Recenze: Ztracené klenoty

Autor: Kirsty Manningová

Název originálu: The Lost Jewels

Počet stran: 320

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2021

 

 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!

 

Oficiální anotace:

Zapomenutý poklad a dávné tajemství, které skrývá klíč k rodinné historii.

Současnost: Když historička Kate Kirbyová z Bostonu obdrží lákavou nabídku napsat článek o „pokladu z Cheapside“ objeveném při stavebních pracích v Londýně na počátku 20. století, tuší, že dostala životní šanci. Nikdo neví, jak nebo proč se šper
ky a cennosti nedozírné hodnoty dostaly pod povrch zemský.

Cesta do Londýna však Kate přinutí zapátrat i v minulosti její vlastní rodiny. Po návratu do rodného Bostonu najde v zápiscích a skicách své prababičky, jež pocházela z rodiny chudých irských imigrantů, náčrtky zlatého knoflíku vykládaného drahými kameny, který se až podezřele podobá knoflíkům z pokladu. Mohla by Kate s pomocí těchto vodítek zjistit něco o životě své prababičky Essie Murphyové, která kdysi ve spěchu opustila Londýn a už se tam nikdy nevrátila?

Léto 1912: Essie navštíví svého bratra na staveništi, kde za mizernou mzdu pracuje jako kopáč, právě ve chvíli, kdy krumpáče dělníků prorazily podlahu starého domu. Užaslí muži objeví přenádherný poklad – od otomanských přívěsků přes klenoty z alžbětinské Anglie až po staré šperky, perly, drahokamy… Je možné, že tyto šperky – a především jeden z nich – pomohly Essie a jejím sestrám změnit svůj osud?

Kate se spolu s fotografem Marcusem Holtem pustí do pátrání. Obzvlášť ji zajímá příběh malého prstenu zdobeného technikou champlevé s diamantem a zlatých knoflíků vykládaných drahými kameny. Jakou pravdu tyto cennosti skrývají, co se Kate o své rodině dozví? Zdá se, že Katiny představy o vlastním původu i o sobě samé se už brzy ocitnou v ohrožení.

Moje hodnocení:

Kniha Ztracené klenoty je příběhem odehrávajícím se v několika časových rovinách, založeným na skutečné historické události, kdy byl nalezen zakopaný cheapsideský poklad s mnoha klenoty. 


Sledujeme zejména dvě časové roviny. Současnost, v níž hlavní hrdinka historička Kate píše článek o cheapsideských klenotech, které byly nalezeny 1912 zakopané ve sklepě jednoho malého domu. Jejím cílem je najít něco zajímavého k tomuto tématu, ponořit se daleko do minulosti a přijít všemu na kloub. Nevědomky se dostává i ke své rodinné historii, která je spojena s tímto pokladem

Druhou linkou je minulost roku 1912, kde se příběh točí okolo mladé dívky Essie a její rodiny. Shodou okolností jde právě o rodinu Kate, Essie je její babičkou. Jedná se o rodinu chudých irských přistěhovalců, kteří nemají peníze, pořádné oblečení jídlo... Jediné co znají je těžký život a nepřetržitá práce. Jejich osud je velmi smutný. Zvlášť Essie, která se musí starat o všechny své sourozence a zastupovat matku, která holduje spíše alkoholu, než vlastním dětem. Je děsivé sledovat, jak těžký takový život byl. Prostředí Londýna zdaleka nemusí být jen pozitivní a příjemné, chudinská čtvrť irských přistěhovalců je toho zářným příkladem.

Obě linky jsou krásně popsány a vyprávěny. Navíc je pojí velmi silné poutu, a to pouto rodiny. Obě hrdinky Kate i Essie, jsou velmi silnými ženskými postavami, které jsou odvážné, laskavé, nebojí se stát si za svými názory, a to i přes dobové konvence nebo nahlížení společnosti. Obě jsou navíc velmi sympatické a je třeba přát jim šťastný konec, který si tak moc zaslouží.

V určitých ohledech je příběh trochu prvoplánový. Například Kate v součastnosti a její milostný život, který je poměrně předvídatelný, ale svým způsobem krásný. 

Kromě dvou hlavní časových rovin se objevuje ještě několik malých vsuvek z minulosti, které jsou velmi zajímavé a pomáhají lepšímu pochopení cesty šperků a předtím ještě nezpracovaných drahokamů, které byly v budoucnu do šperků zasazeny. Převážně se jedná o 17. století. Místem vyprávění tak rozhodně není jen Anglie, ale i Boston, Indie... hodně zajímavé je propojení těchto míst právě díky drahým kamenům. 


Zastavíme-li se u klenotů a kamenů, jejich popisy jsou naprosto nádherné a dokonalé. Člověk má skutečně pocit, jako by si nalezené klenoty a šperky prohlížel. Krásně a uvěřitelně jsou popsány i zmiňované lokace. 

Celkově se kniha velmi dobře čte, je příjemně napsána a neobsahuje vlastně žádná hluchá místa. Časové roviny se střídají po kapitolách a jsou dobře oddělené, takže není žádný problém s orientací. Nechybí zvraty, troška napětí, lásky, historie a pátrání po dávné minulosti a po rodinných tajemstvích, který jsou v mnohém opravdu nečekané.

Osobně můžu říct, že se mi tato kniha líbila o trochu více než autorčina předchozí Nefritová lilie, která ale také nebylo špatná. Je to nejspíš prostředím, do kterého je příběh zasazený, tedy Anglie, která je mému srdci blízká a ráda o ní čtu. 

Obálka knihy není špatná, ale uměla bych si představit nějakou hezčí a trochu stylovější, například více propojenou s klenoty. Ale zlato-hnědo-měděná? barva je překvapivě stylová a působivá.



 


Knihu Ztracené klenoty si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

4 komentáře:

  1. Koukám, že teď poslední dobou převážně čteš historické knihy. 😄 Taky bych mohla do tohoto žánru po delší době zavítat 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pravda, nějak se mi to sešlo. :) A nestěžuji si, jsou to samé skvělé kousky. :)

      Vymazat
  2. tohle by se mohlo líbit mé mamince :) děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že tě kniha zaujala. :) Pamatuji si, že už několik knih, které jsem četla, by zaujalo i tvou maminku. Asi budeme mít podobný vkus na knihy. :D

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.