Recenze: Psanec

Autor: T. M. Frazier

Název originálu: Lawless

Počet stran: 232

Série: King

Díl v sérii: #3

Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání v ČR: 2022



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy!

 

Oficiální anotace:

Zničená. Rozbitá. Ztracená.
Thia přišla o všechno. Nemá už žádné možnosti, a tak se obrátí na motorkáře, kterého potkala jako dítě, aby jí oplatil laskavost, kterou jí před lety přísahal.
Bearův nejlepší přítel je mrtvý. Jeho otec ho chce dostat do vězení. Má však na srdci důležitější věci než růžovovlasou dívku z be
nzinové pumpy, o které si myslel, že už ji nikdy neuvidí. Až do chvíle, kdy mu její potlučené tělo někdo hodí na práh.
Dodržet slib daný Thii znamená, že Bear musí být ochoten riskovat všechno, včetně svého života... a toho, co mu zbylo ze srdce.

Moje hodnocení:

Kniha Psanec je v pořadí třetím dílem z romanticko-erotické série King. Oba předchozí díly (King a Tyran) byly povedené a tenhle je, zdá se nepatrně za nimi, ale přesto není vůbec špatný

Ústřední dvojici tentokrát již netvoří King a Rey. Ale dobře známá postava Beara, která se nemálo podílela na událostech předchozích dílů a zcela nová dívka Thia. V podstatě příběh pokračuje nedávno poté, co předchozí díl skončil. Novými hlavními vypravěči jsou ovšem zmíněný Bear střídavě s Thia.


On je stále drsňákem, který své problémy a žal utápí v alkoholu, drogách a lehkých děvách. Vlastně spíše jen přežívá a čeká. Na co, to je otázka. Dle popisu je to potetovaný, svalnatý, světlovlasý a fousatý fešák. Rozhodně se nejedná o typického kladného hrdinu. Naopak, je to vlastně záporák, který v sobě probouzí i to dobré a k těm, které miluje (rodina, přátelé...) se chová úžasně a je ochoten pro ně udělat cokoliv, klidně i položit život. Jeho apatie mizí ve chvíli, kdy se do hry dostává dávná "známá" Thia.

Ona je velmi mladá ale na svůj věk vyspělá dívka, která toho už v životě zažila spousta a musela být velmi silná. Teď se jí život převrátí na ruby a musí řešit děsivé záležitosti, při nichž si vzpomene na Beara a jeho dávný slib. Rozhodně se ho proto vyhledat. Vše ale dopadne jinak, než si jak si představovala. Společně s Bearem řeší daleko více závažnějších problémů než by se mohl na první pohled zdát. Přes všechny problémy je Thia mladá, něžná, naivní a nejistá, zároveň nerozvážná a má značná problém s autoritami, což ji nejednou přivádí do problémů. Do prostředí kolem Beara se vůbec nehodí a možná právě proto ho tak moc přitahuje.

Samozřejmě nechybí staří známí King a Rey v nové podobě, než jak je známe doposud. Spíš se jedná jen o okrajové postavy, které dokreslují děj. Stejně tak lidé z MK klubu. 

Jak už je u autorky a této série zvykem, neobejdeme se bez vulgárního slovníku. Zejména Bearovi promluvy jsou nespisovné a často prodchnuté sprostými výrazy. Thia mluví občas nespisovně, ale její části jsou mnohem slušnější. Zpočátku byly vulgarismu trochu rušivé, ale očekávala jsem je a brzy si na ně zvykla. S vulgárním jazykem se pojí erotické scény, které nesmí chybět, ale bylo jich překvapivě méně než v předchozích dílech. 

Ozvláštněním je částečná změna lokace a nové zajímavé prostředí. 

Děj jako takový není příliš složitý. Řeší se zajímavé věci, zápletka není vůbec špatná, ale nejde se příliš do hloubky. Kniha se opravdu velmi snadno a rychle čte. Jedná se o příjemné odpočinkové čtení.

Jediné co mě namíchlo a bylo tomu tak i u první knihy série je opravdu hodně moc otevřený konec. Zase. V polovině zásadního zvratu najednou prázdná strana a konec. Další díl budu vyhlížet, protože prostě musím vědět jak to s Bearem a Thiou bude dál. Snad se dočkám dřív než zas za dva roky. Bohužel ale musím konstatovat, že ústřední dvojice mi nijak výrazně nepřirostla k srdci a jejich příběh mě bavil, ale úplně mě nepohltil. Celkově jsem ale s knihou spokojená. Dostala jsem přesně to, co jsem očekávala.

Obálka knihy není špatná. Hodí se k obsahu i k předchztím dílům. Osoba na ní je fešák. To tetování a svaly je něco. Škoda jen, že neodpovídá Bearovu popisu co se barvy vousů týče. Jinak by to klidně mohl být on.






Knihu Psanec si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách Megaknih.

4 komentáře:

  1. sérii znám z recenzí, ale nečetla jsem ani jeden díl :)

    OdpovědětVymazat
  2. O sérii vím, ale nezaujala mě. Takové knihy moc nečtu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, každý vyhledáváme něco trochu jiného. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.