Recenze: Doba kamenná - Pomsta Šedého lva

Autor: Veronika Válková

Název originálu: Doba kamenná - Pomsta Šedého lva

Počet stran: 160

Série: Kouzelná atlas Putování časem

Díl v sérii: #19

Nakladatelství: Bambook

Rok vydání v ČR: 2018



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Bambook!

 

Oficiální anotace:

Jeden z prvních živých tvorů, které Bára spatřila, byl – mamut. Naštěstí za řekou. Když se však jeden muž z Liščího lidu, kde Bára našla útočiště, rozhodl pomstít bratra, jehož zabil dýkozubý lev, začalo pro Báru dobrodružství napínavější, než by si přála. Od prvního vydání Štorchových Lovců mamutů v roce 1918 uplynulo právě sto let – pojďme se začíst do toho, jak se za tu dobu naše představy o tehdejších lidech změnily.

Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

Moje hodnocení:

Kniha Doba kamenná - Pomsta Šedého lva je dalším z velmi rozsáhlé série Kouzelný atlas Putování časem, kde se malá dívka Bára za pomoci starého atlasu dostává do různých dějinných období a prožívá v nich všemožné události. 

Tentokrát se Bára dostává do období, které není tak dobře historicky prozkoumané, a to do pravěku. Není toho tolik známého a jistého jako například v době Karla IV. Proto je tento příběh více o slovíčcích "údajně" a "nejspíš". Ale i tak se snaží předat co možná nejvíce informací dané doby. 


Zaměříme-li se na Bářin život. Současnost byla pro mě (jako NEcílovou skupinu) spíš úsměvná. Za to minulost mě zaujala. Příběh byl zajímavý a docela napínavý. Měla jsem trochu obavy, protože pravěk není snadné podat čtivou, zábavnou a hlavně ucelenou formou, ale autorce se to výborně podařilo. Popisy pravěkých lidí, jejich zvyků a oblékání, nebo výroby náčiní. Byly zajímavě zpracovány. Stejně tak informace o zvířatech doby ledové (mamut, šedý lev...). Nepatrné zastavení bylo také u tehdjších božstev, matriarchátu, fungování kmenové společnosti jako také, nebo ukázka toho, jak se z dítěte stane dospělý muž.

V závěru opět nechybí Bářiny poznámky o cestě a doplnění nebo upřesnění informací, které se do děje v minulosti nevešly, nebo nebyly podrobněji probrány. Lze říct, že fungují jako jakési shrnutí a zopakování všeho, co se v minulosti událo.

Kapitoly nejsou tak dlouhé, což je příjemné. Oproti počátečním dílům série je vidět, že autorka našla nejlepší cestu a té se drží. Vzhledem k tomu, že čtu sérii na přeskáčku, můžu lépe srovnávat.

Líbí se mi, že se vše dozvídáme skrze neznalou Báru. Autorka skvěle přibližuje danou dobu, prostředí, zvyky a osoby a ani doba kamenná není výjimkou. Tentokrát je vše postavené nepatrně jinak, dokonce i kočka Barča je v dávné minulosti jiná než je zvykem. O to zajímavější a originálnější tento díl je.

Spojení zajímavého příběhu, akce a historických reálií skvěle funguje a čtenář si ani nevšimne, kolik nových a důležitých informací se vlastně dozvěděl. Zastávám názor, že série není zdaleka jen pro dětského čtenáře, ale i tomu dospělému má co nabídnou. Možná bude něco znát, ale jistě narazí i na mnoho nového.

Obálka knihy se mi tentokrát příliš nelíbí. Myslím, že jiné díly vypadají lépe.





Knihu Doba kamenná - Pomsta šedého lva si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

8 komentářů:

  1. to už je devatenáctý díl? :) je to úžasné série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to zdaleka není poslední, který vyšel. Teď nejnovější díl je tuším 27. :)) Tahle série je opravdu super a autorka má nepřeberné množství nápadů na pokračování. :)

      Vymazat
  2. To ale vůbec nevypadá špatně 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tě kniha/série zaujala. Výhoda je, že si člověk může vybrat historické období, které ho opravdu zajímá. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.