Recenze: Francouzská revoluce - Jen krůček od gilotiny

Autor: Veronika Válková

Název originálu: Francouzská revoluce - Jen krůček od gilotiny

Počet stran: 176

Série: Kouzelný atlas Putování časem

Díl v sérii: #27

Nakladatelství: Bambook

Rok vydání v ČR: 2022

 

 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Bambook!


Oficiální anotace:

Malé městečko nedaleko Paříže žilo i z jara roku 1793 poklidným životem a nic nenasvědčovalo tomu, že ve Francii zuří revoluce. Setkání s nejvzdělanějšími a nejpokrokovějšími dámami té doby bylo sice zajímavé, ale, upřímně, i trošku nudné. Bára byla docela ráda, že se poměrně rychle ocitla zpátky ve své době. Jenže… Jenže pak zjistila, že řadě jejích nových přátel hrozí smrt pod gilotinou, a rozhodla se vrátit, aby je varovala. Mezitím se však ve Francii dostali k moci jakobíni – a teď je to Bára, komu jde o život…

Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

Moje hodnocení:

Kniha Francouzská revoluce - Jen krůček od gilotiny je zatím posledním vydaným dílem ze série "bárovek", ve které se mladá dívka Bára vydává pomocí kouzelného atlasu do všemožných koutů světa a historických období

Tentokrát se dostáváme do období krátce po velké francouzské revoluci, tedy počátek 90. let 18. století ve Francii. Bára se dostává do doby po popravě francouzského krále/občana Kapeta, která je plná nových pořádků, společenských novot a zákonů... Pomocnicí, rádkyní a informátorkou o době se pro ni stává občanka Olympe de Gouges. Pomáhá jí tím, že si ji vezme pod svou střechu, postará se o ní a vysvětlí jí vše ohledně současné společenské situace. Na první pohled je patrné, že s novým režimem příliš nesouzní, ovšem díky svému vzdělání a inteligenci ví, že není vhodné vykládat své myšlenky na veřejnosti. Zajímavá je vsuvka o feminismu i v dřívějších dobách. Právě Olympe je velkou feministkou píšící o svých myšlenkách a doufajících v lepší budoucnost žen. 

Velkým plusem je zmínka a setkání hned s několika skutečnými reálnými známými osobnostmi. Například markýz de Condorcet se několikrát objeví na scéně. 

Popisy společnosti, situace a smýšlení lidí opravdu stojí za vyzdvihnutí. Celé téma revoluce a porevolučních změn je podáno srozumitelnou formou, ačkoliv realita vůbec srozumitelná a jasná nebyla. Velkým plusem je také vysvětlení komplikovanějších pojmů a výrazů ve francouzštině. Bára se francouzsky učí, takže části jsou přepsány kurzívou foneticky (jak se čte) s následným vysvětlením, jak se který výraz píše.

Ačkoliv to tak na první pohled vypadá, nejedná se čistě jen o popisy doby. Tento díl je poměrně hodně akční, napínavý a závěrečná část s gilotinou je až děsivá. Svůj podíl na zajímavosti má také postava Filipa, známější než se na první pohled zdá. Je osvěžením děje a přináší zajímavý pohled na armádu a minulosti.  

Novinkou je také to, že se Bára vrací do minulosti vícekrát, což je zajímavá změna. Zdá se, že začíná tak trochu přicházet na to, jak atlas vlastně funguje. Stejně tak kočka Barča/paní Delašatnoár a její role je trošku jasnější. 

U každého dílu to zmiňuji a tentokrát musím také. Jedná se o skvělé spojení dětského pohledu na dějiny, dobových reálie dané doby, historických skutečností a popisů. Autorka balancuje někde mezi tím vším a daří se jí to výborně. Určitě jde o vhodnou knihu pro mladší čtenáře, ale i ti starší si najdou to své. Já osobně jsem nadšená a mám v plánu zaměřit se i další díly. 

Jediným malým mínusem jsou pro mě občasné Bářiny promluvy a výrazy, které mají působit dětským dojmem a dodat jejímu jazyku prvky mladé dívky, ale mě osobně to místy až ruší. Je to ale čistě můj problém a na celkové pozitivní vyznění knihy to nemá absolutně žádný vliv.

Obálka knihy i grafická podoba jsou opět moc krásné. Styl, jakým je série zpracována se mi líbí moc. 


 

 

 

Knihu Francouzská revoluce - Jen krůček od gilotiny si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. celou knižní sérii znám a moc ráda ji doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky. Je sice primárně pro mladší čtenáře, ale v tomhle případě udělám ráda výjimku a přečtu si ji taky. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.