Recenze: Pohlednice z Itálie

Autor: Alex Brownová

Název originálu: A Postcard from Italy

Počet stran: 336

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!

 

Oficiální anotace:

Skrývají staré dopisy klíč ke šťastné budoucnosti?

Grace Quinnová má zlomené srdce, spoustu starostí s matkou a budoucnost vidí černě. Pracuje ve společnosti pronajímající lidem skladové prostory a jediný zdroj dobrodružství pro ni představuje vyklízení těch starých, za které nájemníci přestali platit a v nichž se skrývá spou
sta pokladů. Jedním z takových je i sklad jisté Connie Levinové – jenže v něm Grace oproti ostatním objeví poklad skutečný: sbírku umění nevýslovné ceny, a také stoh dopisů a deníkových zápisků, které by snad mohly odhalit tajemství jeho původu. Skrze ně se Grace dozvídá o Conniině životě a obdivuhodném rozhodnutí vypravit se koncem druhé světové války za svojí láskou do Itálie. Na cestě ji čekala spousta překážek, ale bezelstná a cílevědomá Angličanka se s nimi vždy pokoušela vypořádat, jak nejlépe dovedla. Ohromená Grace si z Connie vezme inspiraci a konečně se rozhodne se sebou něco udělat – a zároveň dostat Conniin majetek k její rodině, pokud nějakou má. Vydává se na cestu. Také do Itálie. Do růžové vily zhlížející z vysokých útesů na malebnou riviéru. Dovede změnit svůj život? Podaří se jí rozplést pravdu o všech zradách a rodinných tajemstvích, které se snažila Connie tak těžce překonat? A čeká na ni na konci cesty láska jejího života?

 Moje hodnocení:

Kniha Pohlednice z Itálie na první pohled působí jako kouzelný romantický příběh, kterým také opravdu je.

Hlavní postavou je Grace, mladá žena, která ale nemá vůbec jednoduchý život. Kvůli nepříjemném u rozchodu s partnerem trpí psychickými problémy a úzkostnými stavy, navíc se musí starat o svou nemocnou matku upoutanou na lůžko. Matka je despotická, nepříjemná a někdy až zlá, nechápe, nebo nechce chápat, co všechno pro ni Grace dělá a zdá se, že jí sama záměrně znepříjemňuje život svým chováním a nepřiměřenými požadavky. 


Gracin na první pohled nepříjemný, bezútěšný život se ale změní v momentě, kdy ve společnosti na úchovu věcí, ve které pracuje, najde v zapomenutém, dlouho nezaplaceném skladu něco nečekaného. "Místnost" s nádherným nábytkem, spoustou drahocenných  historických předmětů zejména z 50. let 20. století. Na vlastní pěst začíná pátrat po nezvěstné majitelce Connie a jejích příbuzných a pomalu se před ní začíná rozplétat její zajímavý životní příběh. Svým pátráním se dostává do doby 2. světové války a hlavně do již zmíněných 50. let ve slunné Itálii.

Co by to bylo za romantickou knihu, kdyby se v ní nevyskytoval alespoň jeden fešný mladý muž? V tomto případě je to Ellis, s nímž Grace podniká svá pátrání. Od počátku je mezi nimi cítit jistá chemie, které ale není přáno a zdá se, že se jí oba usilovně brání. Jejich poznávání se a budoucí vztah jsou ale jen okrajové, veškerá pozornost je věnována pátrání po Connie.

V knize se zajímavě propojuje současnost s minulostí. Nejedná se o dvě časové roviny, jak je u tohoto druhu knih obvyklé, ale do historie se vracíme v podobě deníkových zápisů a dopisů. Tudíž trvale zůstáváme v současnosti s hlavní hrdinkou Grace. Pro mě osobně to bylo trochu zklamáním, protože právě více střídajících se časových rovin, mám ráda. Samozřejmě ale ani tahle forma nebyla vůbec špatná a bylo zajímavé pomalu odhalovat pravdu o Connieině pohnutém osudu.

 

V průběhu celé knihy mě provázely dva druhy pocitů, a to nadšená z hledání historie a kouzelného prostředí slunné Itálie, ale také lítost a někdy až pocity rozčílení a znechucení nad tím, jak se ke Grace chovají její blízcí, zejména její matka. Tu jsem opravdu těžce rozdýchávala.

Jedná se opravdu o odpočinkový román zejména pro ženy. Je příjemně napsaný a přímo z něj sálá atmosféra léta, romantiky a trochy historie. Řekla bych, že se jedná o ideální čtení na léto, ale samozřejmě ani v jiném ročním období nebude kniha zklamáním

Obálka knihy je na první pohled krásná. Spojení blankytně modré barvy, květin a krásní fotografie spolu s fontem, který se mě osobně hodně líbí, je ideální. To vše dohromady dává tušit, že se uvnitř nachází kouzelný romantický příběh.





Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

14 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) Knihu jsem si nevybrala, ale je mi jasné, že ji někdy ráda otevřu. Jaký asi byl život Connie? Ráda to zjistím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Já jsem věděla po prvním pohledu, že si kniha bude přesně tím pravým a nemýlila jsem se. :) Třeba se k ní časem také dostaneš. :)

      Vymazat
  2. Tá obálka! 😍 Hneď ma kniha vďaka nej zaujala na prvý pohľad a po prečítaní tvojej skvelej recenzie viem, žeby ma rovnako nadchla, pretože ja takéto knihy veru môžem 😁. Mám rada, keď sú knihy obohatené aj o iný pohľad, tentokrát minulosti, len osobne by som tiež asi privítala to klasické striedanie v čase ako prostredníctvom listov...nevadí, aj tak to vyzerá zaujímavo a píšem na wishlist!♥
    Maj sa krásne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za krásný komentář. Jsem moc ráda, že tě kniha (potažmo i moje recenze) zaujala. :)
      Pokud máš tenhle druh knih ráda, věřím, že se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, možná si jednou knížku někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka má nádhernou obálku, takovou letní :) A i podle tvojí recenze vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také ve mě evokuje léto. :) Jsem ráda, že tě zaujala.

      Vymazat
  5. Ty jo, to zní moc hezky. Rozhodně bych si knihu i ráda přečetla, tak snad se k ní jednou dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba jednou ano. Pokud máš ráda romatiku a trochu té historie, bude kniha jistě ideální volbou. :)

      Vymazat
  6. Hm, hezká recenze, já si nechala knihu utéci (při nabídce k recenzi), s tím, že nějak nestíhám číst...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, zvlášť v tomhle období je výběr těžký. Já mám naštěstí ještě tenhle měsíc poměrně volný, takže jsem se nemusela držet zkrátka... :)

      Vymazat
  7. Moc pěkná recenze, kniha na mě taky čeká, takže už se těším až přijde na řadu... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu těšit na recenze. Uvidíme, jestli se shodneme. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.