Recenze: Zůstaň se mnou


Autor: Gayle Forman

Název originálu: If I Stay

Počet stran: 184

Série: Jestli zůstanu

Díl v sérii: #1 

Nakladatelství: Yoli 

Rok vydání v ČR: 2011



Oficiální anotace:
Sedmnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.  

Moje hodnocení: 

Zajímavý námět, zajímavá kniha. Asi tak by se dalo shrnout Zůstaň se mnou.

V knize se řeší velmi závažné téma - autonehoda, smrt rodiny, zranění a prostředí nemocnice jako takové. Vše je ale pojato tak, aby se čtenář nerozplakal hned na prvních stranách. Tím samozřejmě nechci nic zlehčovat, jen poukázat na to, že kniha se hodí i pro citlivější jedince. Na odlehčení je zde popsáno mnoho hezkých situací a vyprávění z dřívějšího života hlavní postavy Mii.

Mia je obyčejná dívka, jak sama říká, na které není nic zvláštního. Opak je ale pravdou. Na Mie je zvláštní všechno. Působí jako inteligentní a laskavá dívka, jejíž největší vášní je klasická hudba a hra na cello. Svým dobrým vztahem k rodině a škole se vymyká z běžného průměru. Proto také nejspíš nepatří mezi nejoblíbenější. Proto sama nemůže uvěřit, když se o ni začne zajímat Adam, oblíbený chlapec z kapely Shooting Star.

Adam je oblíbencem snad každého, jak ve škole, tak v soukromém životě. Svým hraním v kapele se od Mii naprosto odlišuje. Proto ani jeden z nich nemůže uvěřit, jak moc se do sebe zamilují. Na tom, že se protiklady přitahují asi přece jenom něco je.

Hned v začátcích knihy s Miou prožíváme strašlivou autonehodu a její následný pobyt v nemocnici. Nějakým záhadným způsobem se Mia stává něco jako duchem a všechno pozoruje.Vidí své bezvládné tělo, lidi kolem a hlavně všechno a všechny slyší. Dovídá se tak nejednu nepříjemnou zprávu z úst svých blízkých.
Právě v těchto okamžicích vzpomíná na svůj minulý život, na své blízké a zvažuje pro a proti, zda má zůstat a nebo navždy odejít. Sice za svou rodinou, ale aniž by v životě cokoliv dokázala.

Kniha mě uchvátila. Svým originálním námětem, ale i stylem psaní. V podstatě se celá kniha odehrává během dvou dnů, v době nehody a po nehodě. Není rozdělena na kapitoly, ale je psána spíš formou deníkových zápisků, vždy začínající přesným časem. Vypravěčem je Mia, která se na všechno kolem dívá s odstupem, rozhoduje se vzpomíná a řeší co se s jejím životem teď stane.

Rozhodně jsem se u knihy nenudila. Velmi rychle ubíhala, stránky jsem otáčela ani nevím jak. Jediné co mě trošku mrzí je, že autorka víc nerozvedla to co se stalo na konci knihy :) Pevně věřím, že všechny informace, které mi teď chybí, naleznu v dalším díle.



2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla a líbila se mi :) A teď jsem se konečně dočkala a můžu se pustit i do pokračování Byla jsem tu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za pochvalu :). I já se na Byla jsem tu chystám. Doufejme,že bude taky pěkná.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.