Recenze: 2x Jak blafovat o ...

Autor:
Simon Whaley

Název originálu: The Bluffer's Guide to Dogs

Počet stran: 120

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2016


Oficiální anotace:
Soubor nejdůležitějších znalostí, které potřebujete znát, abyste se mohli tvářit jako expert na vše, co se týká psů. Už nikdy se vám nestane, že si spletete krysaříka s Danielem Landou, stanete se znalcem na všechny blechy a typy kousnutí. Pes je odedávna nejlepším přítelem člověka. Po přečtení této knihy už vás nezaskočí diskuse na téma: je vhodné dávat psovi pivo, který večerníčkový pes je nejoblíbenější nebo jestli byl dřív pes nebo hovínko.

Moje hodnocení:

Vtipná příručka o životě psů.

Kniha s názvem Jak blafovat... nás přivádí do světa psů. Vypráví o jejich plemenech, vlastnostech, láskách i strastích. Autor začíná hezky popořádku a vysvětluje, odkud se psi vzali. Jak  proběhla domestikace vlka a vlastně i to, jaký je dnes rozdíl mezi psem a vlkem.

Dlouze a s dávkou vtipu řeší také jaké dát psovi jméno, aby nezpůsobilo sociální újmu majiteli ani mazlíčkovi. Autor to krásně vysvětluje na příkladu: "Volat, Piškotku, přes celý park, není nejideálnějším řešením."

Zaujala mě kapitola s názvem charakteristika psa, která popisuje jednotlivé části těla psa a ke každé přidá zajímavost. O čumáčku, zubech, sluchu...

Na závěr ukazuje několik slavných psů, kteří si zahráli ve filmech. V knize je toho ale o mnoho více. Opravdu se jedná o příručku, která udělá z člověka psího odborníka za velmi krátký čas. Spoustu informací mě velmi překvapilo a jsem si jistá, že mi četba byla ku prospěchu.

Na úplném konci knihy je krátký slovníček psích termínů (pejskařského slangu) a dokonce pár volných listů, pro případné zaznamenání poznámek.

U čeho jsem se hodně pobavilo bylo shrnutí Proč jsou psi lepší než muži / ženy. Tak vtipný seznam jsem už dlouho nečetla.

Nečekala jsem to, ale jedná se o opravdu výbornou knihu, která se jednoduše čte, člověk se něco dozví a navíc se ještě pobaví. Protože některé hlášky jsou nezapomenutelné.

Obálka knihy působí mile. Malý pes, velký pes, jeho stavba a snaha působit jednoduše. To přesně má i vnitřek knihy, takže propojení obsahu a obálky.






Autor: Vicky Hall

Název originálu: The Buffer's Guide to Cats

Počet stran: 136

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2O16


Oficiální anotace:
Soubor nejdůležitějších znalostí, které potřebujete znát, abyste se mohli tvářit jako expert na vše, co se týká koček. Už nikdy se vám nestane, že si spletete perskou kočku s druhem koberce, stanete se znalcem na všechny rasy a všechny druhy myší. Egypťané považovali kočky za polobohy. Po přečtení této knihy už vás nezaskočí diskuse na téma: kterou značku krmiva vaše kočka určitě nebude žrát, ke kterému druhu koček zavřeli Angeliku nebo jestli si vaše kočka udělá pelech pro koťata v ponožkách nebo tričkách.

Moje hodnocení:

Další vtipná příručka, tentokrát o kočkách.

V knize se dozvídáme opět mnoho informací o kočkách, kočičím životě... Jiný autor znamená i jiný způsob psaní, a tak se stalo, že mě psí blafování bavilo o trochu víc než to kočičí. Což je zvláštní protože kočky i psy miluju.

Tato kniha začíná od naprostého začátku a tím je kočičí historie. To jak byly kočky uctívány ve starověkém Egyptě (a nikdy na to nezapomněly) ale i nepříliš pěkná doba, kdy byly kočky mučeny a upalovány jako služebníci satanovi. To jak krutí lidé ke kočkám byli, je pro mě novinkou.

Nechybí rozsáhlý popis všech možných i nemožných kočičích plemen, jejich rozdílné rysy, stavba těla. Mnoho zajímavostí k jejich orgánům, zraku, sluchu a dalšímu.

Autorka se hodně zaměřila na kočičí zdravotní problémy, takže  je důkladně probráno hned několik závažných onemocnění, jejich prevenci i následná léčba. K léčbě se vztahuje taky slovníček odborných výrazů, které veterináři používají a majitelé jim nerozumí. Po přečtení knihy to už bude hračka.

Líbila se mi tzv. kočičí výplň, kdy autorka na konci každé kapitoly nadhodila nějaké téma pro kočičího milovníka a pro konverzaci s ním. Na příklad milovníci koček v dějinách: Churchill, Lincoln, Charles Dickens, královna Victorie, Victor Hugo... Nebo zapřísáhlé nepřátele koček: Hitler, Mussolini, Napoleon... což o něčem vypovídá.

Opět se jedná o velmi příjemně napsanou knihu, která se snadno čte, čtenář se při ní něco dozví a navíc se i zasměje a pobaví.

Obálka knihy stejně jako ta psí, koresponduje s vnitřkem knihy. Snaha působit jednoduše, přitom načrtnutí kočky, její hračky.





Jak blafovat o psech a Jak blafovat o kočkách jsou knihy, které si může přečíst každý. Ideálně milovník zvířat, ale kniha jde brát i z ryze vědeckého pohledu. Nejedná se o nic dramatického nebo složitého, ale jako milé odpočinkové a naučné čtení jsou knihy ideální.

4 komentáře:

  1. Popravdě, můj pes se zrovna jmenuje Piškot, ale často mu říkám jen Pišina. :D A jelikož žiju na vesnici, tak se nemusím obávat toho, že jej budu volat přes celý park. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej. :))) Určitě hodně závisí také na rase psa, aby jméno nebylo ke škodě. :)

      Vymazat
  2. Juuuj, vďaka za tip, tú mačaciu potrebujem!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě jsou super. :) Pro milovníky zvířat ideální.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.