Knižní přírůstky #34

V posledním říjnovém týdnu mi domů přišlo několik nových knih. Proto jsou tu ještě poslední říjnové novinky.

Jako první se musím pochlubit knihou, kteoru se mi povedlo vyhrát v soutěži na instagramu Knihy Dobrovský. Vůbec jsem to nečekala. ale je to pecka. Výhrou není nic menšího než nová kniha od Sarah J. Maasové a to Rod země a krve.

Bryce měla perfektní život, skvělou práci a na programu jeden legendární večírek za druhým, jenže pak démon zavraždil její přátele a ona zůstala sama a zlomená. Když údajný zabiják skončí za mřížemi, ale zločiny pokračují, Bryce se pustí do vyšetřování. A hodlá se pomstít. Spolu s Huntem, padlým andělem obdařeným brutální silou, sestoupí do podsvětí města, které rozežírá temnota. Dokážou se zlu postavit dřív, než pohltí vše, na čem jim kdy záleželo?

 

 

Jako další je to kniha, kterou jsem koupila na bazaru Databáze knih. Jeden z důvodů, proč jsem ji vybrala je ten, že je to po dlouhé době kniha, která se snaží bořit tabu v naší spolešnosti. Červená je přece fajn od německé autorky Lucie Zamolo.

Neuvěřitelné mýty a fakta o menstruaci.

Všichni vědí, co je menstruace. Každý měsíc ztratí žena trochu krve – asi tak obsah jednoho šálku espressa. Díky tomu se můžou rodit děti. A někdy při ní bolí břicho nebo panuje blbá nálada. Ale pssst, mluvit o tom je přece trapný a nechutný! Anebo ne? Mladá spisovatelka a výtvarnice nakr
eslila o menstruaci vtipnou knížku, ze které se dozvíte, jaké nesmysly se dříve o menstruaci povídaly, proč byly ženy považovány za špinavé, i co přesně se v tuhle dobu s tělem děje. Kniha je plná odzbrojujícího humoru a vtipných obrázků a je vhodná pro holky stejně jako pro kluky.

 

 

No, a potom jsou to dvě knihy, které mi přišli z Nakladatelského domu Grada. Tímto za ně ještě jednou moc děkuji.

Druhý díl série Dívka na útěku od Joanne Reesové, odehrávající se ve 20. letech v Londýně, v tomto dílu již v Paříži. První díl se mi líbil moc, byl spojením divokých nevázaných 20. let plných tance, šatů s třásněmi, drog, všemožné lásky ale také nepříliš vydařených rodinných vztahů. Doufám, že druhý díl  Cizinka v Paříži bude stejně skvělý.

Paříž, 1928

Po útěku z Londýna do kontinentální Evropy si Vita Caseyová zařídila nový život: nechce k sobě přitahovat pozornost, a tak pracuje jako garderobiérka v kabaretu, kde s frivolním tanečním souborem vystupuje její přítelkyně Nancy.

Společně objevují vzrušující svět divokých večírků, jazzu a drog. Navzdory zábavné
mu, požitkářskému životnímu stylu však Vita touží po řádné profesionální dráze a návratu ke svému snu navrhovat spodní prádlo.
Když se jí naskytne příležitost pracovat pro proslulou návrhářku Jenny Sacerdoteovou, Vita po ní bez rozmyslu skočí a setkává se se zcela jinou sortou pařížské společnosti... a zanedlouho na tom nejpřekvapivějším místě vykvete romantický vztah.

Nancy, ponechaná sama sobě, však upadá do drogové závislosti a Vita musí svou kamarádku zachránit. Může ale opravdu věřit všem, kteří jí nabízejí pomoc? Vždyť doma v Anglii stále žijí lidé, kteří si přejí její krach, a chtějí, aby zaplatila za minulost, před níž utekla. A nezdráhají se ji pronásledovat i za do města světel...
Cizinka v Paříži je 2. díl historické trilogie, volně navazující na román Dívka na útěku.

 

 

Druhou knihou je opět kniha s Paříží v názvu a to Paříž tě nikdy neopustí od Ellen Feldmanové. Spojení knižního průmyslu 50. let v New Yorku a vzpomínek hlavní hrdinky na válečné útrapy v dobách, kdy žila ve Francii, zní opravdu hodně dobře.

Válka skončila. Vzpomínky zůstávají.

Charlotte není oběť, ale bojovnice. Jak dlouho se ale ještě zvládne rvát, než jí dojdou síly?
Píší se padesátá léta dvacátého století a newyorský knižní průmysl není místo, ve kterém by měly ženy – jakkoliv výjimečné – na růžích ustláno. Charlotte tak musí každý den znovu a z
novu čelit nemožným volbám a bojovat za svoji nezávislost.

Do toho ji nepřestávají pronásledovat vzpomínky na válku. Během okupace Francie pracovala v pařížském knihkupectví a měla co dělat, aby se během temných let dokázala postarat nejen o sebe, ale především svou novorozenou dceru Vivi. Emigrace do New Yorku měla začít novou kapitolu jejího života. Místo toho se zdá, že pro ni válka nikdy neskončí.

Paříž tě nikdy neopustí je strhující příběh o nezdolnosti, lásce, těžkých rozhodnutích a zjištění, že přežití nepřežitelného si vždy vybere svou daň.



 Znáte knihy? Pokud ano, chystáte se na ně, nebo jste je už četli?

12 komentářů:

  1. Z těchto knih mne žádná nezaujala, ale přeji ať se líbí a dodatečně gratuluji k výhře. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Půlnoční město vypadá fakt dobře! Přeju příjemné čtení :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, ale nevím, kdy se k němu dostanu. Je to přeci jen pořádná bichle. :)

      Vymazat
  3. Pěkné přírůstky :) Na Půlnoční město se chystám a Červená je přece fajn jsem četla. Přeji ať se líbí a těším se na recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Půlnoční město by mě zaujalo už jen svým obalem, opravdu krásný artwork a obsah podle popisu taky nezní špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, na první pohled je kniha opravdu krásná. :)

      Vymazat
  5. Moc pěkné přírůstky. :) Nejvíce mě zaujalo Půlměsíční město, u kterého se nemohu rozhodnout, zda za to stojí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla podobný problém, ale nakonec se to rozhodlo za mě. :))

      Vymazat
  6. S tou Paříží se ti to nějak sešlo. Třeba to trochu nahradí cestování. :D

    Vlastin blog: O návštěvě rodiny a začátku semestru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy. :) Do Paříže jsem se vždycky chtěla podívat, tak aspoň tímhle způsobem. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.