Recenze: Čarodějnice: Salem, 1692


Autor: Stacy Schiff

Název originálu: The Witches: Salem, 1692

Počet stran: 352

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
Začalo to v roce 1692 během mimořádně drsné massachusettské zimy, kdy dcera duchovního začala křičet a zmítat se v křečích. Celá záležitost skončila o necelý rok později oběšením devatenácti mužů a žen a jeden starší muž byl popraven rozdrcením. Strach se rychle šířil, zasáhl nejvzdělanější muže i významné politiky v kolonii. Sousedé obviňovali sousedy, rodiče děti, manželé manželky, děti rodiče a sourozenci na sebe navzájem podávali žaloby.

Román Stacy Schiff, jenž živě zachycuje neklidnou atmosféru Ameriky sedmnáctého století, nás do této doby plné úzkosti zavádí. Ukazuje nám, jak skupina dospívajících dívek přivedla vznikající kolonii k rozkladu a jak rychle se šířila epidemie obviňování, soudních procesů a poprav, až se vymkla kontrole. Překvapující výsledky pátrání odhalují především podrobnosti, kterých si všimlo jen málo historiků. Každý detail koloniálního života pouhé desítky let po příchodu prvních osadníků – rodiny, farmaření, modlení, vedení domácností, nebezpečí života na okraji divočiny, odcizení od Anglie, tlaky života ovládaného biblickým myšlením – je líčen s jasností, která činí téměř nepochopitelné události srozumitelnými.

Moje hodnocení:

Nejprve je třeba říct, že se nejedná o klasickou beletrii. Kniha bych zařadila jak populárně naučnou, kde fakta hrají hlavní roli. Mnoha čtenářům tohle zjištění jistě pomůže a budou případně připravení na to, co mají očekávat.

V knize se dozvídáme, jak už název napovídá o čarodějnicích ze Salemu. Vesnice ležící v Nové Anglii (severní Amerika), kam se před několika desítkami let připlavili angličané, kteří se rozhodli začít znovu, na novém místě. Sledujeme děsivé události odehrávající se v puritánské společnosti. Od počátečního klidu, přes kruté obviňování z čarodějnictví až po velké množství poprav. Postupně se před našima očima zamotává pochybný příběh, kde pravda nehraje žádnou roli. Z jednoho udání se stávají desítky. Obviňování mezi sousedy, přáteli, rodinou se strhne jako lavina a nikdo není ušetřen. Nezáleží na společenském postavení, věku nebo pohlaví, všichni jsou bez milosti „souzeni“. Zajímavé je věkové rozmezí obviněných. Jedná se totiž o věk od 4 do 80 let. Což je naprosto stražné.

Za vznikem celé situace stojí několik vesnických děvčat trpících záchvaty třasu, křečí, chvilkové slepoty... Nemoc neurčitého původu - očarování čarodějnicí. Do jaké míry se jednalo o skutečnou nemoc je záhadou. Autorka sama několikrát uvádí, že si dívky mohly pro zábavu vše jen vymýšlet, nebo mohly být naváděny svými rodinami.

V knize se dozvídáme podrobné informace o jednotlivých obžalovaných čarodějnicích, jejich obviněních ale i předchozím životě. S mnoha z nich se ocitáme před soudem, který jim však nedá žádnou možnost na obhajobu. Vše je zdá se jen formalitou s předem jasným výsledkem. A to potvrzením obvinění a smrtí čarodějnice.

Mimo to jsou představeni také obyvatelé komunity, a hlavně duchovní, kteří si tento ďábelský čarodějnický rej dali za cíl zničit. Krásně se tak ukazuje smýšlení tehdejších lidí. Jejich strach z neznámého a bezmezná víra v Boha a boží prozřetelnost.

V knize nechybí rejstřík s důležitými jmény objevujícími se v knize, pro lepší přehlednost. A doplňující informace ke knize. Autorka si s knihou dala viditelně velké množství práce. Každé její tvrzení je několika zdroji potvrzeno. V polovině knihy je několik obrázků, ukazujících např. obydlí tehdejších lidí, nebo portréty duchovenstva, dochované listiny...

Kniha je opravdu hodně propracovaná. Rozhodně se nejedná o klasický příběh o čarodějnicích (jak jsem si myslela já). Jde o hlubokou studii čarodějnictví jako takového, přesněji z doby salemského případu. Jedná se tedy o populárně naučnou literaturu, čtivo jistě ne pro každého.

Obálka knihy je podle mě děsivá. Přesná ale děsivá. Postavy na ní vyobrazené mají zvláštní pohled, a zdá se jakoby člověka sledovaly. Pro mě nic příjemného.






Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

14 komentářů:

  1. O knížce jsem už slyšela nebo spíš jí jen zahlídlo, ale nijak se mi nelíbila nebo spíš mě nijak nezaujala. Možná, že by to mohlo být dobrý, ale si pochybuji že si jí někdy přečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je samozřejmě o vkusu. Já se o historii zajímám, a tak pro mě byla kniha ideální. :))

      Vymazat
  2. Viem, že je aj podobný film, Čarodějky ze Salemu. Už dávno som si chcela tento film pozrieť, aj keď nemá až také vysoké hodnotenie, no zaujíma ma.
    Kniha vyzerá byť skvelo spracovaná - skvelé! Určite si ju zapíšem a hádam sa k nej raz aj dostanem; takéto čítanie je vždy nevšedné a tá psychika ľudí z tohto obdobia zarážajúca. Takže vďaka za tip :)
    Super recenzia, maj sa krásne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to rozhodně je. Ale narozdíl od filmu v knize jde spíš o fakta. :))

      Vymazat
  3. Po přečtení tvé recenze usuzuji, že by mohlo jít o zajímavou knihu. Přidávám si ji na svůj pomyslný seznam titulů po kterých se budu muset poohlédnout! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze. Knihu jsem zaznamenala, ale nečetla. A zatím se na ni nechystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Chápu, že je to kniha pro úzký okruh čtenářů. :))

      Vymazat
  5. Nedávno jsme městečko Salem a pronásledování čarodějnic zmiňovali v dějepise :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je děsivé, že se jedná o skutečná historická fakta. Co všechno jsou lidé schopni udělat... :))

      Vymazat
  6. Wow, wow. Mám doma od Vánoc a jsem na ni moc zvědavá, tohle téma mě fakt láká, jsem ráda, že Tobě se tak líbila, doufám, že bude i mně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se aspoň trošku zajímáš o historii, tak věřím, že se líbit bude. :))

      Vymazat
  7. Povedená recenze :) Bez ní bych si knihy asi nevšimla a to by byla škoda, protože nevypadá špatně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.