Recenze: Čajovna v Tokiu

Autor: Julie Caplinová

Název originálu: The Little Teashop in Tokyo

Počet stran: 328

Série: Romantické útěky

Díl v sérii: #6

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2021


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Popadněte cestovní pas a vydejte se do země mrakodrapů, tradičních chrámů, čajových rituálů a rozkvetlých sakur. Užijte si romantiku s šálkem lahodného čaje a nechte se unášet příběhem, který si vás získá od první stránky.

Fiona je vášnivá fotografka, má cestovatelský blog a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když v
yhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen.

Jenže na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí před deseti lety zlomil srdce – přitažlivý a úspěšný fotograf Gabe.

Čas strávený s Gabem je pro Fionu zpočátku za trest. Fotograf jí dává najevo, jak ho obtěžuje, že se jí musí věnovat. Tři generace místních žen ji ale přijmou mezi sebe a Fiona v jejich domě a rodinné čajovně nachází lásku a vřelost, která jí schází. Užívá si s nimi piknik pod sakurami, poznává pravý japonský čajový obřad. A právě díky nim se jí postupně vrací sebevědomí, které jí dávný incident pořádně pochroumal.

Mezitím k sobě s Gabem při toulkách Tokiem pomalu nacházejí cestu a začíná to mezi nimi znovu jiskřit…

Moje hodnocení:

Kniha Čajovna v Tokiu je v pořadí již šestým dílem ze série Romantické útěky. A skvělou zprávou je to, že se rozhodně nejedná o poslední (vydání Chaty ve Švýcarsku se blíží).

Stejně jako u předchozích knih i tady máme hlavní hrdinku "útěkářku", i když v trochu odlišné situace. Fiona, která už je známá z v prvním knize Kavárna v Kodani odjíždí na fotografický kurz do Japonska. A protože je Japonskem, jeho kulturou, zvyky, lidmi, prostředím... naprosto nepolíbená, vše sledujeme jejíma neznalýma očima a pomalu pronikáme do tajů této země a objevujeme zajímavá místa.Vzhledem k tomu, že je vše založena na fotografii, popisy prostředí jsou naprosto dokonalé a přesné. Kromě snahy o dokonalé fotky na připravovanou výstavu, ale řeší i další osobní záležitosti. Na první pohled je Fiona sympatická a velmi snadno se do ní lze vcítit a vřít se do jejích starostí, problémů a pocitů méněcennosti, která si pěstuje od dětství. Dokonce jsem při jednom z jejích vzpomínání zaslzela, což u mě není obvyklé.

Druhým hlavním hrdinou je Gabe. Na první pohled arogantní muž, který ale v sobě ukrývá jisté kouzlo a nevyjasněnou minulosti, se kterou se potýká. Ano, je to trochu klišé, ale i tak to skvěle funguje. Zajímavé je sledovat vzájemné oťukávání Gabea a Fiony, prvotní nenávist a nepřátelství k postupně se rodícímu vztahu.

Jejich vztah, nejen romantický, byl na můj vkus málo propracovaný. Respektive skok od nenávisti k něčemu víc je na můj vkus moc rychlý a z Gabeovi strany nepodložený. Strašně rychlý obrat a změna citů ze dne na den je trošku neuvěřitelná.

Upřímně musím přiznat, že nejsem žádný velký milovník Japonska, ani asijských zemí obecně a nemám o nich žádné hlubší informace. Možná i proto mě kniha tolik zaujala a postupné odkrývání tajů japonské kultury mě uchvátilo. Nových informací je předloženo opravdu spoustu a jsou veskrze zajímavé. Nádherně pospaná kultura, prostředí, lidé, místa a jídlo... z každé stránky silně dýchá úžasně japonská atmosféra. Navíc rodina, u níž Fiona bydlí, si mě získala na první dobrou.


Celá kniha je prostoupena romantikou, již zmiňovaným japonským prostředím a atmosférou, silnými emocemi. Závěr je podle mě skvělý, dojemný a hluboce romantický. Možná trochu nereálný, ale co, u romantických knih se to tak trochu očekává. Neobjevují se žádné překvapující zvraty nebo závěry, vesměs je příběh poměrně předvídatelný a od začátku je jasné, jak vše dopadne. Tak je to ale u všech knih této série a překvapivě to skvěle funguje.

Obálka knihy je opět nádherná. Celá série je po grafické stránce moc krásná, podle mě mnohem hezčí než v originálu. A už jen svými obálkami láká ke čtení. 





Knihu Čajovna v Tokiu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

6 komentářů:

  1. takové pěkné letní čtení :) několik knih od autorky mám ve čtečce, kterou jsem zase po delší dobře vytáhla :D tak možná na dovolené se k nějaké dostanu :)

    obálka je krásná, celá série má krásné obálky a vypadají spolu v knihovně krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, na léto jak dělané. :) Určitě nějakou knihu od autorky vyzkoušej. Já je můžu jednoznačně doporučit.

      Vymazat
  2. tuto seriu planujem citat, zaujala ma, ale zatial som sa k tomu nedostala. trochu ma odradza koko dielov to ma :D aj ked je kazdy o inej postave, bojim sa aby to nebolo na 1 kopyto. ale zase tie casti v statoch su urcite dobre, rada by som sa o ich kulturach dozvedela viac :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velká výhoda je, že se jednotlivé knihy dají číst nezávisle na sobě. Nijak na sebe nenavazují. :) Ale máš pravdu v tom, že jsou všechny na podobném principu a trochu předvídatelné. Ideální je proložit jednotlivé díly nějakou jinou knihou. :)

      Vymazat
  3. Čajovna v Tokiu se mi líbila hodně. Pravda ale je to, co píšeš - že se vztah protagonistů vyvíjí nepravděpodobně rychle. Já to u téhle autorky nicméně celkem toleruju a už když začínám číst nějakou její knížku, tak vím, že tam nějaké ty psychologické zkratky vždycky najdu. Prostě se s tím dopředu smířím a soustředím se na atmosféru, jídlo, kulturu a tak. :-)

    Jo a s obálkami zcela souhlasím - ty originální jsou podle mě až moc přeslazené. Ještěže se u nás můžeme kochat pohodovými návrhy Katky Brabcové. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. S určitou schematičností a předvídatelností se musí počítat. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.