Recenze: Třetí na řadě

Autor: Allison Brennanová

Název originálu: The Third to Die

Počet stran: 464

Série: Quinnová a Costa

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!



Oficiální anotace:
Tři dny do další vraždy. Šest dní, než zemře jeden z nich.

Když policistka Kara Quinnová náhodou objeví tělo mladé ženy, spouští se tím vlna chaosu a paranoie. Způsob vraždy totiž ukazuje na dokonale kontrolovaný vztek psychopata a profil zločince odpovídá tzv. Trojkovému vrahovi, sériovému zabijákovi, který za sebou nechává vž
dy tři oběti v rozestupu tří dnů, než na tři roky zmizí. A mrtvá z Liberty Lake značí start nového cyklu.

K případu je přidělena nově vzniklá mobilní vyšetřovací jednotka, založená agentem FBI Mattem Costou pro operace v odlehlých oblastech bez dostatečného pokrytí policejními složkami. Přestože ale speciální tým posílený Karou dělá, co může, vyšetřování neprobíhá zrovna hladce. Nemají svědky, nemají důkazy, ale ze všeho nejvíc – nemají čas.

Nejenže do další očekávané vraždy zbývají necelé tři dny, ale pokud se Kaře a Mattovi Trojkového vraha nepodaří zastavit, za další tři bude na řadě policista – dost možná jeden z nich.

 

Moje hodnocení:

Kniha Třetí na řadě patří do žánru thrillerů s detektivními prvky. Přestože se nejedná o žánr, který běžně čtu, jsem s knihou velice spokojená a jen mě utvrdila v tom, že občasné vystoupení z komfortní zóny není na škodu.

Hlavní vyšetřovatelské duo je Kara Quinnová a agent FBI Matt Costa. Tito dva se náhodně potkávají při vyšetřování řádění tzv. Trojkového vraha, který je pro tuto knihu základním kamenem. Kara, ačkoliv jinak pracuje v utajení, se nachomýtne k případu, když objeví poslední vrahovu oběť. A vzhledem k tomu, že povahou je nestálá, aktivní a nevydrží chvíli v nečinnosti, hned se pouští do vyšetřování spolu s ostatními. Oproti tomu Matt Costa je více lidský, snaží se být se všemi za dobře, přestože je ve své práci na špičce. Nalezení Trojkového vraha se stává jeho jediným a zásadním cílem a je ochoten udělat cokoliv, aby onu zrůdu dopadl.


Trojkový vrah je osoba, která zabíjí podle daného klíče, a to vždy po třech letech ve dnech 3. 3., 6. 3. a 9. 3. Po úspěšných třech vraždách se na tři roky odmlčí a poté pokračuje znovu, tentokrát však v jiném místě. Costa s Karou vyšetřují v pořadí třetí řádění, při kterém je třeba ho bezpodmínečně chytit. Na nalezení důkazů a polapení vraha je však jen velmi krátká doba. Vrah je navíc velmi chytrý, precizní a nenechává žádné důkazy. Jen přijít na to, že vraždy ve tříletých cyklech náleží jednomu pachateli, dalo mnoho práce. Pomohl tomu zejména vrahův "podpis", který na tělech zanechává.

Na první pohled se zdá, že spolu oběti nesouvisí, ale zdání může klamat. Skutečnou pravdu se snaží nalézt nově vytvořená mobilní jednotka FBI v čele s již zmíněným agentem Costou za výrazné asistence tamní police.

V knize se objevuje poměrně velké množství postav zejména z řad policistů a vyšetřovatelů. Poté samozřejmě lidé od objetí a účastníci vyšetřování. Většina z nich je popsána spíše povrchově. Jediné významnějšími pohledy do nitra postav je možné sledovat u hlavních vyšetřovatelů Kary a Costy. Jejichž minulost, předchozí práce a trocha osobního života se pomalu ukazuje. Jejich vzájemný vztah a špičkování je skvělým oživením a dokreslením charakterů.

Vyskytují se názory, že je kniha příliš zdlouhavá. Já osobně jsem se stylem, jakým je napsaná velmi spokojená. Autorčin styl psaní mi po prvních stranách sedl. Ano, kniha má trochu pomalejší začátek, než se dostaneme do obrazu, ale není to nic katastrofálního. Navíc druhá polovina už je opravdu akční a napínavá. Hledání a schraňování důkazů a skládání všeho do mozaiky jsem si užila a postupné odkrývání důkazů mě opravdu pohltilo. Kniha je napsaná tak, že drží čtenáře napnutého. Napomáhá tomu také střídání pohledů vyprávění, v několika kapitolách se jedná dokonce o úhel pohledu samotného vraha.
 


Nevím, jestli je to tím, že v tomhle žánru nemám tolik načteno, tudíž nemám možnost velkého srovnávání. Každopádně jsem opravdu mile překvapená a spokojená. Jediné co se mi moc nelíbilo, byly vulgarismy v promluvách obou hlavních agentů. Chápu důvod, proč se objevují, ale obešla bych se bez nich. Naopak fajn byly španělské vsuvky agenta Costy, který je Kubáncem.
 
Obálka knihy je podle mě pro žánr thrilleru naprosto typická. Povedené je upozornění na ony tři vraždy v podobě jedné mrtvoly a dvou čekajících míst. 

Milým překvapením na závěr je to, že se jedná o první díl zamýšlené série, takže se s mobilní vyšetřovací jednotkou FBI není třeba loučit navždy.




Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

8 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. :) Kniha vypadá dost lákavě, určitě po ní mrknu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) To se podívej, rozhodně stojí za to. :)

      Vymazat
  2. Tohle vypadá na moc fajn thrillerodetektivku. Taky jsem teď jednu četla - Mizející dívky od Cosmopolisu. Určitě doporučuju. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá docela dobře :D ale taky nemám ráda vulgarismy v knihách... ale jo, knihu si zařadím na seznam :D Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tímhle žánrem mě překvapuješ :-)
    Kniha, podle tvé recenze, nevypadá vůbec špatně... Je fajn, že se ti líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překvapila jsem i sama sebe. Zvlášť tím, jak se mi to líbilo. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.