Recenze: Vlku zaslíbená

Autor: Hannah Whitten

Název originálu: For the Wolf

Počet stran: 432

Série: Divý les

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: King Cool

Rok vydání v ČR: 2022

 

Oficiální anotace:

Reda je první Druhorozená dcera po několika staletích, takže její život má jediný účel: má posloužit jako oběť Vlkovi z Lesa – v naději, že ten světu navrátí bohy, které uvěznil.

Redě se téměř uleví, když odchází. Sužuje ji nebezpečná síla, kterou neumí ovládat. Drží se jediné jistoty – že v Divém lese už nebude oh
rožovat své blízké. Že už se to nebude opakovat.

Ukáže se však, že legendy lhaly. Vlk je muž, ne zrůda. Její magie je drahocenná schopnost, ne prokletí. A jestli se ji nenaučí ovládat, prastará božstva proměněná v monstra Divý les pohltí… a spolu s ním i celý její svět.

Moje hodnocení:

Kniha Vlku zaslíbená je velmi zajímavá, zařazená do žánru dark fantasy a je tomu opravdu tak. Na první pohled vypadá, že se jedná o retelling na Červenou karkulku a částečně na Krásku a zvíře, což je pravda. Ale příběh v sobě skrývá daleko více, než se na první pohled zdá. Opravdu je to temné fantasy se vším všudy.

Hlavní postavou je mladá dívka Reda. Jako druhorozená královská dcera má svůj osud  už od narození předurčený dávnou smlouvou s magickým Divým lesem. Až přijde čas, musí se obětovat Divému lesu a Vlkovi, který v lese žije. Kolem tohoto lesa i osobnosti Vlka koluje v království mnoho legend a pověstí, jedna strašnější než druhá. Reda však nemá na vybranou. Hned na začátku se tak opravdu stane a Reda je obětována lesu. Ovšem ten je zcela jiný než jak si ho představovala, stejně tak Vlk.

Reda je velmi sympatická a příjemná hlavní hrdinka. Je jiná než ostatní kolem, nebojí se říct to, co si opravdu myslí a se svým osudem je smířená. Přesto bojuje a vyplatí se jí to. Zároveň je zajímavě charakterově zpracována a její postava se v průběhu děje vyvíjí, dozrává a pomalu zjišťuje, co se kolem vlastně děje. 


Druhou hlavní postavou je Vlk/Eammon. I ten je zela jiný, než si ho lidé představují. Taktéž je to zajímavá postava. Zadumaný, tajemný muž, který voní kávou a knihovnou (mimochodem skvělý popis). Zpočátku je spíš odtažitý a možná až nepříjemný, ale postupem času a po zjištění, co všechno se mu v životě stalo, je jeho chování jasnější. Nejedná se o typicky kladnou postavou, ale vlastně je skvělý a člověk mu rozumí a chápe ho. 

Vztah Redy a Eammona je se rodí jen velmi pomalu. O to víc je uvěřitelný, krásný a vlastně i dojemný. Romantická linka zde rozhodně není na prvním místě, ale určité jiskření a city jsou jasně patrné. Sledovat jejich rodící se city je zajímavé. 

Svět, v němž se příběh odehrává, je dobře promyšlen. Zvláště Divý les je úžasnou a zároveň dost děsivou součástí příběhu, stejně tak magie s ním spojená. Je opravdu originální, co všechno je pro trochu magie a moci potřeba udělat. Stejně tak místo, které Divý les střeží, zní dost zajímavě a tajemně zároveň.

V knize se objevuje celá řada vedlejších postav. Nejvýraznější z nich je jistě Nei, Redina sestra, která si prochází asi největší charakterovou změnou. Z nenápadné dívky se mění v něco velmi nečekaného a pro záchranu své sestry je ochotna udělat ledacos.

Celkově se kniha velmi dobře čte, je plná překvapení, akce, nečekaných zvratů. Hlavní vypravěčkou je Reda a její příběh z prostředí lesa, ale místy jsou vloženy kapitoly odehrávající se v království z pohledu Nei. Na první pohled spolu linky moc nesouvisí, ale poté se protnou, a to nečekaným způsobem. 

Začátek a vstup do tohoto světa je naprosto úžasný. Prostřední část je na můj vkus trochu zdlouhavější a nudnější. No a poslední třetině je boží. Samý zvrat, akce, nečekané události, napětí... Prostě jízda. Ale ten otevřený konec? Ano, částečně se situace vyřešila, ale celá řada je nedořešená, navíc se otevřel zcela nový problém se zásadním zvratem na úplném konci. Další díl je v tomto případě nutností.

Obálka knihy je podle mě krásně udělaná a k příběhu se skvěle hodí. Prostě Reda a Divý les.


12 komentářů:

  1. Na tuto sérii koukám, tak snad se k ní jednou dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nekonečné seznamy a přidávání dalších knih... to moc dobře znám. :) Třeba mezitím vyjde druhý díl a pak to budeš mít bez nervy drásajícího čekání na pokračování. :D

      Vymazat
  2. knihu mám ve své knihovně, ale čekám, až vyjde série celá kvůli tomu konci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tomu úplně rozumím. :) Konec je opravdu hooodně otevřený. :)

      Vymazat
  3. Jak už jsem ti psala na insta, tuhle knížku jsem si docela užila, i když Nei mě zase tolik neuchvatila. Pěkná recenze 🙂

    OdpovědětVymazat
  4. Po této sérii už hodně dlouho pokukuji, tak snad se k ní brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tuhle knihu bych si v budoucnu ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.