Recenze: Víno & čáry

Autor: Luanne G. Smithová

Název originálu: The Vine Witch

Počet stran: 326

Série: Víno a čáry

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2021


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis


Oficiální anotace:

Zaklít čarodějku se nevyplácí…

Mladé čarodějce Eleně se po sedmi letech podařilo osvobodit z moci zlé kletby a vrátila se domů na vinici v údolí Chanceaux. Tam však zjistila, že za dobu její nepřítomnosti se spousta věcí změnila. Vinici převzal bývalý právník z velkého města, který odmítá staré ověřené metody i kouzla a s
naží se řídit vědou a rozumem.

Podaří se Eleně odhalit, kdo stojí za jejím prokletím? Dokáže novému majiteli vinice, jak moc se mýlí a jak je pro něj důležitá? Ukáže se, kdo má na svědomí mrtvá zvířata, která už se nějakou dobu objevují po celém údolí?

Moje hodnocení:

Kniha Víno a čáry je prvním dílem z připravované trilogie a jedná se o úžasné spojení magie, čarodějnic, a francouzské prostředí na vinici. 

Hlavní postavou, kterou sledujeme, je čarodějka Elena. Ta byla po dlouhých sedm let zakletá do podoby žáby. Teď, když se kletby konečně zbavila, se vrací na rodnou vinici, na které se ale během její nepřítomnosti změnilo mnohé. Mimo jiné třeba vlastník. Mezi nímž a Elenou zaplane nenávist, která se ale pomalu mění v rodící se cit. Ovšem jakákoliv romantická linka je upozaděna a celkově jsou city řešeny jen okrajově. 


Elena se pomalu vrací ke svému původní životu, znovu zkouší svá kouzla k ochraně vinic a zároveň se snaží přijít na kloub záhadě, kdo ji zaklel a z jakého důvodu? Propojení vinic a kouzlení, která je chrání před nepřízní počasí i závistivých sousedů je úžasný nápad. Kouzla s pomocí bylinek, míchání lektvarů, a celkově popisy kouzel a kouzelné sítě nad vinicemi jsou opravdu skvěle a uvěřitelně popsané a působí téměř opravdově. Krásné popisy a atmosféra jsou nejen u kouzel ale i vína a Francie obecně. Z každé strany dýchá kouzlo nezaměnitelného francouzského prostředí.

Události, které se kolem Eleny odehrávají a jejichž aktérkou se několikrát nedobrovolně stane, rozhodně nesouvisí pouze s vinicí. Postupně se v příběhu objeví několik nečekaných a originálních zvratů, které zásadně zamotají situaci. 

Zlo v podobě jiné čarodějnice, je zajímavý nápad a poměrně nečakané rozuzlení a vysvětlení dodávají knize na zajímavosti. Jediné, co mě trochu mrzí je uchvátaný závěr. Jsem toho názoru, že kdyby byl více a podrobněji rozpracovaný, bylo by to jedině dobře. Třeba na úkor některých popisů, které se v průběhu knihy objevovaly. 

Můžu říct, že jsem z knihy nadšená. Celkové téma, spojení vinic a čarodějnic, nádherné grafické zpracování a navíc velmi čtivý příběh. Co víc si čtenář může přát. Autorčin styl psaní je originální, zajímavý a mně osobně se zamlouvá. Od knihy jsem se v podstatě nemohla odtrhnout.  

Od počátku čtení jsem uvažovala, do jakého časového období je příběh zasazen. Nakonec jsem odhalila, že se jedná o první polovinu 20. století, odhadla bych to tak na 20. léta. Je totiž zmíněn přelet na kanálem La Manche, který se uskutečnil roku 1908 a světová výstava ve Francii roku 1889. Samozřejmě tahle informace není pro děj vůbec zásadní, ale mě jako čtenáře to zajímalo a vrtalo mi to hlavou. 

Jak jsem zmiňovala na začátku, jedná se o první díl série. Další dva díly by měly být o dvou čarodějkách, které v této knize sehrály zásadní roly. Samozřejmě nebude chybět ani linka s Eleniným příběhem, který rozhodně nekončí uzavřeně. 

Obálka knihy a stejně tak celková grafická podoba je krásná. Myslím, že po estetické stránce naláká na první pohled. Minimálně mě okamžitě zaujala a věděla jsem, že si ji prostě musím přečíst, aniž bych si dopředu podrobně prostudovala anotaci. Vzhledem k tomu, že máme zahraniční obálku, je dost pravděpodobné, že ji budou mít i další díly. I ty jsou mimochodem krásné a budou k sobě krásně ladit.





Knihu Víno & čáry si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

6 komentářů:

  1. knihu jsem dostala v červnu k narozeninám, ale ještě jsem se k ní nedostala :) asi počkám, až vyjde celá série :D :)

    jsem ráda, že se ti kniha líbila :) snad i mě si získá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám knihy, které jsem dostala/koupila si před dlouhou dobou a ještě jsem se k nim nedostala. :)
      Než vyjde celá série, to se asi načekáš... :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, po knize jsem pokukovala, tak po ní možná začnu koukat pořádně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě trošku nalomila. Určitě pokukuj. :D

      Vymazat
  3. Obálka vypadá bezvadně. Popravdě jsem žádnou knihu s tímto tématem nečetla, až se divím. Já jsem spíše na romány :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ani já ne. Přeci jen spojení čarodějnic a vína není úplně obvyklé. :) Řekla bych, že přestože je kniha postavená na kouzlech není to typické fantasy... k románům má kniha velmi blízko. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.