Recenze: Haka za lilii

Autor: M. K. Hardy

Název originálu: Haka za lilii

Počet stran: 360

Série: Hřiště lásky

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2022

 

 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Žhavý román nejen o ragby, následné fyzioterapii a osudové lásce od české autorky.

Lily: Věnuju se fyzioterapii dost dlouho na to, abych poznala člověka, který skutečně potřebuje moji pomoc. A někdo takový je právě tenhle nabručený rugbista, který tu leží pod mýma rukama, a místo aby spolupracoval, si dovoluje zpochybňovat moje sch
opnosti! Ale já mu ukážu! A nebude mu k ničemu, že je tak zatraceně charismatický!
Jo, tak tohle platilo před týdnem. Teď už ho nemůžu dostat z hlavy. Jenže on žije na druhém konci světa…

Alexander: Kdo by řekl, že mým největším zážitkem z mistrovství světa nebude hra o titul, ale holka, co mi hraje na nervy. A tohle myslím doslova. Její fyzioterapie je smrtící. Byl jsem trochu na pochybách, jestli taková drobotina zvládne skoro dvě desítky chlapů, jenže jsem se dost spletl. Srovnala si nás do latě a stala se součástí týmu neuvěřitelnou rychlostí. Ačkoliv jsem ji okukoval už před tím, než jsem zjistil její tajemství, teď jsem jí přímo obdivoval.

Jenže ona má přítele a já se mám za pár týdnu vrátit domů. A to je dost daleko odtud…

Moje hodnocení:

Kniha Haka za lilii je prvním dílem série z pera české autorky, která slibuje romantiku ve spojení se sportovním ragbyovým prostředím. Není žádným překvapením, že tato kombinace opravdu velmi dobře funguje. 

Hlavními postavami jsou Lily a Alexandr.

Ona je masérka a fyzioterapeutka, která se úplnou náhodnou dostává do společnosti hráčů rugbyového týmu All Blacks z Nového Zélandu. Ještě větší náhodou, možná řízením osudu, se stává jejich osobní fyzioterapeutkou po dobu, kterou stráví mimo domov na mistrovství světa. Povahově jde o velmi milou, příjemnou postavu se zajímavým a neobvyklým zdravotním problémem. Jen velmi pomalu vyplouvá na povrch, o co se vlastně jedná, neboť ona sama o něm zásadně odmítá mluvit, skrývá ho a nechce, aby o něm kdokoliv věděl. Ještě jsem se ničím podobným v knize nesetkala a velmi mě to zaujalo. Celkově vidím tento problém jako velké ozvláštnění příběhu. Mimo to je Lily skvělá postava díky svým vtipným postřehů, dobrým styl vyprávění. Jediné, co mi na ní trochu vadilo, byly její neustále přívaly pláče.

Alexandr je velký svalnatý, potetovaný rugbista. Na první pohled idol žen a typický knižní hrdina. Je skvělý, charismatický, vědomý si svých kvalit, a zároveň laskavý, hodný a skvělý hráč. I on je částečným vypravěčem. Jeho pohled se od toho Lilyina diametrálně liší. Oba vidí jednu situace zcela odlišnými očima. 


Vztah těchto dvou se rodí velmi pomalu, ale od začátku je jasné, jak skončí. Dlouho jim trvá než překonají všechny překážky, které jim jsou postaveny do cesty. Přesto, nebo možná právě proto, je jejich vztah skvělý. 

Všechny postavy, až na jednu, jsou sympatické a člověk si je velmi snadno a rychle oblíbí. Hlavně kluci z týmu a jejich přátelské chování a pošťuchování se navzájem je moc mile a hezky popsáno. Panuje mezi nimi příjemná atmosféra.

Ve vyprávění se Lily s Alexandrem střídají po kapitolách. Nutno říct, že se jedná o dost dlouhé a nečíslované kapitoly. Vždy jsou označen jménem člověka, který právě vypráví. Naštěstí díky tomu není žádný problém s orientací.

Opravdu velmi rychle a snadno se kniha čte. Na jeden zátah je čtenář schopen přečíst klidně polovinu knihy, ani neví, jak se to stalo. Svoji zásluhu na tom mají také poměrně velká písmena. Na můj vkus možná až zbytečně moc velká.

Děj sám o sobě je zajímavý. Jedná se o propojení kouzelné, příjemné romantiky a rugby. Plus prvek Lilyina problému. Co se rugby týče, slovo haka v názvu není jen tak náhodou. Doporučuji pustit si novozélandský tanec haka pro lepší vykreslení atmosféry příběhu.

Jediné co mě trochu zklamalo, byl hodně rychlí a docela otevřený konec. Brala bych pár stran navíc pro lepší dovysvětlení a uzavření. Každopádně se už teď těším na další díl.

Obálka knihy a celkové grafické zpracování jsou nádherné. Květiny, rugbyový míč... prostě nádherná. Obě hlavní postavy tyto motivy provází a celkově je vše velmi pěkně a vkusně vymyšleno a vytvořeno.




Stellouškovo hodnocení:

Kniha Haka za lilii je první díl ze série od české autorky. Musím říct, že příběh o rugby a fyzioterapii je dost originální. Ale mile mě překvapil. Plus je tam vyobrazen jeden neobvyklý zdravotní problém, který bych v knize nečekala.

Hlavní postavy jsou Alexandr a Lily.

Alexandr je rugbista z Nového Zélandu, který se svým týmem All Blacks přijel do Londýna na mistorství světa. Všichni z jeho týmu jsou vypracovaní, svalnatí a hrozně vysocí. Alexander není vyjímkou. Je to charismatický milý muž, který o sobě ví, že se líbí ženám.

Lily je naopak malá, drobná a milá blondýnka, která začne dělat po dobu mistrovství fyzioterapeutku týmu All Blacks. Úplnou náhodou se totiž setká se zraněným Alexanderem, který potřebuje nutně pomoct. Po pár dnech si zvykla na přítomnost svalnatých mužů a cítila se tam naprosto přirozeně. I když jsou to profesionální hráči rugby, kteří jsou jak hora, je s nimi zábava a jejich utahování si jeden z druhého je zpříjemněním atmosféry. S Alexanderem na sebe pořád narážejí a jejich počáteční napětí postupně povoluje.

Kapitoly jsou pojmenované podle toho, kdo zrovna vypraví příběh a na můj vkus jsou některé až moc dlouhé. Písmena jsou celkem velká, ale nijak zvlášť mi to nevadilo.

Konec mi přišel příliš rychlý a dost otevřený. Řekla bych, že by bylo fajn tam přidat pár stran navíc. Těším se na druhý díl, který věřím, bude stejně dobrý jako první.

Obálka knihy je zajímavá a poutavá. Moc se mi líbí, jak u každéj jsou kapitoly jiné motivy podle toho, kdo zrovna vypráví.





Knihu Haka za lilii si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

6 komentářů:

  1. Knihu znám jen podle vidění, ale nečetla jsem ji. A zřejmě ani nebudu, ale hezky napsáno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc. :) Chápu, že to není žánr pro každého,ale my jsme byly nadšené. :D

      Vymazat
  2. překvapilo mě, že je to česká tvorba :) ale kniha mě nijak neláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na první pohled to tak nemusí působit, to je naprostá pravda. :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, o knize jsem říkala v podstatě to samé 🙂

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.