Recenze: Aglajina zem

Autor: Petra Variant

Název originálu: Aglajina zem

Počet stran: 144

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Klika

Rok vydání v ČR: 2019


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji samotné autorce Petře Variant!



Oficiální anotace:
Aglajině zemi – panensky čisté planetě, kde lidé žijí v harmonii a míru – hrozí návrat do temných časů naplněných strachem a utrpením. Náhle totiž umírá její Ochránkyně, čarodějka Diviena. Těsně před svou smrtí se, sžírána obrovským pocitem viny, odhodlá k riskantnímu činu, jenž by nakonec mohl obyvatele Aglajiny země zachránit...

Na Zemi, planetě velmi vzdálené od Aglaji, vede obyčejný život třicetiletá Melinda. Pracuje v knihkupectví, volný čas tráví s kamarádkou Viktorií a bydlí sama se svou mouratou kočkou. Touží po lásce, ale žádný vztah jí nevydrží moc dlouho. Netuší, že to má svůj důvod.

Když jí do života vstoupí Adam, vše se obrátí vzhůru nohama. Melinda se konečně šťastně zamiluje a je přesvědčená, že Adam je ten pravý. Vzápětí ho ale ztrácí. Pro to, aby se znovu setkali, je Melinda ochotna uvěřit čemukoli a jít kamkoli.

Cesta za milovaným mužem ji zavede do Aglajiny země. Tak, jak svým zoufalým činem předurčila Diviena...


Moje hodnocení:

Kniha Aglajina zem je fantasy příběh s pohádkovými prvky, který jistě upoutá svým neotřelým námětem. 

Hlavní postavou je Melinda, naprosto průměrná žena na prahu třicítky. Má svůj život, svoji rodinu, kočičku a práci a v podstatě jí nic zásadního nechybí. Vše se ale změní ve chvíli, kdy potká Adama. Na první pohled ví, že je to ten pravý a je ochotná jít za ním třeba na konec světa. Což možná zní neuvěřitelně, ale Melinda něco takového skutečně udělá a pomalu se před ní otevírá její dávno zapomenutá minulost v tajemné zemi nesoucí jméno Aglaja a její předchozí život coby ochránkyně Divieny.

 
Spolu s nádherným prostředím Aglaji se před Melindou/Divienou objevuje také hrozící nebezpečí, které Aglajinu zem ohrožuje po staletí. Musí se tak rychle na vše rozpomenout a zajistit, aby lid a celá její rodina zůstali v bezpečí.

Kromě hlavní postavy se v knize objevuje poměrně velké množství postav. Přičemž všechny mají zvláštní neobvyklá jména, které si jsou podobné, takže je třeba se na ně soustředit.

Kniha je opravdu velmi útloučká, přirovnala bych ji spíš k novele. Od toho se také odráží propracovanost. Některé pasáže a části byly na můj vkus málo propracovaná, viděla jsem v nich jistá potenciál, který ve výsledku bohužel zůstal nenaplněn. Jsem si jistá, kdyby autorka tolik nechvátala a vše pořádně rozepsala, vysvětlila a popsala souvislosti a okolnosti, byla by kniha výrazněji lepší. V některých případech se bohužel zdálo, jakoby od rozpracované situace utíkala, nebo ji zbytečně rychle ukončovala. Možná by nebylo od věci ubrat počet zvratů, které jsou sice zajímavé a vesměs nečekané, ale vzhledem k jejich počtu je nelze pořádně vyřešit a propracovat.

 
Rozhodně se ale knize nedá upřít originální, neotřelý nápad na svět i příběh, který se před námi otevírá. Autorka dokázala vše podat čtivou formou a mě osobně její styl psaní velmi dobře četl. Zároveň bych ráda poukázala na to, že ačkoliv je hlavní hrdince 30 svým chováním a myšlenkovými pochody je spíše okolo 16 let. Tudíž bych knihu bez váhání doporučila spíše mladším čtenářům, kteří budou s největší pravděpodobností s knihou spokojenější.

Závěr příběhy jsem nečekala a otevřený konec přímo volá po pokračování, které autorka prý již píše. Takže se máme na co těšit. Ve výsledku jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst. Není vůbec špatná, příjemně se čte a je to zas trochu něco jiného. Jen kdyby byla více propracovanější.

Obálka knihy je krásná a zaujme na první pohled. S obsahem knihy souzní a evokuje ve mě krásu a nadpozemskost Agaljiny země.

8 komentářů:

  1. Podle toho popisu to působí tak nějak.. primitivně. Ale zase mě zaujalo, že svět hodnotíš jako neotřelý. To já třeba miluji: nové a zajímavé fantasy světy. Možná kvůli tomu bych knížce dala šanci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Primitivní není to správné slovo, ale oproti propracovaným fantasy světům a příběhům je to jednodušší. :) Určitě knize šanci dej.

      Vymazat
  2. Máme dost podobný názor. :) Ne příliš propracovaná, ale velmi milá oddechovka. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nad touhle knihou přemýšlím a nějak se nemůžu rozhodnout, zda se do ní pouštět nebo ne :D Ale pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu rozumím, někdy je člověk opravdu na vážkách. :) Děkuju.

      Vymazat
  4. Fantasy s prvky z pohádek mám moc ráda. Kniha vypadá fakt dobře, ale teď mám zase tolik knih na čtení, že nevím co dřív číst a to musím číst ještě knihy do práce :-D ale dám si knihu na seznam :-) díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě kniha zaujala. :) Hromada knih čekajících na přečtení? To znám moc dobře. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.