Knižní přírůstky #47

Srpen byl na počet nových knih poměrně slabý. Objevilo se mi jich doma opravdu jen pár, za to ale výborných a očekávaných. Můj seznam knih k přečtení se vůbec nezmenšuje, ba právě naopak, takže menší množství novinek není vůbec na škodu.

 

Teď už ale k samotným knihám.

První dvojice knih se ke mně dostala díky spolupráci s Nakladatelským domem Grada. Tímto jim za knihy moc děkuji. 

Jak se dědí tajmeství od Barbary O'Nealové. Jméno této autorky rozhodně není neznámé, před velmi nedávnou dobou vyšla její předchozí kniha Když jsme ještě věřily na mořské víly a nutno říct, že zatím sbírá samé kladné ohlasy. Já sama knihu pomalu rozečítám a zatím jsem spokojená.
Tahle novinka vypadá také hodně dobře a myslím, že několik řádek na obálce mluví za vše: "Nečekaně získaný šlechtický titul, anglické panství a zamlčená rodinná historie."

Svět Olivie Shawové, uznávané recenzentky jídla ze San Franciska, se obrátí vzhůru nohama, když po smrti své matky zjistí, že je dědičkou nejen starého anglického panství, ale i šlechtického titulu, který k němu náleží. O svých kořenech neměla do té doby ani ponětí. A tak se, truchlící nad ztrátou milované matky a zároveň zmatená tím, že se tak zásadní věc nedozvěděla přímo od ní, vydává za oceán.

Na anglickém venkově si Olivie připadá cizí a plánuje, že zde pouze vyřídí potřebné formality a co nejdříve se vrátí do Ameriky. Stačí však jediný pohled na dechberoucí panství Rosemere Priory a Olivie hned pochopí, proč se dům, byť zanedbaný a poznamenaný časem, tak často objevoval na matčiných obrazech.

Vždycky si myslela, že ty nádherné zahrady plné růží, rozlehlé pozemky a hluboké lesy jsou jen dílem matčiny fantazie. A nyní tohle čarovné místo plné duchů jejích předků promlouvá i k ní. Není jí vůbec jasné, proč se jí o tom všem matka, s níž si byly tak blízké, nikdy nezmínila.

Začíná tedy sama zkoumat minulost vlastní rodiny a jejího starobylého sídla, ukrytou pod nánosy prachu, za opadávajícími zdmi a alžbětínskými okny porostlými zelenou révou a především ve vzpomínkách místních pamětníků – a přitom postupně odhaluje celou pravdu o tom, proč matka z překrásného domova kdysi dávno odešla.

Olivie se ale musí hlavně rozhodnout, jaká budoucnost čeká Rosemere i ji samotnou. Najde v sobě sílu překonat osobní nepohodlí a těžkosti a přijme výzvu zachránit dědictví, po staletí předávané z generace na generaci?

Nejdříve ze všeho ale musí rozplést nitky vlastní minulosti…



Všechny jeho ženy autorky Cateriny Bonvicini je nejnovější přírůstek do edice 7lásky, kterou mám opravdu hodně ráda a objevila jsem díky ní nejeden zajímavý titul i autora. Proto mi ani tahle novinka nemohla uniknout. Podle anotace si myslím, že půjde o knihu zaměřenou na psychiku a nitro postav, na což se hodně těším... tak snad se má očekávání naplní.

Zmizení jediného muže pro ně znamená celý vesmír změn

Je Štědrý den a u sváteční večeře se sešlo sedm velmi rozdílných žen. Sedm žen úzce spojených s jediným mužem – Vittoriem. Sedí tu jeho matka, sestra, současná i bývalá manželka, milenka a dvě dcery, každá z jiného vztahu. Všechny tu čekají, ale Vittorio nepřichází
. Místo něj dorazí pouze záhadná esemeska – několik slov, která učiní jeho absenci ještě mnohem znepokojivější.

Prázdnota, kterou po sobě Vittorio zanechává, je plná otazníků. A rozprostírá se nejen na prázdné židli, ale i v duších těch, které Vittoria milují. Aby se z jejího sevření vymanily, musejí všechny jeho ženy v následujích dnech, týdnech a měsících nalézt odvahu zbavit se naučených stereotypů a třeba se i jedna o druhou opřít. Možná pak ve Vittoriově absenci objeví příležitost nahlédnout na věci z nové perspektivy.

V nemilosrdně ironické frašce Cateriny Bonvicini se věci mohou kdykoliv zvrtnout s téměř thrillerovou nečekaností, i ta nejsympatičtější osoba se může ukázat v nelichotivém světle a každé odhalení zpravidla má rub i líc.

Všechny jeho ženy je příběh o lásce, o nepřikrášlených rodinných i milostných vztazích a všem, co si do nich společnost projektuje. Najít vlastní svobodu je běh na dlouhou trať, a je to právě absence muže, co konečně dává všem jeho ženám možnost prohlédnout a otevřeně promluvit. Vychází za podpory Ministerstva kultury České republiky.



Jako poslední je to kniha, která se ke mně dostala díky knižní štafetě a už jsem ji stihal nejen přečíst, ale dokonce i poslat další štafetářce... Povrchně přiznávám, že mě v první chvíli zaujala hlavně krásná obálka a anotaci jsem si zjišťovala až později. Naštěstí jsem nebyla zklamaná. Jedná se o knihu Evvie Drakeová začíná znovu od Lindy Holmes

Od smrti manžela Eveleth Drakeové už uplynul téměř rok a ona se pořád schovává před světem ve svém , prázdném domě v ospalém přímořském městečku ve státě Maine. Celé město včetně Evvieina nejlepšího kamaráda Andyho má za to, že drží smutek, a Evvie je v jejich omylu nechává…
V New York City mezitím bojuje bývalý
baseballový nadhazovač a Andyho kamarád z dětství Dean Tenney se zvláštním problémem: jednoho dne se probudil a zjistil, že je jeho talent pryč – a nikdo nemůže přijít na to proč. Nakonec se Dean rozhodne od všeho utéct a přes Andyho si od Evvivelkéme pronajme byt, který je součástí jejího domu.
Evvie s Deanem spolu uzavřou dohodu: on se nebude ptát na jejího mrtvého manžela a ona na jeho baseballovou kariéru. Pravidla jsou ovšem od toho, aby se porušovala – a tak začne nečekané přátelství, které časem přeroste v něco víc. Aby ale konečně mohli začít žít přítomností, budou oba muset nejdřív vyřešit svoji minulost.

 

 

Znáte knihy? Pokud ano, chystáte se na ně, nebo jste je už četli?

8 komentářů:

  1. znám tu poslední knihu, ale nečetla jsem :) ať se knihy líbí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu Jak se dědí tajemství - čekám a moc se na ni těším! Z prvního titulu u Grady vydaného jsem byla naprosto nadšená, ale to se už opakuji. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První knihu mám zrovna rozečtenou (kvůli dovolené jsem ji musela odložit, abych s sebou netahala takovou bichli) :D Ale pokud můžu zhruba po čtvrtce soudit, bude to stát za to. :)

      Vymazat
  3. Docela začínám pokukovat po knize Jak se dědí tajemství. Teď mám, ale hodně knih na čtení, tak tato kniha musí ještě počkat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokukování je v procesu vybírání knih zásadní. :D Ať potom víš, po čem sáhnout.

      Vymazat
  4. Moc pěkné přírůstky, přeji pěkné čtení 🙂

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.