Recenze: Jak svrhnout vévodu

Autor: Evie Dunmore

Název originálu: Bringing Down the Duke

Počet stran: 376

Série: Rebelky z Oxfordu

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2022



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Píše se rok 1879 a svět ovládaný muži se otřese v základech.

Annabelle Archerová dostane jedinečnou příležitost stát se jednou z prvních studentek Oxfordské univerzity. Stipendium jí poskytne dámský spolek, který se snaží prosadit volební právo pro ženy. Má to ovšem jednu podmínku ­– Annabelle musí na oplátku najít vlivného m
uže, který se postaví za zájmy spolku. Jejím cílem se stane chladný a vypočítavý vévoda z Montgomery, který na příkaz královny řídí britskou politiku.

Když si Annabelle najde cestu na jeho panství, rychle si uvědomí, že největší výzvou bude mu odolat. Vévodu tvrdohlavá intelektuálka dohání k šílenství, a co je ještě horší, zdá se, že kvůli ní úplně ztrácí svou chladnou rozvahu. Ale nebyl by nejlepším stratégem v zemi, kdyby se s ní nepokusil vyjednat docela jinou dohodu…

Moje hodnocení:

Kniha Jak svrhnout vévodu je prvním dílem z úspěšné a v poslední době velmi čtené série, která spojuje romantický historický příběh, reálné postavy historie, nějaké ty smyšlené a hlavně boj feministek/sufražetek za práva žen (volební právo, vlastnické právo...). Na první pohled je toho celá řada, co tato kniha nabízí.


Hlavní hrdinkou je mladá dívka Annabelle, která od prvních stran působí příjemným dojmem. Je to zajímavě zpracovaná postava s vysokým intelektem, bystrým myšlením a snahou být pokud možno rovnocenným partnerem mužům, i co se týče školní docházky. To v té době není zcela běžné a zároveň není snadné tyto ambice naplnit. Svým rozumem a přáními se zcela vymyká dobovým konvencím a je si toho dobře vědoma. Dokonce se jí podaří zísakt stipendium na univerzitě v Oxfordu.

Univerzita i další prostředí, v nichž se příběh odehrává, jsou krásně popsána a z každého koutu je cítit silná atmosféra období viktoriánské Anglie

Jako další výrazné postavy můžeme zmínit další z bojovnic za ženská práva Hattie, Catrionu nebo Lucii. Tyto dívky se zároveň stávají přítelkyněmi a pomocnicemi Annabelle. A pokud jsem to správně pochopila, některým budou věnovány následující díly série. 

Za zmínku jistě stojí také vévoda z Montgomery. Toho bych označila jako naprosto skvělou mužskou postavu. Je to šlechtic, silný a odhodlaný, odvážný, na první pohled si je jistý svým postavením i sílou svého názoru, který je nutno říci povětšinou správný. Působí tvrdým, nepřístupným dojmem, ale uvnitř city schovává a snaží se dělat vše, jak nejlépe to jde a svědomí mu dovoluje. 

Romantická linka mezi vévodou a Annabelle na sebe nenechává dlouho čekat. Vášnivé vzplanutí je krásně popsané a svým způsobem i uvěřitelné. Zasáhne je jako blesk, ačkoliv se tomu oba brání, seč můžou. Popsán je jejich boj s dobovými konvencemi, problémy jejich rozdílných stavů a nemožnost být spolu, kterou téměř nelze překonat.

V souvislosti s romantikou, a nejenom, je třeba zmínit také to, že některé scény a zejména závěr jsou z historického hlediska nereálné a nepravděpodobné. Ale podle mě to vůbec nevadí. Kniha je skvělá taková jaká je a tyto scény jí dodávají současný rozměr. Nevadí, že se nejedná o stoprocentně věrné vyobrazení historické epochy, proto knihu nečteme. Čtená je pro svůj romantický příběh a krásnou atmosféru dané doby: mravy, etiketa, prostředí, šaty...

Velkým plusem je boj za ženská práva a téma feminismu, které není upozaděno. Opravdu se mu po celou dobu příběhu věnuje značné množství času. Což je jedině dobře. Knihu to tak mimo jiné vymaňuje ze škatulky čisté romantiky. Samozřejmě se objevuje i několik erotických scén, které jsou ale decentní, děj vhodně doplňují a nepůsobí nadbytečně. 

Celkově bych knihu shrnula jako svižnou, čtivou a zajímavou. Mě osobně chytila od začátku a už nepustila. Opravdu jsem se začetla snad od první strany a každou další jsme si užívala. 

Obálka knihy se mi líbí a je přesně taková jako obsah knihy, tedy hravá, příjemná a šmrncnutá historií. Jako výhodu vidím kreslený dojem, díky které mu vybočuje z řady historických romancí s krásnou dámou v šatech, popř. svalnatým mužem na obálce.





Knihu Jak svrhnout vévodu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. Tuhle jsem četla a moc se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme dvě. :) Už teď se těším na druhý díl, po kterém velmi brzy sáhnu. :P

      Vymazat
  2. o knize jsem slyšela, viděla jsem i druhý díl :) ale to není nic pro mne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To úplně chápu. ;) Přeci jen jde ve své podstatě o čistou romantiku, kterou ne každý vyhledává... :)

      Vymazat
  3. O knize vím a taky mám v plánu si ji přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím jsem nečetla, ale mám ji rozhodně v plánu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Musím přiznat, že Rebelky mě minuly - nějak se necítím jako čtenářská krevní skupina, ale třeba se pletu.. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba to bude jako s Rudým vlkem a nakonec zjištíš, že je to přesně pro tebe. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.