Knižní přírůstky #54

Vzhledem k tomu, že jsem delší dobu příliš nečetla a následně dočítala množství restů, nebyl prostor k pořizování nových knih. Proto to teď bude pořádná nálož knih, za které velice děkuji Nakladatelskému domu Grada. Jedná se o úplné novinky i několik knih, které vyšly již před nějakým časem.. Na všechny se ale opravdu těším (proto jsem si je také vybrala, no ne?). A všechny jsou ideální volbou na poslední týdny léta.


Jako první je to Francouzská lekce do autorky Natashy Boyd. Tato kniha slibuje letní romantiku a erotiku z luxusního prostředí, a zároveň téma zakázané lásky. Jen ta  obálka je trochu slabší, ale věřím, že obsah vše vynahradí.

Mladé architektce Josephine se ze dne na den obrátí život vzhůru nohama: místo očekávaného povýšení v práci dává výpověď a ve slabé chvilce kývne na nabídku, aby odjela na francouzskou Riviéru hlídat dítě ovdovělému miliardáři. Po impulzivním odjezdu se však dostaví pochybnosti. Jak se má starat o dítě, když s tím nemá žádné zkušenosti? A proč jí nikdo neřekl, že bude o holčičku pečovat na jachtě – vždyť lodě odjakživa nesnáší! A hlavně – co si má počít, když ji její šéf neskutečně přitahuje, ale podle smlouvy si s ním v žádném případě nesmí nic začít?

Úspěšný podnikatel Xavier, který nade vše miluje svou desetiletou dcerku Dauphine, si očividně s novou chůvou také neví rady. Dlouho si myslel, že do svého zlomeného srdce už žádnou ženu nevpustí. Proč by měl riskovat, že se opět hořce zklame, i když po ní prahne spalující touhou? Nebude lepší poslat ji co nejdřív pryč?

 

Film Stánek s polibky zná snad každý, ale ne každý ví, že existuje i kniha, která je novinkou letošních prázdnin. Doufám, že kniha od autorky Beth Reeklesové nebude zklamáním. Naopak, snad bude alespoň srovnatelná s filmem, který já osobně hodnotím jako povedený a odpočínkový.

Elle a Lee jsou už odjakživa nejlepší kamarádi, skoro dvojčata. Vědí o sobě úplně všechno a jejich přátelství nemůže nic a nikdo ohrozit. Pak se ale Elle zamiluje do Leeova staršího bráchy Noaha, nejhezčího kluka ze školy, ale taky největšího rváče a drsňáka s ne zrovna nejlepší pověstí. A je to oboustranná láska. Neztratí ale Elle kvůli lásce svého nejlepšího kamaráda? A nezlomí jí nakonec Flynn srdce?

Zábavný a svižně napsaný příběh se stal předlohou pro oblíbenou romantickou komedii na Netflixu.



Další letní romantikou je Holka přes palubu od autorky Tessy Bailey. Tuto knihu už četla řada čtenářů a všichni ji hodnotí velmi kladně a označují ji za jednu z nejlepších letošních letních romantik, což zní hodně slibně.
Naprosto skvěle a vtipně je na obálce vyřešeno logo nakladatelství.

Piper Bellingerová je zhýčkaná osmadvacetiletá dívka, které bohatý otčím poskytne, co si jen zamane. Jenže… když jednou vypije moc šampaňského a party na střeše se tak trochu zvrtne, odstřihne ji od rodinných financí a spolu se sestrou je pošle do zapadákova na druhém konci pobřeží, kde mají vést bar svého zesnulého otce.

Kamkol
i se na malém městě vrtne, potkává Brendana, mohutného vousatého námořního kapitána, který je od první chvíle přesvědčený, že Piper tam dlouho nevydrží. Hvězda sociálních sítí, co se ráda baví, a drsný rybář jsou sice naprosté protiklady, ale vře mezi nimi nepopiratelná přitažlivost. A Piper musí svému nevlastnímu otci (a tomu otravnému rybáři taky) dokázat, že se o sebe dokáže postarat. Copak to opravdu může být tak strašné?


Poslední z typicky letních knih, ale zdaleka ne ze seznamu novinek, je Alex, léto a já autorky Emily Henryové. Od ní jsem loni v létě četla Letní sázku, která se mi líbila hodně. Proto i do této vkládám velké naděje. Navíc jde opět o čtenáři dobře hodnocenou knihu.

Poppy a Alex, Alex a Poppy. Nemají vlastně vůbec nic společného. Ona je jak z divokých vajec, on nosí béžové kalhoty. Ona má neuhasitelnou touhu cestovat, on radši sedí doma s knížkou. Ale nějak se stalo, že od jisté památné společné jízdy domů ze studií jsou z nich nejlepší kamarádi.

Většinu času žije každý jinde – ona v Ne
w Yorku, on v jejich rodném městečku –, ale už deset let spolu každý jezdí rok na úžasnou dovolenou. Nebo spíš jezdili. Před dvěma lety se totiž všechno zhroutilo a oni spolu od té doby nepromluvili.

Poppy má vlastně všechno, co by chtěla, ale ničí ji rutina. Když se jí někdo zeptá, kdy byla naposledy doopravdy šťastná, ví naprosto jistě, že to bylo na té poslední nešťastné dovolené s Alexem. A tak se rozhodne svého bývalého nejlepšího kamaráda přesvědčit, že by si spolu měli vyjet ještě jednou a všechno si vysvětlit a vyříkat.

Alex jako zázrakem souhlasí – a ona má teď týden na to, aby všechno napravila. Kéž by se ale mohla vyhnout jedné jediné věci, která visela ve vzduchu už od začátku jejich přátelství! Co by se asi tak mohlo pokazit?



Byt nad Seinou jsem si vybrala zejména z jednoho důvodu, a tím je srovnání autorky Kelly Bowenové se dvěma mými velmi oblíbenými autorkami Natashou Lesterovou (Pařížská švadlena, Skříň plná Diora) a Kirsty Manningovou (Nefritová lilie). Všechny knihy jsou naprosto skvělé, a proto to očekávám i od této. Opět se jedná o spojení časových linek ze současnosti a z minulosti za 2. světové války. Toto téma rozhodně není vyčerpané a stále má co nabídnout.

Londýn, 2017: Když Aurelia Leclairová zdědí přepychový byt v Paříži, o němž neměla ani tušení, ohromeně zjišťuje, kolik tajemství její babička skrývala: mezi jiným i sbírku vzácných obrazů a luxusních večerních rób. Jedna zvláštní malba ji dovede až k restaurátorovi Gabrielu Seymourovi a oba společně se rozhodnou odhalit pravdu skrytou ve stěnách bytu.

Paříž, 1942: Ačkoli „město světel“ se potýká s německou okupací, okouzlující Estelle Allardová si užívá v salonech nedotčených útrapami války. Když si však nacisté přijdou pro její přátele, spěchá jim na pomoc a nepřemýšlí o ceně, již bude muset zaplatit. Do událostí zasáhne i tajemná špionka s krycím jménem Celine. Obě ženy se srdnatě vrhají proti ničivé převaze, která hrozí rozdrtit je i jejich milované, aniž tuší, že důsledky jejích činů ovlivní i budoucí generace.

Tři ženy rozdělené časem, tři osudy odehrávající se v nebezpečné i vzkvétající Paříži. Aurelia, Sophie i Estelle musí najít odvahu, čelit nástrahám měnícího se světa a napsat další kapitolu v historii své rodiny.

 

 

Poslední z nových přírůstků je v pořadí již 23. kniha z edice 7lásky, kterou si téměř nikdy nenechám ujít. Tentorkát jde o knihu s naprosto božím názvem Bazar u puntíkaté zebry od autorky Raphaëlle Giordane. Doufejme, že dostojí svému názvu.
A pro ty z vás, kteří jste z edice ještě nic nečetli... radím, nějakou knihu vyzkoušejte, jistě nebudete zklamaní.

Basil Vega, geniální vynálezce, se vrací do rodného městečka Mont-Venus a otevře si tu netypický obchod nazvaný Bazar u puntíkaté zebry. Nabízí vtipné mechanické hračky pro každého bez rozdílu věku, které mají potěšit a rozvíjet myšlení i osobnost. Výtvory plné humoru a poezie, skutečné spouštěče emocí, pocitů a úvah. Jeho obchod je místem pro život a snění. Dost na to, aby rozvířil vody malého konvenčního městečka.

Jedním z jeho prvních zákazníků je Arthur – patnáctiletý frustrovaný výrostek, který na maloměstě nezapadá a své tvůrčí vyjádření i hněv na systém, do něhož nepasuje, nachází k velkému zoufalství své matky Giulie ve sprejerství. Giulia je talentovaná parfumérka, samoživitelka, dva roky po odchodu manžela stále neschopná pohnout se v životě dál. Navíc je demotivovaná ze své stereotypní práce ve firmě na výrobu deodorantů. Basil se s Arthurem a později i s jeho matkou Giulií zcela nepravděpodobně spřátelí.

Jejich vztah se utuží, poté co další protagonistka příběhu Louisa nachytá Arthura při činu – se šablonou a sprejem v ruce – a poštve na něj policii. Basil Arthurovi pomůže problém s policií (a soudem) vyřešit a nabídne mu u sebe v obchodě brigádu. Louisa (vážená občanka, šéfredaktorka místního plátku a úzkoprsá kritička všeho, co vybočuje z normy) vzápětí rozpoutá na Basila a jeho obchod hon, Bazar zařadí na černou listinu jako místo, které jménem místních novin a svého sdružení Civilismus nedoporučuje k návštěvě. A tím její intriky nekončí…

Jak z téhle šlamastyky vyjít v dobrém? Překvapivě a ve stylu filmu Čokoláda se všichni hrdinové v různém načasování dotknou svých niterných stránek, skrytých frustrací, slabostí a bolestí, nakonec si je dokážou přiznat a tím sami sebe osvobodit. A konečně uvidí shovívavěji i druhé a mohou začít nanovo. Kdyby snad někdo potřeboval opravdu užitečný a jasný návod, jak proměnit svůj život k lepšímu, stačí zalistovat Basilovým deníkem na konci knihy…



To je pro tentorkát s knižními přírůstky vše. Myslím, že jich je opravdu víc než dost. A jak jsem právě zjistila, všechno jsou to knihy od ženských autorek. Že by se i v mém podvědomí prosazovaly feministické názory? :)

10 komentářů:

  1. Viděla jsem Stánek s polibky na netflixu a byla to pěkná oddechovka. Jinak z těchto bych si nevybrala, nějak poslední dobou románky odklídám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem měla období, kdy jsem prostě romantiku číst nemohla. Jak je vidět, toto období je už pryč. :D

      Vymazat
  2. Máš tam naprosto dokonalé knihy. Francouzskou lekci, Holku přes palubu a Alex, léto a já jsem četla a moc se mi tyto knihy líbily. Tak si moc užij čtení. :-)

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Tak to jsem ráda, že se mám na co těšit. :D

      Vymazat
  3. Pěkný výběr. Mně se moc líbily Francouzská lekce, Holka přes palubu i Stánek s polibky. Máš se na co těšit. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám. Co se Holky přes palubu týče, tu zrovna čtu a líbí se mi hodně. :D

      Vymazat
  4. přeji, ať se knihy hezkou čtou a líbí se :)

    OdpovědětVymazat
  5. Francouzskou lekci mám v plánu číst, ale je to poradna bichle 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš pravdu. :D Ale vážně moc dobře se čte a i obsah stojí za to, takže stránky utíkají jako nic. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.