Recenze: S láskou tě nenávidím

Autor: Jo Watson

Název originálu: Love To Hate You

Počet stran: 348

Série: S láskou tě nenávidím

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Red

Rok vydání v ČR: 2020

 

Oficiální anotace:

Sera neměla šťastné dětství. Její otec byl hazardní hráč, který prohrál veškerý jejich majetek. Matka trpí depresemi, je závislá na lécích a není schopná manžela opustit. Sera tak musela už od útlého věku živit nejen sebe, ale i svou matku a sestru, zatímco jí její otec kradl vše, co mu přišlo pod ruku.

Ale usmálo se na ni št
ěstí, když potkala JJ a Bruce, starší homosexuální pár, který ji zaměstnal ve své restauraci. Navíc jí dovolili, aby bezplatně bydlela v jejich bytě.

Nyní pendluje mezi restaurací a stáží v reklamní agentuře. Doufá, že tam získá trvalou pozici a konečně se osamostatní. Její sen se ale začne hroutit, když jednu bláznivou noc skončí v náručí neznámého muže, ze kterého se vyklube její nový šéf a soused. Jeho neodbytné flirtování a návrhy ohrožují její budoucnost a Sera neví, co si počít…

Moje hodnocení:

Kniha S láskou tě nenávidím je příjemná romantická kniha plná klišé a náhod, ale ve výsledku jde o velmi milé čtení na zlepšení nálady.

Hlavními hrdiny jsou Sera (strašné jméno) a Ben. Oba dva jsou chodícími klišé postavami. 

Sera je mladá, s problémovou rodinou a v současnosti s finančními problémy. Proto hodně pracuje a snaží se přežít. Navíc má starosti s rodinou, ale brání se jakékoliv pomoci ze strany svého okolí. Zároveň se kvůli svým problémům vyhýbá navázání vážnějšího milostného vztahu, na který podle svého mínění nemá čas ani nárok.

Ben je potetovaný, záhadný sympaťák, který je sexy a všem se líbí, samozřejmě o tom ví. Není to ale jen fešák, je také inteligentní, vtipný společník a často má úplně skvělé vtipné hlášky.

Oba jsou velké chodící klišé, přesto jsou velmi sympatičtí a čtenář jim prostě musí fandit a doufat, že tihle dva skončí spolu. To, že to dopadne právě takhle, je patrné zhruba od prvního odstavce. Přesto je super sledovat jejich rodící se vztah a problémy, které kolem něho vyvstávají.  Přestože tihle dva stojí v popředí a jsou hlavními postavami, nejsou popsáni příliš do hloubky. Autorka zůstala spíš na povrchu, což je velká škoda. Ochudila tak čtenáře o případné hlubší myšlenky postav, nebo jejich psychologické rozbory. 

Kromě ústřední dvojice se v knize objevuje i řada dalších vedlejších postav, které jsou vesměs také moc fajn. Za zmínku stojí "dva tátové" Sery, a to JJ a Bruce. Tenhle páreček gayů je naprosto boží, vtipný, je s nimi zábava a kdykoliv se objeví na scéně, rozproudí příběh. Zároveň jsou to dvě jediné osoby, které Sera nechá, aby jí alespoň trošku pomohli v její těžké situace. 

Celkově je příběh moc milý, prvoplánový a s obrovským množstvím náhod. Často jsou to vtipné náhody, typu šéf, bydlení... Zajímavé ale je, že v doslovu autorka zmiňuje, že ony obrovské náhody jsou inspirovány skutečnými událostmi, konkrétně jejím seznámím s manželem. Tomu se skoro nechce věřit, že se něco takového může udát v běžném životě. Dále je to zajímavé prostředí reklamní agentury, lgbt bar a exotické prostředí Jihoafrické republiky.

Musí se nechat, že se kniha opravdu dobře čte. Svůj podíl na tom má i zvolený jednodušší jazyk, bez komplikovaných souvětí, slov... V podstatě se čte samo. Na odpočinutí, uklidnění a odreagování je kniha ideální volbou. Nelze od ní očekávat něco hlubšího, ale jinak není vůbec špatná. Pozitivem jsou místy vtipné části, a jak jsem zmiňovala výše, hlášky a poznámky hlavních hrdinů, u kterých se člověk zasměje.

Co bych ovšem vytkla, je závěr. Ten je možná až moc přeslazený a hodně rychle ukončený. Brala bych trochu ho pomalejší a podrobnější vysvětlení situace. Klidně na úkor zkrácení neustáleného kroužení hlavních hrdinů kolem sebe.

Obálka knihy mi nepřijde špatná. Na první pohled jednoduchá, přesto upoutá a naláká.


10 komentářů:

  1. Kniha mě moc nezaujala a ani obálka se mi nelíbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, každá máme trochu jiný vkus na knihy. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Dlouho jsem nějakou romantiku nečetla, teď jsem se dost zaměřila zase na fantasy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Já to mám úplně naopak. Teď mě to k té romantice nějak víc táhne. :))

      Vymazat
  3. to vypadá na parádní oddechovou knihu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já ji četla a mě se docela líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako taková milá nenáročná oddechovka je to ideální. A špatná vůbec není. :)

      Vymazat
  5. Po téhle bych asi nesáhla, příběh ani obálka mě moc nezaujaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyla špatná, ale když ji mineš, nic strašného se nestane. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.