(anti)Srdcovky: 5 knižních zklamání za rok 2021

 

Stejně tak jako se mi dostalo do ruky mnoho skvělých knih, bylo i několik takových, které tak úplně nesplnily má očekávání. Naštěstí jich tento rok opravdu nebylo mnoho a vybrat 5 nejhorších/největších zklamání bylo náročné.

Stejně jako u nejlepších knih, i tenhle seznam je řazen podle pořadí v jakém jsem knihy v průběhu roku četla. Nikoliv od nejhorší po nejméně špatnou.

 


1. OPERACE VELKÝ PODVOD a TRIUMF A ZKÁZA (TOMAN BROD) recenze

Tyto dvě knihy jsou vlastně jedním "příběhem" rozděleným na dvě části. Zaměřují se na cestu československých komunistů k moci. Hlavním problémem je, že autor odkazuje na svá předchozí díl a a počítá se všeobecnou znalostí dějin. Nic příliš nevysvětluje, nedává do kontextu... ve výsledku tedy knihy působí povrchním dojmem a nezachrání to ani několik zajímavých informací, které se čtenář z textu dozví.


2. TICHO MEZI NÁMI (ABBIE GREAVESOVÁ) recenze

V tomhle případě se rozhodně nejedná o špatnou knihu. Spíš jde o to, že pro mě se stala zklamáním. Námět o mnohaletém mlčení v manželství je zajímavý, ale zpracování už tolik ne. Celkově mi postavy i jejich popisování přišly neosobní až nezůčastněné. V podstatě celý příběh jede na stejné vlně, bez žádného většího vybočení a i dlouho očekávaný závěr není příliš překvapivý. Řekla bych, že jde o autorkou nevyužitý potenciál.

 

3. PRUDKÝ VZLET (BIANCA IOSIVONI) recenze

Další velké zklamání! Po prvním dílu, který se mi i přes své "mouchy" líbil, jsem čekala něco víc i od tohohle. Od začátku jsem ale měla problém se začíst a hlavním postavám jsem jejich trápení a problémy prostě nevěřila. Do děje mě vtáhla až poslední třetina, která ale celkový dojem (nic moc) nezachránila.


4. NEVINNÝ ZÁSKOK (LIZZY DENTOVÁ) recenze

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila. Spojuje totiž to co mám ráda, romantický příběh se záměnou, víno, zajímavé téma a prostředí Skotska... Bohužel zpracování jako takové a příběh samotný mě vůbec nenadchly, právě naopak. Ve výsledku mi kniha způsobila vleklou čtecí krizi, se kterou jsem bojovala téměř celé léto.


5. LŽIDIMITRIJ (N. M. KARAMZIN) recenze

Historie Ruska mě zajímá už dlouho a tak jsem se těšila na vhled do další zajímavé dějinné části, o které toho příliš nevím, a to období lžicara Dimitrije. Bohužel kniha je pro mě zklamání hned z několika důvodů. Autor opravdu komplikovaně vysvětluje tehdejší společnost, nic nedává do souvislostí a čtenáře nechává "plavat", navíc je jasně patrný jeho postoj k problematice. Ve výsledku můžu říct, že jsem se něco dozvěděla, ale četbu jsem si opravdu neužila.



Znáte některou knihu? Jaký máte výběr knih ve svém seznamu?

10 komentářů:

  1. Fúha, teraz musím zvážiť, či po Strmom páde siahnuť alebo nie, ak tá dvojka mala viac ako jednu muchu, ktorá celý dej pokazila O_O. Mňa to už dlho láka (aj kvôli obálke, priznávam :D), len ma čosi aj odhovára, no uvidím, že či šancu dám alebo nie.
    Mňa minulý rok sklamali iba dve knihy, a to také, od ktorých som najviac čakala - V tvojej koži od Lynn Austinovej (tú autorku mám rada, ale táto kniha teda nie) a Dievča na útese od Lucindy Rileyovej (to bola jedna z najhorších kníh, aké som kedy čítala -_-)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou silná slova, dokonce nejhorší kniha, jakou jsi kdy četla? Tak po té určitě nesáhnu. :D

      Řekla bych, že na sérii Strmý pád jsou velmi rozdílné názory... třeba budeš patřit do skupiny čtenářů, kteří jsou nadšení? :) Ale souhlasím, že obálky jsou nádherné.

      Vymazat
  2. ne všechny knihy nás potěší, aspoň si více vážíme těch skvělých knih :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Sem tam se nějaké to zklamání zákonitě musí obejvit. :)

      Vymazat
  3. Ani jednu knihu z těchto jsem nečetla a popravdě mě ani jedna nezaujala, když byla na trhu jako novinka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu. Podle mého názoru jsi opravdu o nic nepřišla, když ses jim vyhnula. :)

      Vymazat
  4. Pěkné shrnutí. Opravdu je to tak, že každému se líbí něco jiného. Například mě kniha Nevinný záskok moc bavila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, zrovna Nevinný záskok má spoustu nadšených ohlasů. Proto jsem se taky tolik těšila... :/

      Vymazat
  5. Souhlasím, že Ticho mezi námi, nebylo úplně ono - také jsme měla jiná očekávání, která kniha nenaplnila. Ostatní knihy jsem nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně je to škoda proto, že námět má poměrně velký potenciál... Podle mě by z něho šlo dostat mnohem víc.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.