Recenze: Román z pokoje 128

Autor: Cathy Bonidanová

Název originálu: Chambre 128

Počet stran: 248

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2020

 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!

 

Oficiální anotace:

Román o kráse a síle psaného slova, magii potkávání a kouzlu dopisů.

Kdo si nikdy nepřál, aby mu do života zasáhl závan romantiky?

Když si Anne-Lise objednává pokoj č. 128 v hotelu Beau Rivage, aby mohla strávit krátkou dovolenou v Bretani, ještě netuší, jak se jí tím promění život. V nočním stolku objeví rukopis knihy… a v
něm adresu. Jako láhev vylovenou z moře posílá rukopis tomu, o kom se domnívá, že je jeho majitelem. Ale nejdřív si příběh přečte.
Je krásný a dojemný. A nedokončený.

K jejímu překvapení autor rukopisu Sylvester na zprávu odpoví. Zaskočí ji tvrzením, že rukopis ztratil již před 33 lety během letu z Francie do Kanady. A dosud ho nedopsal.

Sylvester touží jen po klidu a zapomnění, ale Anna-Lise se k jeho velkému zděšení rozhodne přijít na to, jak se rukopis do jejího pokoje dostal. Prostřednictvím dopisů se dozvídá o jeho putování od čtenáře ke čtenáři i o tom, jak poznamenal život každého z nich. A tak se před ní odvíjí příběh plný milostných citů i rozepří, přátelství, pohnutých osudů a důvěrných tajemství.

A čím víc se cesta nedokončeného rukopisu blíží k pokoji č. 128, tím je jasnější, že má moc změnit život i jí…

Moje hodnocení:

Kniha Román z pokoje 128 je jedním ze stále se rozrůstající edice 7lásky, která se vyznačuje nádherným grafickým zpracováním a směřováním na ženské čtenářské publikum.

Tentokrát se ale jedná o jisté vybočení z řady. Opět je to romantický příběh pro ženy, ale zpracováním se vymyká. Celý příběh je totiž vyprávěn formou dopisů. Postavy si mezi sebou navzájem posílají dopisy, ve kterých řeší, co kdo udělal, prožil nebo objevil a domlouvají se na případném dalším postupu svého pátrání. Možná zní tenhle koncept zvláštně, ale překvapivě je skvělý. 

 

Vše začíná zásadní situací, kdy hlavní postava Anne-Lise nachází v hotelovém pokoji č. 128 dávno zapomenutý rukopis, který je evidentně velmi starý. Neváhá ani chvíli a rukopis si přečte, což jí zásadně změní dosavadní život a částečně také pohled na svět. Díky nadepsané adrese je schopna poslat rukopis původnímu majiteli. Sylvester, autor knihy a zapšklý morous, nechce se svou minulostí mít nic společného, ale postupem času mění názor a propadá stejnému nadšení jako Anne-Lise, který vlastně celou lavinu zpustila. Společně se vrací po stopách rukopisu a hledají osoby, které ho měli v rukou a místa, kde všude putoval. Vrací se o 30 let zpět, kdy ho Sylvester nedopatřením ztratil.

Kromě hledání a pátrání se objevuje ještě jedna linka, a to popisy životů jednotlivých postav. Anne-Lise a její rodiny, kteár její zapálení pro věc příliš nechápe, samotářské kamarádky Maggie, nebo Sylvestera, který má své osobní problémy a nechce se s nikým dávat do řeči... Díky tomu se dostáváme do úplně jiné roviny psychologie postav, která je překvapivě, s ohledem na formu, propracovaná. 

Skvělé je postupné nacházení jmen osob, které rukopis vlastnili. Jejich komplikované nacházení a rozmluvy o jejich životě. Ve většině případů v nich nalezení a hlavně přečtení rukopisu něco zanechalo. Ukazuje se, že lidé různého věku, vyznání, pohlaví, s různými životními zkušenostmi můžou mít společného více, než se na první pohled zdá.


Autorka dokázal téměř nemožné, formou dopisování vytvořila čtivý, skvělý a komplexní příběh o velikém pátrání a lidských charakterech. Na první pohled banální příběh dostává úplně jiný rozměr a směr a téměř se od něho nelze odtrhnout. Svým způsobem je to poeticky a dojemně napsáno. Díky dopisům se lze dostat hlouběji do podvědomí postav a analýzou použitých slov a stylu psaní je můžeme skvěle poznat.

Obálka knihy i její grafická podoba jsou opět úžasné. U edice 7lásky to tvrdím pokaždé a ani v tomhle případě to není jinak. Jsem toho názoru, že tahle je jedna z nejhezčích obálek celé edice.

 

 

Knihu Román z pokoje 182 si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. Tak to vypadá na zajímavý netradiční román :) Líbí se mi ta zápletka s tím starým rukopisem, je fajn že se ti knížka líbila :)

    OdpovědětVymazat
  2. No...taky vypadá docela dobře. Nečetla jsem ještě žádnou knihu z této série :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak tuhle edici miluju a četla jsem minimálně poloviny z vydaných knih. :) Z velké části jsou to skvělé kousky, které rozhodně nejsou jen o romantice, ačkoliv se to na první pohled může zdát. :)

      Vymazat
  3. Priznám sa, že obálka ma najprv vôbec nezaujala �� Ale obsah a následne tvoje slová, že je to napísané formou listov mi tento prvý dojem úplne opravil. Znie to skvelo! Idem sa po tom poobzerať, myslím, že toto by sa mi mohlo ozaj páčiť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Mě zas zaujala na první pohled. :)
      Jsem ráda, že tě kniha nakonec přeci jen zaujala. Rozhodně je to netradiční, ale skvělé čtení.

      Vymazat
  4. Na mě kniha až tak nezapůsobila. :( Takové lehké oddechové čtení to bylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oddechové to ano, ale mezi řádky toho bylo řečeno mnoho. :)

      Vymazat
  5. Tak to zní moc dobře. :) Zrovna vyprávění příběhu skrz dopisy bych teď uvítala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli tě láká, tak ji určitě vyzkoušej. :) Zajímal by mě tvůj názor.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.