Recenze: Nevinný záskok

Autor: Lizzy Dentová

Název originálu: The Summer Job

Počet stran: 368

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2021



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Heather má novou práci…
V čem je háček? Heather není ta, za koho se vydává.
A už vůbec se nejmenuje Heather.

Birdie a Heather jsou nejlepší kamarádky a spolubydlící. Heather je zodpovědná a má v životě jasno. Birdie je tak trochu střelec a neví, co se sebou. Když se Heather překvapivě vydá s novou lásku do Itálie a zruší tak
vysněnou letní práci someliérky ve Skotsku, rozhodne se za ni Birdie zaskočit. Vždyť co na tom může být tak složitého? K masu červené, k rybě bílé…

A tak Birdie stráví léto v luxusním pětihvězdičkovém resortu. Dokáže ale obalamutit bohaté zákazníky při servírování vína, kterému na rozdíl od své spolubydlící ani za mák nerozumí? A hlavně – dokáže se neprozradit před hezkým a sympatickým kuchařem Jamesem, prvním mužem, který se jí doopravdy líbí?

Moje hodnocení:

Na knihu Nevinný záskok jsem se hodně těšila. Přeci jen spojuje moje oblíbená témata, jimiž jsou vydávání se za někoho jiného, víno a sommelierství, prostředí Skotska, romantika... Bohužel ve výsledku jsem rozhodně nadšená nebyla, právě naopak.


Hlavní postavou, kterou sledujeme je Birdy. Typická hrdinka, která nemá úplně ideální život - nemá dobrou práci, rodinu, štěstí na partnery... jediné co má je skvělé kamarádka a úspěšná sommeliérka Heather, která je v podstatě jejím opakem. Nejen po materiální stránce, ale i povahově. Oproti rozlítané, upovídaná, vtipné a aktivní Birdy, působí vždy připravená, klidná, inteligentní Heather jako zjevení. Proto je velkým překvapením, když se spontánně rozhodně nepřijmout práci v dalekém skotském hotelu a odjet na dovolenou. Před Birdy stojí překvapivě komplikované rozhodnutí - má pokračovat ve svém nepovedeném životě, nebo se na pár měsíců vydává za svou kamarádku? Tvrzení, co může být těžké na rozlévání vín, mě osobně docela pobavilo...

Na první pohled všechno působí pohodově, ale postupem času se do svých lží a polopravd začne Birdy zamotávat. Ke všemu se do už takhle komplikované situace připlete láska a zamilované poblouznění, při němž je hraní si na někoho jiného ještě náročnější a morálně horší. 

Kromě hlavní hrdinky se objevuje i celá řada vedlejších postav, zejména jsou to zaměstnanci hotelu. Namátkou můžu zmínit fešáka Jamese (ano, to jméno ve mě evokuje Skotsko a Jamieho z Cizinky - dokonce v úvodu je popsáno jako "porno v kiltech", což mě vyloženě pobavilo), který je milý, šikovný, hezký, empatický, navíc luxusní kuchař. Nebo provozní Irene, která působí mateřským a klidným dojmem.

Jak jsem zmiňovala, téma skotského prostředí je skvělé, a víno, sommeliérství a vlastně i práce v hotelu mi jsou poměrně blízké. Sama jsem nějaký čas v hotelu pracovala a to na všech možných pozicích, takže tohle prostředí a atmosféru poměrně dobře znám. O to víc jsem se na to těšila. Navíc tajná záměna a vydávání se za někoho jiného zní výborně. Co se mi líbilo je popisování hotelu, zejména restaurace a toho jak vše  funguje, sommeliérské "potřeby" a znalosti, různé druhy vín a jejich charakter. Bohužel to je tak všechno, co mě na knize uchvátilo.


Od prvních stran mě kniha nebavila a špatně se mi četla. Musela jsem se do ní nutit a ve výsledku mi dokonce způsobila vleklou čtecí krizi na pěkně dlouhou dobu. Nevím, vlastně proč se to stalo. Asi mi nesedl styl psaní autorky, ani hlavní postava, která mi byla dost nesympatická. Celkově jsem s knihou měla prostě problém. Je možné, že jsem po knize sáhla ve špatné době a špatném rozpoložení?

Samotný námět a anotace mě nalákaly a jsem tedy opravdu smutná a na rozpacích, že výsledek nesplnil moje očekávání. Samozřejmě jde o můj subjektivní názor, takže mé negativní hodnocení rozhodně neznamená, že se jedná o špatnou knihu. Četla jsem na ni už několik názorů, přičemž některé byly podobné jako moje, jiné naopak nadšené, takže je to opravdu na každém.

Obálka knihy mě také nijak extra neuchvátila. I když veselá žlutá barva evokuje ideální čtení na léto, nebo na rozzáření dlouhých podzimních večerů.





Knihu Nevinný záskok si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

6 komentářů:

  1. je škoda, že tě kniha zklamala :/ snad příště to bude lepší a kniha tě bude bavit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to také mrzí. :/ Také doufám, že do budoucna narazím spíše na lepší knihy.

      Vymazat
  2. Tak ne každá kniha sedne - mě moc nezaujala ani anotace, tak jsem si ji nechala ujít. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.