Recenze: Pekárna v Brooklynu

Autor: Julie Caplinová

Název originálu: The Little Brooklyn Bakery

Počet stran: 364

Série: Romantické útěky

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2019



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Romantický a vtipný příběh o cestě do Brooklynu, lahodných dortících, lásce i přátelství. Vydejte se na výlet do města, které nikdy nespí, a nechte se okouzlit!

Sophie doufá, že ji její přítel James už brzy požádá o ruku. Jenomže všechno dopadne jinak a Sophie se rozhodne přijmout stáž v americkém časopise. Odjezd do New Yorku
je pro ni spíš útěk než životní příležitost. Naplno se vrhne do práce a nemyslí na nic jiného. A už vůbec ne na lásku.

Ubytuje se nad maličkou pekárnou sympatické Belly, která peče ty nejúžasnější dortíky v celém Brooklynu. Spřátelí se a Sophie začne volný čas trávit v její pekárně a pomáhá jí s pečením sladkostí i svatebních dortů. Jenže Bella má bratrance Todda, obletovaného, šarmantního a naprosto neodolatelného. Má jen jednu chybu – odmítá jakýkoliv vážný vztah. Jenže ten nehledá ani Sophie, takže jejich přátelství zdánlivě nestojí nic v cestě…

Další romantický příběh od Julie Caplinové, autorky oblíbené Kavárny v Kodani, vás tentokrát vezme na výlet do životem kypícího New Yorku a přesvědčí vás, že z útěku se může vyklubat dobrodružství a že lásku někdy najdeme, až když ji hledat přestaneme.

Moje hodnocení:

Kniha Pekárna v Brooklynu je v pořadí druhým dílem ze série Romantické útěky. Tentokrát se ocitáme v New Yorku s jednou ze starých známých postav z minulého dílu. (Kavárna v Kodani)

Hlavní postavou a útěkařkou tohoto dílu je tedy Sophie. Postava dobře známá z minulého dílu. Na první pohled se jedná o postavu velmi sympatickou a v této knize to jedině potvrzuje. Po nevydařeném vztahu a jeho nepěkném konci Sophie s nadšením přijímá možnost utéct od svého dosavadního života v rámci půl roční stáže v New Yorku. Sbalí si pár náhodných věcí a vyráží na cestu za poznáváním nového prostředí, lidí, jídla a kultury...Sophie je mi charakterově poměrně podobná a možná i proto jsem si k ní velmi rychle vytvořila vztah, prožívala jsem s ní její dobrodružství a přála jí šťastný konec. Je milá, laskává někdy až moc, zároveň vidí smysl ve své práci, která ji naplňuje a v poslední době je zklamaná z mužů kolem. Tato cesta by ale mohla mnohé změnit.


Mužskou postavou, která vtrhnu Sophie do života je Todd. Na první pohled frajírek a typický bad boy, který střídá přítelkyně jako ponožky, nic mu není svaté, je sexy, vtipný, charismatický, a ví to o sobě. Jak to tak bývá, uvnitř sebe skrývá ještě jednu, zcela jinou tvář, kterou ale neukáže jen tak někomu. Sophie se ujme a stává se jejím průvodcem po newyorském životě, vysvětluje jí, jak vše funguje, odkud se kam dostat, pomůže jí aklimatizovat se v práci v časopise. Od začátku je ale jasné, že tihle dva nezůstanou jen u čistě přátelského vztahu. Je jednou otázkou času, než mezi nimi přeskočí skutečná jiskra. 

Společně se tihle dva k sobě výborně hodí a je jen otázkou času než se skutečně dají dohromady. V knihách Julie Caplinové je většinou poměrně jasné, kdo s kým skončí a ani tato kniha není výjimka. Je to vlastně ale ideální a miloučké, a když ne v životě, tak alespoň v romantických knihách si dopřejme šťastné konce.

Nechybí celá řada vedlejších postav. Některé jsou výraznější, jiné se jen mihnou kolem. Za zmínku nepochybně stojí Bella, která se stává Sophiinou velkou kamarádkou a pomocníkem a pomáhá jí udržet se nad vodou a přestát nepříjemný rozchod, před kterým se rozhodla utéct. Samozřejmě se nepatrně příběhem mihne také Kate z minulého dílu a Sophiina nejlepší kamarádka.

Prostředí New Yorku není tak neobvyklé, přesto se autorka zaměřila na několik výrazných turistických míst, které krásně popsala. Hlavní pozornost je však věnovaná jídlu a to jak londýnskému tak newyorskému a jejich spojení. Práce v časopise o jídle je zajímavě podána, jak to funguje, co je náplní práce... rozhodně jde o zajímavé popisy. Velkou roli sehraje také Bella a její pekárna, kde peče ty nejlepší dorty a dortíky a jejich popisy opravdu stojí za to. Romantická linka je ovšem na prvním místě.

Autorka opět ukázala, že umí velmi dobře čtivě psát a dokáže vykouzlit kouzelnou krásnou a romantickou atmosféru. I když je poměrně rychle jasné, jak vše dopadne, i tak čtenář napjatě sleduje osudy hlavních postav a přeje jim jen to nejlepší.

Obálka knihy je nádherná, stejně tak jako všechny ostatní knihy ze série. Už jen kvůli ní,  má člověk chuť po knize (a nějakém tom cupcaku) sáhnout.


 

 

 

 

Knihu Pekárna v Brooklynu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

6 komentářů:

  1. Tuhle sérii jsem si oblíbila, ale dostala jsem se k ní, až při vydání čtvrtého dílu. Tudíž mi chybí přečtení těch předchozích a koukám, že Pekárna tedy rozhodně stojí zato. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, Pekárna se povedla. :) Já čtu sérii už delší dobu, ale tenhle díl mi nějak "vypadl"... :)

      Vymazat
  2. Tento díl ještě nemám přečtený, ale jsem zvědavá na celou sérii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně právě tenhle také chyběl. :) Ale je skvělý, máš se na co těšit. :)

      Vymazat
  3. četla jsem Kavárnu v Kodani a ne příliš mne to oslovilo :) na další knihy ze série se zatím tedy nechystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud tě neoslovil první díl, tak u ostatních to nejspíš bude dost podobné... Všechny jsou totiž postavené na podobném principu. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.