Recenze: Bazar u puntíkaté zebry

Autor: Raphaëlle Giordano

Název originálu: Le bazar du zèbre àpois

Počet stran: 304

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2022



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!

 

Oficiální anotace:

Basil Vega, geniální vynálezce, se vrací do rodného městečka Mont-Venus a otevře si tu netypický obchod nazvaný Bazar u puntíkaté zebry. Nabízí vtipné mechanické hračky pro každého bez rozdílu věku, které mají potěšit a rozvíjet myšlení i osobnost. Výtvory plné humoru a poezie, skutečné spouštěče emocí, pocitů a úvah. Jeho obchod je místem pro život a snění. Dost na to, aby rozvířil vody malého konvenčního městečka.

Jedním z jeho prvních zákazníků je Arthur – patnáctiletý frustrovaný výrostek, který na maloměstě nezapadá a své tvůrčí vyjádření i hněv na systém, do něhož nepasuje, nachází k velkému zoufalství své matky Giulie ve sprejerství. Giulia je talentovaná parfumérka, samoživitelka, dva roky po odchodu manžela stále neschopná pohnout se v životě dál. Navíc je demotivovaná ze své stereotypní práce ve firmě na výrobu deodorantů. Basil se s Arthurem a později i s jeho matkou Giulií zcela nepravděpodobně spřátelí.

Jejich vztah se utuží, poté co další protagonistka příběhu Louisa nachytá Arthura při činu – se šablonou a sprejem v ruce – a poštve na něj policii. Basil Arthurovi pomůže problém s policií (a soudem) vyřešit a nabídne mu u sebe v obchodě brigádu. Louisa (vážená občanka, šéfredaktorka místního plátku a úzkoprsá kritička všeho, co vybočuje z normy) vzápětí rozpoutá na Basila a jeho obchod hon, Bazar zařadí na černou listinu jako místo, které jménem místních novin a svého sdružení Civilismus nedoporučuje k návštěvě. A tím její intriky nekončí…

Jak z téhle šlamastyky vyjít v dobrém? Překvapivě a ve stylu filmu Čokoláda se všichni hrdinové v různém načasování dotknou svých niterných stránek, skrytých frustrací, slabostí a bolestí, nakonec si je dokážou přiznat a tím sami sebe osvobodit. A konečně uvidí shovívavěji i druhé a mohou začít nanovo. Kdyby snad někdo potřeboval opravdu užitečný a jasný návod, jak proměnit svůj život k lepšímu, stačí zalistovat Basilovým deníkem na konci knihy…

Moje hodnocení:

Kniha Bazar u puntíkaté zebry je další z řady mnoha knih řadících se do edice 7lásky. Tentokrát jde o příběh, který je prodchnutý seberozvojovým tématem a nutí čtenáře zaměřit se více na své nitro, než na samotný příběh. Trochu jsem se tohoto zpracování obávala, ale ve výsledku ho hodnotím kladně.


Hlavní postavou je zejména Basil Vega. Excentrický, zvláštní člověk, který se vrací do svého rodného malého francouzského města po dlouhé době. Rozhodně se otevřít si vlastní obchod s názvem Bazar u puntíkaté zebry, už samotný název dokazuje, že Basil je zajímavá osobnost, která se nenechává svazovat konvencemi. Obchod je plný jeho vynálezů, zajímavých a seberozvojových věcí. V podstatě je obchod stejně zvláštní jako on sám. Jako postava je osvěžující, jedinečná osobnost, která si nedělá nic z toho, co si něm myslí ostatní a stojí si za svými názory. Nenechává se ušlapat konzervativními a bojácnými hlasy lidí, kteří nechtějí novoty. Navíc působí jako hlas seberozvoje a pomáhá lidem kolem sebe. 

Zejména jsou to Arthur a jeho matka Guilie, kterým Basil pomůže více, než by se na první pohled zdálo. On je rebel a sprejer, který je znechucený životem i sám sebou a nevidí smysl v ničem. Ona je ustrnulá na místě v práci, která ji už dávno nenaplňuje a mezi lidmi, se kterými být nechce, tím pádem se cítí frustrovaná a vyčerpaná. Právě Basil oběma pomůže začít žít, tak jak si přejí a ve výsledku jim zásadně změní celý život. Zajímavým zpestřením je Guiliina práce parfumérky, která je popsaná sice jen lehce, ale rozhodně příběh ozvláštňuje. Právě parfémy sehrávají nemalou roli v Guiliině snaze nalézt sebe sama a správný směr své životní cesty.


Příběh je vyprávěn zejména očima Basila, ale objevuje se i několik kapitol, které jsou zaměřeny na jinou postavu. 

Od začátku do konce se kniha nese na takové poklidné vlně a i přes několik zásadnějších zvratů působí příjemným až uklidňujícím dojmem. Zajímavostí je závěrečná část, která obsahuje výňatky z Basilova deníku. Ta opravdu stojí za to a zejména v ní je pozornost zaměřena na seberozvojové techniky, informace... Do celého příběhu jsou nenápadně vloženy motivační citáty a obecně informace o seberozvoji. Překvapivé je, že nejsou vůbec rušivé. Možná jsou ale místy na úkor děje, protože ten se pořádně nerozvyne a zůstává jednodušší, místy možná až plytký. 

Obálka knihy a celková grafická podoba je opět krásná, jak už je u edice 7lásky zvykem. Spojení různých vzorovaných zeber, zelené a oranžovožluté je překvapivě působivé a pěkné. V podobném stylu bych si představovala i Basilův bazar.



Knihu Bazar u puntíkaté zebry si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. Tak ta obálka a název jsou boží. :D Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. z této edice jsem nic nečetla, ačkoliv mám na seznamu dvě nebo tři knihy z ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není takový problém mít nějakou na seznamu. Přeci jen vyšlo jich přes dvacet.. :)) Určitě nějakou vyzkoušej, podle mě stojí za to. :)

      Vymazat
  3. Jé, a já si zrovna tuhle knihu nechala utéct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna. :) Tak třeba se k ní ještě časem dostaneš. :)

      Vymazat
  4. Z této edice jsem ještě nic nečetla, tak uvidíme, jestli se k ní někdy dostanu 🙂

    OdpovědětVymazat
  5. Já si zrovna tuhle 7lásku nechala ujít - moc mě nezaujala, i když ta obálka je super. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.