Recenze: Bokovka

Autor: Barbora Vajsejtlová

Název originálu: Bokovka

Počet stran: 264

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Nezávazný románek z večírku někdy přeroste ve vášnivý vztah. Pokud ale porušíte nepsaná pravidla, může se bokovka změnit v noční můru.

Karolíně je třiatřicet. Má poněkud zvláštní vztah se svou matkou a zcela normální touhu vybudovat si rodinu s „tím pravým“. Její kolega Marek je ženatý čtyřicátník, otec dvou dcer, znu
děný letitým manželstvím. Na firemním večírku spolu začnou flirtovat a skončí v posteli.

Nejdřív se zdá, že oba vědí, jak se taková hra hraje. On si po letech užívá obdivu a cítí se vedle ní mladší. Ona si vychutnává zájem a vášnivou aférku. Pak se jim ale situace začne vymykat z rukou. Každému jiným způsobem. Nedorozumění se vrší a v okamžiku, kdy by Marek bokovku rád ukončil, Karolína už je pevně rozhodnutá, že bude jen její. A je hodně cílevědomá...

Moje hodnocení:

Kniha Bokovka je společenský román od české autorky, který si za téma vybírá věc, která je bohužel čím dál více rozšířenější a to, jak už název napovídá nevěru.

Ústřední dvojicí,  která je strůjcem celé aféry a podvodů je Karolína a Marek.


Mladá, vypočítavá žena, která ví, jak to ve světě funguje a jak manipulovat s muži. Tak by se dala Karolína popsat. Zásadně se na nikoho neupíná, do každého vztahu jde s tím, že nebude nadlouho. Jejím heslem je "vytřískat ze vztahu co jde" a pak si najít někoho dalšího. Její antpatie vůči vztahům je nejspíš z části způsobena jejím rodinným zázemím a zvláštní matka, která ji psychicky vydírá. 

Oproti tomu Marek je otec a manžel ve středních letech, u něhož nastupuje krize středního věku. V manželství už dlouho není spokojený, cítí se méněcenný a utlumená. Touží po akci a dobrodružství, které mu manželka nemůže, anebo nechce dát. Vedle mladší milenky se cítí silný, mocný a opět mladý. Každou další tajnou schůzkou se mu zvyšuje sebevědomí. 

Jejich vztah začíná nedopatřením, tak jako většina těchto "vztahů". Oba dva od začátku vědí, co můžou od toho druhého očekávat a jaká jsou pravidla hry. Z aférky na jednu noc se ale postupně vyvíjí něco větší a tím se také pravidla mění. Zdá se, že se Karolínina těžce vybudována fasáda silné samostatné a trochu cynické ženy, pomalu bortí a stává se tím, co celý život odsuzovala. Ženou, co chce víc. Bohužel Marek se na jejich vztah dívá jinak a rozhodně nehodlá rozbíjet rodinu.

V podstatě celá kniha je o tomto vztahu, reakcí okolí... Zajímavá je psychologie postav, která je podrobně popsána. Postupná změna chováním citů a hlavně lidských hodnot je v jistém směru až děsivá. Zejména proměna Karolíny a její chování se postupně vymyká běžnému a ukazuje se, co s člověk může udělat situace, kdy je zahnaný do kouta a neví jak dál. Nebo si nechce přiznat skutečnost.

Ve vyprávění se střídají Marek a Karolína. Velmi často je stejná situace vyprávěna nejprve z jednoho a poté i z druhého úhlu pohledu. Díky tomu je skvěle vidět, to jak jsou jejich pohledy a názory rozdílné a na první pohled jednoduchou situaci každý z nich vnímá zcela odlišně. Což nejednou přináší nedorozumění. Stačí jeden malý nevědomý detail.


Co je zajímavé je také to, že kniha nemá číslované kapitoly, jednotlivé části ale odděleny jsou. Vždy je první řádek zvýrazněn, díky čemuž se lze snadno orientovat. Mě osobně tenhle styl vůbec nevadil. Důležité je, že čtenářskému zážitku a pochopení textu to nijak nevadí.

Od první stránky, kterou jsem přečetla, mě příběh vtáhl a velký podíl na tom měl autorčin styl psaní, který mi opravdu sedl. Celkově je kniha opravdu čtivě napsaná a právě svým tématem, každodenností a řešenou nepříjemnou situací, která se bohužel běžně stává, se čtenáři přibližuje. Možná o to je výsledný zážitek silnější.

Jediné, co mě tak trochu nemile překvapilo je otevřený konec. A když říkám otevřený, myslím opravdu hodně. V podstatě je konec spíše teprve začátkem něčeho mnohem horšího, co má teprve přijít. Obvykle tenhle druh konců moc nemusím, ale v tomhle případě jsem možná radši, že nevím, jak vše skutečně skončí. Domysli si, je možná milosrdnějším řešením.

Obálka knihy je  minimalistická a mě osobně se líbí. Spojení s obsahem příběhu jsem nenašla, ale to vůbec nevadí.





Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

12 komentářů:

  1. Priznám sa, že toto by nebola kniha pre mňa. Námet ma až tak nezaujal a nie je to práve ani môj žáner, každopádne vyzerá to na pomerne originálny príbeh a určite si nájde svojich čitateľov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že to nebude kniha pro každého. :) Doporučila bych jí hlavně těm, kteří mají rádi propracovanou psychologii postav.

      Vymazat
  2. Hezky napsáno, mě kniha z anotace moc nezaujala, ale kdyby se mi náhodou dostala do rukou, tak si jí s chutí po tvé recenzi přečtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkně napsané. Kniha zní zajímavě, a i když se do ní pravděpodobně pouštet nebudu, jsem si jistá, že své čtenáře si najde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Chápu, proč se do ní nechceš pouštět, ale také věřím, že si své čtenáře najde. :)

      Vymazat
  4. Nevím, jestli by mi nevadilo to, že kniha nemá kapitoly. A ten otevřený konec, když to není série, by mě asi taky rozčiloval..., takže se pravděpodobně do knihy pouštět nebudu. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a rozumím. :) Já otevřené konce také nemám moc ráda, ale v tomhle případě to právě dodává na intenzitě a reálnosti celému příběhu. :)

      Vymazat
  5. Otevřený konce mi vůbec nevadí, a jakožto kniha zní dost dobře. :) Píšu si na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Bohužel mě tato romantika nezaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu. :) I když romantika je to dost děsivě pojatá. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.