3x mini recenze: Operace Velký podvod, Triumf a zkáza, Hitlerův světový názor

Autor: Toman Brod

Název originálu: Operace Velký podvod

Počet stran: 128

Série: O cestě československých komunistů k moci v letech 1945-1948

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Magnet Press

Rok vydání v ČR: 1990

 

Oficiální anotace:

O cestě československých komunistů k moci v letech 1945-1948.

Moje hodnocení:

Kniha Operace Velký podvod je shrnutí událostí v mezi lety 1945 až 1948, kdy se českoslovenští komunisté snažili uchvátit moc v zemi.
Postupně jsou předkládány historické události, které zapříčinily důvěru široké veřejnosti v komunistické ideje. Nutno říct, že po válce, která mnoho vzala, opravdu zněla komunistická ideologie skvěle a nepřímo hlásala, že za její vlády bude ve státe lépe. Jistě k tomu přispělo i to, že tehdejší předseda strany Klement Gottwald lidem předkládla to, co chtěli slyšet a skutečný plán komunistického převratu si nechával pro sebe. Zarazilo mě například to, že striktně odmítal kolektivizaci zemědělství a předváděl myšlenku tzv. českoslovneského komiunismu, přestože od počátku veděl, jak se věci mají a co Moskva požaduje.
Mimo samotné komunisty jsou zmíněny i ostatní politické strany z Národní fronty, které se v této době podílely na dění ve státě, a které drasticky podcenily komunistickou stranu a její ambice.
Některé pasáže přinášejí nová zjištění a vysvětlení obecně známých informací.
Bohužel velkou nevýhodou je to, že se autor odvolává na svá předchozí díl a na čtenářovu podrobnou znalost dějin. Na jednu stranu je díky tomu kniha kratší, ale na stranu druhou je vše podáno spíš povrchně a autor nejde tolik do hloubky.
K obálce knihy se snad ani vyjadřovat nebudu... určitě bych po ní cíleně nesáhla.



Autor: Toman Brod

Název originálu: Triumf a zkáza

Počet stran: 126

Série: O cestě československých komunistů k moci v letech 1945-1948

Díl v sérii:#1

Nakladatelství: Magnet Press

Rok vydání v ČR: 1991

 

Oficiální anotace:

 O cestě československých komunistů k moci v letech 1945-1948.

Moje hodnocení:

 Kniha Triumf a zkáza je druhou částí popisující cestu česklsovenských komunistů k moci v letech 1945 až 1948. Respektive tato druhá část je zejména o roku 1948, který je v našich českoslovneských dějiných velmi výrazný a je na něj třeba nejvíce prostoru.
Opět je předložena představa a přesvědčení komunistické strany, které je v přímém rozporu s názory a snahami demokratických stran. Je zajímavé, jak do poslední chvíle lidé věřily komunistické ideologii a demokratické strany neudělaly vůbec nic pro to, aby se předzvěst komunistického teroru nenaplnila.
Stejně jako v předchozí knize, i tentokrát autor odkazuje na své předchozí práce a na znalost dějin, která je jistě výhodou, ale lze číst i bez podrobnějších znalostí komunistických dějin.
Opět obálka knihy nestojí za řeč. Možná je méně strašná, než předchozí, ale krásná opravdu není.

 

 

Autor: Eberhard Jäckel

Název originálu: Hitlers Weltantschauung (Entwurf einer Herrschaft)

Počet stran: 158

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Paseka

Rok vydání v ČR: 1999


Oficiální anotace:

V historii se dosud nikdy nevyskytl diktátor, který by před uchopením moci světu písemně oznámil své záměry - s jedinou výjimkou, Adolfem Hitlerem. O to víc odborníky i širokou veřejnost vzrušuje otázka, jaké vlastně bylo Hitlerovo chápání světa, jeho světový názor. Kniha Eberharda Jäckela, profesora novodobých dějin na univerzitě ve Stuttgartu, se pozoruhodným způsobem pokouší objasnit myšlenkový "systém", který Hitlera vedl na jeho cestě ke světovládě.

Moje hodnocení:

Kniha Hitlerův světový názor se, jak už název napovídá, zabývá osobností Hitlera a jeho světového názoru.
Autor se zaměřuje na myšlenky tohoto diktátora, jeho názory na politiku, hospodářství země, židovskou otázku, nacionalismus... Své teorie opírá o množstíví cítací přímo z Hitlerových děl. Zajmavá je teorie, že v jistém smyslu mohly být některé názory Hitlerovi podstrčené a on figuroval jako loutka. Což je možné, ale z velké většiny se potvrzuje to, co všichni dobře víme. A to, že Hitler byl bezohledný člověk, jistý ve svých názorech. V knize je zmíněno, že jedna z jeho teorií byla, že vůdci by neměl měnit své názory a pevně si za nimi stát.
Vesměs opravdu jde jen o shrutní známých faktů z jeho života, které je dobré si připomenout, ale téměř ničím nepřekvapí, minimálně ty, kteří mají o historii jisté povědomí.
Obálka knihy mě osobně přijde docela děsivá. Rozmazaný, nezaostřený Hitler v pozadí? Ne prosím.


2 komentáře:

  1. Spoustu skvělých knih, super odreagování 😊 beru odběr a budu se těšit na další knihu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.