Měsíční shrnutí #64 /červen 2022


Konečně jsem se zase vrátila se vší parádou ke čtení. Dlouhá absence se na mně podepsala a je to vidět i na počtu přečtených knih. Ten je pro mě zcela abnormální. S radostí můžu říct, že kromě jednoho zklamání (ano, jedná se o Jeho banán), jsem byla se všemi knihami velmi spokojená.
Doufám, že mi šťasná ruka při výběru a "vražedné" čtecí tempo mi vydrží i do dalšího měsíce...  

Jedinou nevýhodou velkého množství přečtených knih je velmi problematické zařazování do jednotlivých kategorií... Tak trošku jsem si na sebe upletla bič. :)



Počet přeřtených knih: 11

Počet přečtených stran: 3 245

Nejčtenější nakladatelství: Cosmopolis, Grada, Kontrast, Metafora, Red

 


Autor měsíce: Kathryn Hughesová
Proč: Tak to bylo hodně těžké. Rozhodovala jsem se hned mezi čtyřmi autory, ale nakonec jsem zvolila právě tuhle z jednoho prostého důvodu. Zatím všechny knihy, které jsem od autorky četla byly fenomenální a její styl mě uchvátil od první strany první knihy (konkrétně kniha Klíč). Způsob jakým dokáže propojit minulost a současnost, zvraty, pátrání, silné osudy hrdinů... prostě jde o jednu z mých velmi oblíbených autorek.



Největší překvapení: Jak svrhnout vévodu (Evie Dunmore)
Proč: Na knihu jsem se hodně těšila. Nalákalo mě téma feminismu, hisotrické období i romantická linka a samozřejěm mnoho nadšených recenzí. Přesto jsem nečekala, jak moc se mi kniha bude líbit. Opravdu hodně. Je to romantika, která by se v reálné době s největší pravděpodobností nestala, ale co. Začlenění feministického tématu je také skvělé a velkým plusem je, že se prolíná celou knihou a je opravdu jedním z ústředních motivů.



Největší zklamání: Jeho banán (Penelope Bloom)
Proč: Knihu mám už dlouho doma a těšila jsem se na humorný, erotický a dvojsmysly nabytý román. Bohužel ve výsledku jsem se od srdce zasmála snad jen třikrát. Chyběly mi všechny složky (humor, erotika, romantika). Dám šanci i dalšímu dílu, ale nevím, nevím. 


Ženská postava měsíce: Lucy - Dům v zátoce (Mary Ellen Taylor)
Proč: Tato hrdinka mě zaujala na první dobrou. Její charakter, chování, styl jakým řešila problémy a nebála se neznáma. Navíc její neutuchající touha po nalezení pravdy, ačkoliv schované v dávné minulosti. Jednoduše řečeno silná a výrazná osobnost.

 


Mužská postava měsíce: Jason - Paříž je vždycky dobrý nápad (Jenn McKinlayová)
Proč: Na první pohled nenápadná postava, která se postupně rozvine v něco víc, něco výraznějšího. Stejně jako hlavní hrdince, i mně se začal líbit až v průběhu vyprávění. A ač to na první pohled nevypadá, jde o vyzrálého, sebevědomého, fešného muže, který má velké srdce a svým, na první pohled, flegmatických chováním řekne víc, než se může zdát.

 

Pár měsíce: Anabelle a Sebastian - Jak svrhnout vévodu (Evie Dunmore)
Proč: Od začátku je jasné, že tihle dva skončí spolu a opravdu skvěle se k sobě hodí. Je zábavné pozorovat jejich postupné seznamování a vzájemnou přitažlivost, se kteoru nelze nic dělat. Stejně tak jejich slovní přestřelky, i milostná vzplanutí.


 

Nejlepší obálka: Pět vůní našeho příběhu (Laura Margerandová)
Proč: Těžké, hodně těžké. Nakonec jsem zvolila tuto, protože ačkoliv se to na první pohled nezdá, je opravdu nádherná. Květiny jsou plastické a lehce "vystupují", vše je v příjemných barvách a celkově je vzhled krásně provázaný s obsahem knihy. 


Nejhorší obálka: Podraz (Paulina Świst)
Proč: Ani tady to nebylo jednoduché, protože žádná z obálek není taková, že by se mi vyloženě nelíbila. Volba padla na tuhle, protože mě zaujala ze všech nejméně. Zároveň se mi líbí méně, než obálky předchozích dílů ze série Kolotoč.

 

10 komentářů:

  1. Skvělé shrnutí za měsíc červen. Jedenáct knih, to je přímo senzace. Z tvých knih bych si sama do budoucna ráda přečetla Tajemství, Podraz, Chatu ve Švýcarsku a v hledáčku mám i Jak svrhnout vévodu. Tak uvidíme, kdy na tyto knihy dojde řada u mě :-)
    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedenáct je strašně moc, a myslím, že je to poprvé a naposledy. :D Všechny knihy, které jsi zmínila, můžu rozhodně doporučit. :)

      Vymazat
  2. jedenáct knih? tak to je úžasné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úžasné nevím, ale neobvylé určitě (na mě). :) Znám i čtenáři, kteří mají pravidelně přečteno třeba 20 knih za měsíc. :))

      Vymazat
  3. Tak to jsi měla opravdu šťastnou ruku při výběru :) Páni, 11 knih je neuvěřitelně hodně. Nejvíce mě láká kniha: Rebelky z Oxfordu, doufám, že se k ní jednou dostanu :) ♡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli tě láká, můžu ji jednoznačně doporučit. Měla jsem od ní celkem vysoká očekávání a ve výsledku je ještě předčila. :)

      Vymazat
  4. Stihla jsi toho vážně hodně. ;-) Mnohé tituly jsem také četla a myslím, že jsme si příběhy vybraly dobře. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím. Rozhodně jsme měly šťastnou ruku při výběru. :))

      Vymazat
  5. Páni - jedenáct knih!! :-) To je tvůj rekord nebo ne?
    Já si zatím tenhle rok (až na březnovou výjimku) držím v průměru 3 knihy měsíčně. Sice nic moc, ale pořád lepší než nic.. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to je rekord. :D
      Konzistentní tři jsou také super. U mě je to jako na houpačce, jeden měsíc nic a pak tohle... :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.