Recenze: Milované a obávané

Autor: Kate Hodgesová

Název originálu: Warriors, Witches, Women

Počet stran: 224

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!


Oficiální anotace:

Padesát mytických ženských postav – padesát moderně převyprávěných příběhů. Čarodějky, bohyně, víly i válečnice...
Kniha Milované a obávané se skládá ze starých mýtů a lidových příběhů o legendárních mytických bytostech, ale vypráví je novým způsobem. Nezávislé víly, svůdné dívky v lesích, strašidelné čarodějn
ice nebo málo známé bohyně – kniha pokrývá širokou paletu mytických ženských postav z celého světa, od dobře známých po takřka zapomenuté, od prastarých po ty moderní, a ukazuje jejich příběh v novém světle, inspirativním pro současné ženy.
V příbězích nechybí židovská démonka Lilith, česká bojovnice Šárka, japonská bohyně Ame-no-Uzume, keltská víla bánší, egyptská bohyně Maat, severská Freya, řecká obluda Medusa, babylonská bohyně Tiamat, hinduistická Kálí či vúdú bohyně Maman Brigitte.
Kniha je rozdělena do pěti přehledných částí – Čarodějnice, Bojovnice, Nositelky neštěští, Elementární duchové a Velkorysí duchové a každou kapitolu doprovází také krásná barevná ilustrace.

Moje hodnocení:

Kniha Milované a obávané vypráví padesát příběhů známých i méně známých ženských postav z historie. Jsou to bohyně, mytologické příšery, válečnice, čarodějky a další, přičemž každá z nich má svůj vlastní životní příběh vhodný k vyprávění.


Kniha se dělí na několik částí, přičemž každá část se zabývá určitou skupinou osobností.

Čarodějnice: moudré ženy, věštkyně a léčitelky. Tato první část se zaměřuje na ženy, které si své postavení vybudovaly zejména díky své magické moci, kterou ale ne vždy pomáhaly lidem. Patří sem například Hekaté, Kirke, Baba Jaga, Pýthie... a další.

Bojovnice: válečnice, stratéžky a nositelky spravedlnosti. V této skupině jsou převážně ženy bojovné, které se nebály vzít svůj osud pevně do vlastních rukou a vybojovat si to, co jim po právu náleží. Nejzajímavějšími zde jsou Artemis, Furie, Kálí a Šárka, ano česká bojovnice. To, že se v knize objevuje česká osoba, mě opravdu mile překvapilo.

Nositelky neštěstí: ničitelky, pustošitelky, zvěstovatelky zkázy. Ačkoliv znějí děsivě, nejedná se jen o zlé, pomstychtivé ženy. Mnoho z nich vůbec nebylo zlých, nebo se kolem nich tato aureola vytvořila časem. Za zmínku stojí Valkýry, Lilith, Mudesa, La Llorona, nebo Bánší.

Elementární duchové: vrhačky blesků, vládkyně ohně a ledu, stvořitelky planety. V této skupině jsem snad kromě jednoho, žádné ze zmíněných jmen neznala. O to zajímavější bylo čtení o nich. Jsou to Selkie, které znám, Mami Wata, Paní z Llyn y Fan Fachu, Ma-Cu.

Velkorysí duchové: velkorysá božstva, štědří duchové, bohyně ochraňující domácnost. Poslední část je věnována ženám, které jsou štědré, laskavé a za svůj životní cíl si vytyčili pomoc ostatním. Jsou to Madderakka, Brigid, Ame-no-Uzume, nebo Maman Brigitte.

To je samozřejmě jen výčet několika mála jmen z mnoha, které se v knize objevují. 

Podle mě je kniha opravdu skvěle zpracovaná. Každé postavě jsou věnovány čtyři strany, přičemž jednu celou zaujímá ilustrace, která se snaží co nejlépe vystihnout podstatu zmíněné osoby. Potom je to shrnutí života a nejvýznamnější činy, která vykonala, případně to, proč se dodnes uchovává její gloriola a uctívání. Zvláště u některých bylo velmi zajímavé sledovat, jak se z hodné a laskavé bohyně stala postupem času a mystifikací, příšera. Ve valné části jsou na vině muži, nebo církev, která nestála o to, aby se uctívala bytost nesouvisející s křesťanstvím.

Přestože si myslím, že mám, co se mytologie týče, docela přehled, velké množství žen jsem vůbec neznala. Kolikrát jsem o nich ani neslyšela. O to zajímavější bylo přečíst si o nich a dozvědět se tak něco nového.


Všechny životní příběhy jsou velmi čtivě, zajímavě podány a pochopí je i ti, kteří o dané bytosti do té doby neslyšeli. Autorka má dar vybrat jen ta nejzásadnější fakta z jinak velmi zajímavých a rozvětvených osudů. Některé jsou více zajímavé, jiné méně, ale ve výsledku jsou to všechno příběhy o silných ženách, které se nebály ozvat, věřit ve svou pravdu, postavit se svému osudu a změnit ho od základu, nebo se naopak přizpůsobit a přinést pro oběť pro vyšší dobro. Všechny jsou ale velmi silně feministicky laděny. Autorka našla téměř u každé popisované ženy feministický rys. Ačkoliv o tom, sama popisovaná osoba nemusela vědět. 

Na tuhle knihu jsem se opravdu hodně těšila a rozhodně nejsem zklamaná. Dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. A to příběhy o historických mytologických postavách, laděný do feministické roviny. Jediné co bych tak trochu vytkla, je malá velikost textu. Kniha je většího formátu, než je obvyklé a písmo je snad i podprůměrné. Není to nich nepřekonatelného, jen si myslím, že by se text lépe četl o trochu větší.

Obálka knihy a celková grafická podoba je krásně zpracovaná. Je vidět, že si s tím dal někdo velkou práci. Jednotlivé listy jsou v různých barvách, všude je velké množství ilustrací, které mě osobně na první pohled moc nezaujaly, ale při bližším prozkoumání a hlavně v průběhu četby jsem si je pořádně prohlédla a oblíbila. Rozhodně bych je neoznačila jako klasické, nebo obvyklé. Stejně jako celá kniha jsou zvláštní, v dobrém smyslu slova a nebojí se ukázat něco víc. Vlastně jako celá kniha.



Knihu Milované a obávané si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství. 

 

         

       

6 komentářů:

  1. To vypadá na opravdu zajímavou knihu. Je fajn, že ti sedla :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zajímavá je. :) Máš pravdu, sedla mi - dostala jsem přesně to, co jsem očekávala (možná ještě víc). :)

      Vymazat
  2. Pááni, ale tak toto je skvelý námet! Ďakujem za článok, knižka putuje rovno na môj to-read zoznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že tě kniha zaujala. Určitě stojí za přečtení. :)

      Vymazat
  3. Tak toto píšu hned na seznam. Jedná se o něco, co bych si hodně ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě kniha zaujala. Mě nalákala na první pohled. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.