Recenze: „Dávám ti své tělo...“ - Jak píšu milostné scény


Autor: Diana Gabaldon

Název originálu: „I Give You My Body...“ - How I Write Sex Scenes

Počet stran: 152

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017

 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
V tomto výtahu uznávaná spisovatelka Diana Gabaldon nabízí své neocenitelné zkušenosti se psaním milostných scén s použitím síly emocí. Poznáte rozdíl mezi sexem bez příčiny a milostnými scénami, které jsou důležité pro děj a posunují příběh kupředu a jak zacházet s pikantními akty, které však nejsou bezúčelné, ale slouží příběhu. Gabaldon také poznamenává, že sex může být popsán originálně. Ale musí se zapojit smysly, používat originální věty a ne se uchylovat k otřepaným frázím. Vše demonstruje na příkladech ze své série Cizinka.

Moje hodnocení:

Tenká knížečka, kterou autorka velmi originálním způsobem rozšířila sérii o Cizince a jako taková je naprosto skvělá. Autorka v ní popisuje, jak by se správně měla podle ní psát a jak ona sama píše milostné scény. O které není v jejích knihách nouze. Pro toho, kdo má takovéhle milostné scény v oblibě, nebo se jen chce dozvědět více o jejich psaní a stavbě je tato knížka ideální.
Nejedná se ale jen o popisování oněch scén, právě naopak. Autorka sama píše, že takováhle scéna je spíše než o tělesné stránce o dialogu a pocitech postav a představivosti každého jednotlivého čtenáře.

Kniha je rozdělena na jednotlivé části, ve kterých autorka popisuje podle ní nejdůležitější body při psaní milostných scén. Vše je psáno z jejího pohledu, tudíž se jedná o jakousi knihu rad pro začínající autory, nebo zajímavé zpestření pro bystré čtenáře, kteří od knih očekávají něco víc a všímají si mimo děje i dalších faktorů.  

Na začátku si můžeme přečíst něco jako úvod k danému tématu. K čemu vlastně takové scény v knize slouží, co je pro ně typické a kdy je vhodné je použít. Poté už přecházíme přímo k probírání milostných scén. Autorka všechny své rady a postřehy prezentuje na svých vlastních textech. Jedná se o ukázky z již vydaných knih, ale i z některých které ještě v češtině nejsou.

Velký důraz je kladem mimo jiné na nutnost vžít se jako autor do postav, jejich pocitů a pořádně si projít jejich charakteristické vlastnosti, aby to co provádějí působilo skutečně. Každá milostná scéna je díky tomu naprosto odlišná, i když se tak na první pohled nemusí zdát. V knize se ale neřeší jen klasické milostné scény. Část je věnována scénám gayů (ukázka z Lorda Johna), a dramatickým násilným scénám (ukázka "setkání" Jamieho a Jacka Randalla). Autorka si dala práci s vysvětlením, proč se Jamiemu muselo stát, to co se mu stalo a v zásadě si obhájila nepřízeň osudu páchanou na hlavních hrdinech.

Je třeba vyzdvihnout knihu i po grafické stránce. Je v ní několik kreseb, na kterých jsou vyobrazeni Jamie a Claire a knize tak dodávají jisté kouzlo.

Pro pobavení si můžeme přečíst velmi zajímavý slovníček pojmů...

Kniha můžu doporučit zejména milovníkům série Cizinka,  ale i těm co se zajímají o psaní jako takové a uvítali by radu od fundovaného odborníka.

Obálka knihy svou jednoduchostí není ničím zvláštní, přesto se mi líbí a poznámky v pozadí evokují písmo samotné autorky. Jakoby ke čtenářům promlouvala ještě před otevřením.


 

 

Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze, po této knize pošilhávám, protože ráda píšu a v tom se hodí každá rada úspěšného spisovatele. :-)
    A jinak koukám, že zrovna čteš Salem, moc se těším na recenzi! Dostala jsem ho k Vánocům a čeká tady na mě, jsem zvědavá, kdy se k němu dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. Nějaké zajímavé rady se z knihy rozhodně dozvíš. A recenze na Salem bude brzo. :))

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) původně jsem chtěla knihu vynechat, protože to přece jen není klasický příběh, ale teď mám chuť si ji stejně přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.