Recenze: Straky

Autor: Zoe Sugg, Amy McCulloch

Název originálu: One for Sorrow

Počet stran: 288

Série: Straky

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2022

 

 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Ty budeš další!
MRTVÁ STUDENTKA NA PLÁŽI.
SÉRIE OTÁZEK BEZ ODPOVĚDÍ.
TAJEMNÉ STRAČÍ TETOVÁNÍ.

Audrey přijíždí z Ameriky na prestižní anglickou internátní školu, aby utekla své minulosti. Nic se ale neděje podle očekávání – spolubydlící Ivy ji ignoruje a nad celou školou se vznáší mrak v podobě nejasné smrti sedmnáct
ileté spolužačky na konci předešlého školního roku. Když začne kdosi vysílat anonymní podcast s názvem „Kdo zabil Lolu?“, celá škola už nemluví o ničem jiném.

Co znamenal obrázek straky vytetovaný na jejím těle? Existuje snad stále tajné Stračí společenství a má něco společného se smrtí studentky? Nebo to byla opravdu jen nešťastná nehoda?

Děsivý a napínavý příběh z místa, nad nímž se vznáší hejna zlověstných strak, vám nedá spát.

Moje hodnocení:

Kniha Straky je prvním dílem z nové tajemné série, která se odehrává v prostředí anglické internátní školy působící temným až gotickým dojmem.

Hlavní postavou je nová dívka Audrey, která na tuto internátní školu přijíždí z Ameriky. Po traumatickém zážitku potřebuji razantní změnu, kterou jí tato škola nabízí. Jen velmi pomalu si ale zvyká a sžívá se s poměrně hodně zvláštním režimem, který zde funguje, s novými lidmi, internátem a spolubydlící, která není ani zdaleka taková, jakou si ji představovala. Audrey působí jako typická Američanka. Je hlasitější a výstřednější oproti ostatním, nechápe, to co ostatní ano... Je jasné, že to pro ni musí být těžké, ale nejedná se o zvláště sympatickou postavu.

Druhou hlavní postavou a spolu s Audrey i vypravěčkou je Ivy. Ona zmiňovaná spolubydlící. Slečna dokonalá a perfekcionistka, která má vše pod palcem a je skvělou studentkou, hudebnicí, organizátorkou... Zároveň je velmi oblíbená. Skrývá v sobě ale frustrace, strach z neúspěchu a nároky, které jsou na ni kladeny ji často velmi tíží. Traumatická událost z léta jí velmi zasáhla a uzavřela se po ní do sebe. 


Onou událostí a velkým tématem je vražda mladé studentky Loly, která se stala před prázdninami a teď v novém roce je znovu otevřena. Objevil se totiž tajemný podcast, jehož anonymní autor chce situaci zanalyzovat a vyšetřit. Vše kolem podcastu je tajemné, není jasné, kdo to dělá, co si od toho slibuje, ale ani to, jaké je vlastně pravda. Studenti začínají podezřívat jeden druhého a spustí tak lavina obviňování, ale také obav.

Vyprávění se střídá z pohledu obou dívek. Ale nebýt toho, že je vždy na začátku kapitoly zmíněno dané jméno, těžko bych to poznávala. Vyprávění, styl mluvy i pohled na věc jsou opravdu hodně podobné. Místy je trochu matoucí, která postava vlastně mluví. Nějaké výraznější oddělení by jistě nebylo na škodu. Chyběla mi také podrobnější charakteristika obou postav, na můj vkus je toho o nich zmíněno celkem málo.

Téma jako takové je originální a vůbec není špatné. Jedná se YA, takže to není tak děsivé a mrazivé, jak by mohlo být. Slabý odvar thrilleru to ale také není. Skutečně se něco děsivého odehraje. V některých částech mi přišlo, že autorky od tématu, nebo dané situace zbytečně rychle utíkají. Mohly ji lépe a podrobněji rozpracovat.

Co se mi hodně líbilo, byly vložené přepisy podcastů. Přepis všech celých dílů s různými rozhovory, teoriemi a domněnkami. Jedná se o pomalé rozplétání faktů, které jsou kolikrát velmi překvapivé. 

Velkou nevýhodou je pro mě opravdu hodně otevřený konec. V podstatě celou knihu je řešeno něco, o čemž se ve výsledku nedozvíme téměř nic. Alespoň nástin, nebo částečné odhalení se podle mě objevit mělo. Doufejme, že v dalším díle bude vše vyřešeno.

Obálka kniha je skvělá a k tématu ideální. Straky, temnota, gotické prostředí Anglie... vypadá to opravdu velmi dobře.





Knihu Straky si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. tak snad to bude pěkná knižní série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufejme v to. Konec byl opravdu hooodně otevřený, takže očekávám vyřešení v následujícím díle. Ale jestli ne... :D

      Vymazat
  2. Já od téhle knihy čekala trochu víc, ale třeba mě následující části přesvědčí. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já asi také. :) Doufám, že šlo o rozjezdový počáteční díl a další bude lepší...

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, ale mě kniha moc neláká..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.