3x mini recenze: Básně z koncentračního tábora, Tma o polednách, Čechové, kteří tvořili dějiny světa

Autor: Josef Čapek

Název originálu: Básně z koncentračního tábora

Počet stran: 228

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: František Borový

Rok vydání v ČR: 1946

 

Oficiální anotace:

Básně vycházející z konkrétních zážitků i vzpomínek a upínající se k existenciální reflexi údělu člověka vydaného vládě zla. Verše jsou vzdálené optimistickému patosu a rétorice

Moje hodnocení:

Kniha Básně z koncentračního tábora je překvapivě obsáhlým svazkem básní, které Josef Čapek psal v průběhu svého uvěznění ve vícero koncentračních táborech.
Jde o jeho zpověď, nářky, vzpomínání na domov a bratra Karla, ale také neutuchající touha po tom, aby vše bylo zas normální. Postupně získávají básně stále pesimističtější ráz a je jasně patrné, že se autorova touha všechny tyto hrůzy přežít, postupně snižuje a umírá. Přímo i nepřímo jsou popisovány hrůzy tábora i jeho obyvatel. Celkově lze říct, že většina básní je opravu velmi emotivních, chytnou za srdce...a přitom se velmi dobře čtou. Jednotlivé verše působí "příjemně" a o to silnější je jejich vyznění a poselství, které předávají.
Jsem toho názoru, že kniha se kniha hodí i pro ty, kteří veršům a poezii příliš neholdují, stejně tak těm, kteří moc nemusí historii. V tomto případě jim je vše předloženo velmi přístupnou formou.
Obálka knihy je sama o sobě taková nijaká, minimalistická, temná, což velice silně koresponduje s obsahem, který je také temný, minimalistický.





Autor: Arthur Koestler

Název originálu: Darkness at Noon

Počet stran: 204

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Odeon

Rok vydání v ČR: 1992


Oficiální anotace:

Politicko-filozofický román, jehož děj se rozvíjí na pozadí velkých moskevských procesů z let 1936–1938 s bývalými čelnými představiteli levé i pravé opozice, je knihou o jednom osudu, který syntetizuje životy mnoha lidí.

Hlavní postava románu, bývalý lidový komisař N. S. Rubašov, je fiktivní. Není však tězké zjistit v její p
sychologii, charakterových rysech, politickém smýšlení a teoretickém uvažování reálné rysy některých tragických osobností: N. S. Rubašov má vnější podobu a způsoby Zinověva, kdežto svou mechanistickou filozofií a politickou koncepcí připomíná Bucharina...

I v jiných ohledech Tma o polednách překvapivě koresponduje se skutečností. Týká se to kapitulace a dobrovolných přiznání obžalovaných jak při vyšetřování, tak i v soudní síni, jejich spolupráce s vyšetřovateli, prokurátory a soudci. Obžaloba i rozsudek se nakonec stávají společným dílem představitelů moci a jejich obětí, protože jedni i druzí se řídí stejnou logikou a spojuje je společné přesvědčení o politické a dějinné nutnosti role, kterou hrají. Jsou si vědomi, že dějinná pravda je jiná, sami se však řídí něčím odlišným: představou o politické účelnosti, o oprávněnosti všech prostředků, o nichž se domnívají, že vedou k cíli.

Moje hodnocení:

Kniha Tma o polednách je politicko-filosofickou knihou, která se odehrává ve světě, kde nic není přímo jmenováno. Přesto je na první pohled jasné, že se jedná o paralelu Sovětského svazu. Konkrétně je zachyceno období velkých moskevských procesů, tedy zhruba roku 1936-38.
Stěžejní postava lidový komisař N. S. Rubašov, je v podstatě propojením několika významných sovětských osobností, s nimiž byly skutečné procesy vedeny. Vnější podoba a způsoby Zinověva, mechanistická filosofie a politická koncepce Bucharina, zároveň určité rysy Rykova a Kameněva. Celá kniha je vedena právě pohledem Rubašova, jeho monology, poznámkami, myšlenkami, deníkovými zápisky, ale také pobytem ve vězení a několikerými výslechy.
V podstatě nic není řečeno napřímo, jména jsou smyšlená nebo skrytá (např. vůdce strany je označován jako č. 1), vše je v polostínech a nejasných obrysech. Přesto, anebo možná právě proto, působí kniha tak silně. Zároveň převládá tísnivý pocit nejasnosti, lži a přetvářky ze všech stran a samotné strany, která nutí člověka dělat věci, které by rozhodně dělat neměl.
Ze začátku je třeba zvyknout si na specifický styl, jakým kniha napsána. Pak už je ale četba opravdu zážitek. Nečekala jsem to, do knihy se mi moc nechtělo a nebýt mi přidělena na semináři nejspíš bych se do ní nepodívala. Což by byla velká škoda, protože čtení ve mě rozhodně něco zanechalo.
K obálce knihy se raději nebudu vyjadřovat. 





Autor: Zdeněk Kalista

Název originálu: Čechové, kteří tvořili dějiny světa

Počet stran: 198

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Garamond

Rok vydání v ČR: 1999


Oficiální anotace:

Kniha medailonů českých osobností z 16. a 17. století, které zasáhli do evropské historie a politiky, např. Viléma z Rožmberka, Vratislava z Pernštejna, Ladislava Velena ze Žerotína, Albrechta z Valdštejna, ad.

Moje hodnocení:

Kniha Čechové, kteří tvořili dějiny světa je rozhodně zajímavá. Postupně představuje několik významných osob dějinného období od poloviny 16. století přes dobu Bílé Hory a pobělohorskou. Každé osobnosti je věnována speciální kapitola, kde je v rychlosti zrekapitulován její život a následně nepatrně podrobněji rozebrán přínos, který daná osobnost měla na tehdejší světové dění. Ve většině případů nechybí ani portrét dané osoby.
Jak už to bývá, některé osobnosti jsou zajímavé, jiné méně. Všechny jsou bezpochyby hodné připomenutí a značnou měrou se podílely na světovém dění dané doby.
Bohužel mě osobně kniha příliš nesedla. Nejspíš za to může styl a jazyk, jakým je napsána. Jsem zvyklá číst naučné a odbornější publikace, ale i tak jsem měla poměrně problém. Text je tvořen velmi dlouhými souvětími, které jsou dost zmatečné. Než se čtenář dostane k tečce, neví, co bylo řečeno na začátku. Nebýt toho bych si čtení jistě užila víc.
Obálka knihy se mi docela líbí, což u tohoto druhu publikací nebývá. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář.