dokážou vymotat, ale pokud by se jim to náhodou nepovedlo, nebo jim do cesty přibyla další překážka, nijak zásadně mě to netrápila. Oba mají tolik negativních vlastností, že se s nimi prostě nelze propojit a vžít se do nich. Záporné hlavní postavy, to je něco nového a překvapivě dobře fungujícího.

Střídavě je příběh vyprávěn z pohledů obou dvou. Přičemž je třeba dávat si velký pozor, kdo zrovna vypráví, protože to není nijak výrazně oddělené. Celkově je kniha velmi zvláštně členěna, nemá totiž klasické kapitoly. Je rozdělena do několika částí typu O rok později, O pár měsíců dříve... a v těchto částech je text dále dělen na krátké bloky oddělené značkou paragrafu (což je vyloženě stylové). Z počátku mě to zarazilo, ale překvapivě se kniha s tímto systémem velmi dobře čte a možná ubíhá ještě rychleji, než při klasických kapitolách.

Samozřejmě, vzhledem k tomu, že se jedná o erotický román, nechybí značné množství erotických scén. Některé jsou lépe napsané, jiné hůř, ale s žádnou jsem neměla vyloženě problém. V tomhle druhu knih se takovými scénami musí počítat, a to i když jsou někdy na úkor děje.

Pokud jde o samotný děj, ten byl pomalejší a trochu slabší. Zhruba v první třetině se nic moc nedělo, pak se ale vše pořádně rozjelo. Některé zvraty byly hodně zajímavé a překvapivé. Měla jsem své typy a tušení, ale ve většině případech se nepotvrdilo.


Je vidět, že autorka je sama v právnickém prostředí zběhlá a ví přesně, jak vše funguje. Na jejích popisech a vykreslení situací je to jednoznačně patrné. Má svůj specifický styl psaní, který se ale velmi dobře a hlavně rychle a snadno čte. Ani ten, kdo DPH, ekonomice, nebo "právničtině" nerozumí, nemusí zoufat, protože to k porozumění příběhu opravdu není nutné. Jako zajímavé doplnění a ozvláštnění je tato tématika skvělá, ale není primární.

Před začátek čtení jsem to nečekala, ale kniha se mi líbila. Ano, obsahuje spoustu erotických scéna a děj trochu slabší, ale jako odpočinková četba na "vypnutí" a odreagování je to naprosto ideální. Můžu říct, že jsem si čtení užila a na těším se na další díl.

Obálka knihy a celková grafická podoba jsou podle mě povedené. Jednoduchá obálka s výraznými červenými prvky skvěle funguje a mě osobně nalákala. Velikost písma je tak akorát a velké okraje (možná až zbytečně) velmi zrychlují čtení.



8 komentářů:

  1. pokud se nemýlím, tak vyšel nedávno už třetí díl :) i když si občas přečtu erotický román, tato série mne neláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, nedávno vyšel třetí závěrečný díl. :) Mě napřed série také nelákala, ale jsem ráda, že jsem ji dala šanci. :)

      Vymazat
  2. Vypadá jako fajn oddechovka, někdy takové přijdou vhod, když už těch "vážných věcí" je v životě moc. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Není to nic náročného... ale jednou za čas na odreagování, je to ideální. :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. To úplně chápu. Určitě není pro každého... :)

      Vymazat
  4. Už se na ní těším až si ji přečtu. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně mě zajímá, co na ni řekneš. :)
      Budeš to mít o to lepší, že je v ní celá řada komentářů ode mě a dalšíh čtenářek. :D

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.