3x minirecenze: Jak lépe zvládat nepříjmené situace a konflikty, Tyranie: 20 lekcí z 20. století, Golem

Autor: Melanie Greenberg

Název originálu: The Stress-Proof Brain

Počet stran: 192

Série: -

Díl v sérii:

Nakladatelství: Grada

Rok vydání v ČR: 2019

 

Oficiální anotace:

Tato kniha nabízí průlomový přístup založený na všímavosti, neurovědě a pozitivní psychologii. Tento přístup vám pomůže zastavit nezdravé reakce na stres, jako je vyhýbání, tunelové vidění, sebekritika, neměnné myšlení a strach. Objevíte v ní unikátní cvičení, která vás naučí zvládat své psychické reakce, překonávat negativní myšlení a pěstovat si tolerantnější, stresu odolný mozek. Díky této vynikající příručce si přestane lámat hlavu s maličkostmi, vypořádáte se i s většími problémy a budete spokojenější a zdravější.

Moje hodnocení:

Kniha Jak lépe zvládat nepříjemné sitauce a konflikty je překvapivě velmi poučnou a opravdu vhodnou pulibkací pro každého, kdo někdy bojoval se stresem, stresovými situacemi a problémy stresem způsobenými.
Rozdělit můžeme knihu na několik částí, přičemž se každé věnuje něčemu odlišnému. Poznejte svůj stres, Jak uklidnit amygdalu a Kupředu s prefrontálním kortexem. Tyto tři názvy kapitol jasně ukazjí, že kniha obsahuje i skutečné odborné názvy, opírá se o vědecké studie a není tedy jen zbytečným opakováním dávno známých faktů. Neprve se skutečně jedná o obecné, odborné shrnutí toho, co stres je, jak funguje, jaké má důsledky... a postupně se kniha dostává do fáze, kde vysvětluje, jednotlivé zákonitosti a způsoby boje proti stresu.
Velkým pozitivem jsou také tzv. cvičení. Vždy po nějaké době u vhodné části se objevuje barevně odlišený rámeček s vhodným cvičením, které souvisí s probíranou problematikou. Např. správné dýchání, uvědomění si sebe sama a svého okolí, ... a celá řada dalších.
Celkově je kniha pojatá poměrně odborně, z počátku možná až moc. Je třeba se na čtení soustředit. Další části jsou ale opravdu zajímavé a jistě čtenářům v mnohém pomůžou, nebo minimálně "otevřou oči".
Obálka knihy mi přijde jako neutrální. Není extra zajímavá, ale ani špatná. Klidně bych se ale obešla bez postavy ženy.


 

 


Autor: Timothy Snyder 

Název originálu: On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century

Počet stran: 120

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Paseka

Rok vydání v ČR: 2017


Oficiální anotace:

Jeden z předních intelektuálů současnosti, historik Timothy Snyder, přichází po velkých historických pracích Krvavé země a Černá zem s příspěvkem k aktuální debatě o dalším osudu liberální demokracie. Dvacet lekcí z evropských dějin 20. století ukazuje, že kolaps společnosti, demokracie a morálky i naše osobní selhání v podmínkách politických krizí nejsou nic nepředstavitelného.
Naši rodiče a prarodiče, vedeni iracionálními mýty fašismu, nacismu a komunismu, budovali zdi proti znepokojivým globálním hrozbám. Určitě nejsme chytřejší než oni, máme však výhodu, že se z jejich zkušenosti můžeme poučit a nastupujícím tyraniím včas vzdorovat. Podle Snydera je k tomu teď, v podmínkách současného politického vývoje v Americe i v Evropě, ta pravá chvíle.

Moje hodnocení:

Kniha Tyranie: 20 lekcí z 20. století je překvapivě tenoučká publikace, a jak už název napovídá představuje 20 lekcí a rad od autora pro čtenáře na téma totality, demokracie, tyranie... Samozřejmostí jsou příklady z historie. Častá pozornost je věnována historii nacismu v Německu, komunismu a stalinismu v SSSR a překvapivě také částečně ČSSR. Konkrétně pražskému jaru 1968, disentu... Zmiňován a dokonce citován je i Václav Havel.
Tyto informace z minulosti autor přetváří a vytváří z nich pounaučení pro dnešního čtenáře. Primárně pro čtenáře z oblasti Ameriky, ale nejen. Doba období vzniku odpovídá době, kdy v Americe probíhali prezidentské volby, v nichž zvítězil Donald Trump, kterého autor příliš v lásce nemá a je to znát...
Celkově bych knihu shrnula jako zajímavou, v něčem poučnou, ale určitě pro poučeného čtenáře, který pochopí narážky na historické události a dokáže si je dát do souvislostí a aktualizovat je se současnou situací.
Kniha je psána poměrně velkým fontem s velkými mezerami a volnými stranami. Proto je přečtená velmi rychle.
Obálka knihy je průměrná, ale uričitě ne špatná. Rudá barva k totalitním režimům a tyranii prostě sedí dobře.


 

 

 

Autor: Gustav Meyrink

Název originálu: Der Golem

Počet stran: 392

Série:-

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Leda

Rok vydání v ČR: 2020

 

Oficiální anotace:

„Strašlivá hrůza, kterou je Golem naplněn, mi nikdy nevymizí z paměti.“ — Jorge Luis Borges

Meyrinkův slavný román připomíná bolestnou zpověď člověka, který je přesvědčen, že mu bylo v životě strašlivě, nespravedlivě ublíženo. Hlavní postavu – Athanasia Pernatha, rytce drahokamů žijícího v židovském ghettu – pronás
leduje jedna noční můra za druhou. Jako by ho řídily temné bytosti, ovíjela neproniknutelná chapadla úřední moci a pronásledovali zasvěcenci tajných spiknutí.
Pod pláštěm tmy působí záhadné a neproniknutelné síly, z tajemných důvodů sledují hrdinu cizí osoby, dochází k matoucím děsivým setkáním. Životní události jsou připravovány a řízeny bytostmi, jež rozum nedokáže analyzovat. Před očima běží expresionistické melodrama, hororová evokace magické Prahy a jejího ghetta, jež navštěvují duchové; snová próza se proplétá po dláždění temných, úzkých uliček. Pernath přitahuje groteskní zážitky jako můry jdoucí za smrtí v plamenu svíčky. Všude kolem je archaický svět alchymistů, mystiků a podivných tvorů, již se dávají bezvládně unášet životem.

Moje hodnocení:

Kniha Golem klame tělem. To je první informace, kterou je třeba zmínit. Podle názvu by čtenář očekával příběh související s bájným golemem a jeho stvořiteli rabi Löwovi. Zdaleka tomu není tak. S příběhm o hliněném obrovi nemá absolutně nic společného.
Autora můžeme zařadit do okruhu německy píšících českých spisovatelů a kniha Golem je jedním z jeho nejůspěšnějších mystických románů. Vzhledem k tomu, že jde o mystiku, je vše nejasné, zamotané, složité a člověk musí hodně pátrat a domýšlet si, aby pochopil, o čem příběh jednoho zvláštního rytce drahokamů je. Až v úplném závěru se mnohé vysvětluje a dostavuje se onen "aha" moment.
Ačkoliv téma nezní zas tak špatně mě osobně příběh neoslovil. Asi jsem nenašla ono kouzlo, které všichni tak vyzdvihují. Pro mě bylo čtení celkem utrpení. Žádná z postav mi nebyla sympatická, vše bylo takové nejasné a zamotané... až posledních pár kapitol mé mínění nepatrně vylepšilo.
Každopádně knihu hodnotím jako zajímavou zkušenost, ale na další autorova díla se v nejbližší době opravdu nechystám.
Obálka knihy se mě osobně líbí moc. Odpovídá mystice a tajemnu, které se skrývá uvnitř knihy. 

 


6 komentářů:

  1. Ani jednu jsem nečetla a popravdě mě ani jedna nezaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To úplně chápu. Nejsou to zrovna známé a čtené knihy. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkné recenze. :) Ale tohle by pro mě vůbec nebylo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. první kniha mě opravdu zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. :) Já na tyhle seberozvojové knihy moc nejsem, a když už nějakou čtu, tak si hodně vybírám. Tuhle můžu doporučit. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.